|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:55 |
Poszukuje Carismy w benzynie ! |
Autor |
Wiadomość |
portalboy
Nowy Forumowicz
Auto: VW Lupo
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-04-2010, 21:10 Poszukuje Carismy w benzynie !
|
|
|
Witajcie, obecnie jezdze VW Lupo, ale marka Mistubishi nie jest mi obca. Swego czasu jezdzilem pieknym Coltem z 1994. Moja zona zaszla w ciaze i szukamy duzego autka. Uznalem, ze Carisma spelni nasze oczekiwania.
Od jakiegos czasu przegladam oferty z Carismami i mam dylemat odnosnie silnika. 1.6 czy 1.8? Osiagi i spalanie jak wygladaja? Starannie czytalem opinie na roznych portalach motoryzacyjnych i nie tylko, ale zdecydowanie bardziej licze na Was.
Na pewno 1.6 bedzie ciut tansza w oplatach, ale nie to jest najwazniejsze. 1.8 pali duzo wiecej? Ja jezdze raczej spokojnie, co nie znaczy ze nie lubie depnac.
http://moto.allegro.pl/sh...2+wys%C5%82any.
Ta Carisma juz prawie pol roku wisi na allegro. Najpierw stala za 12 800, pozniej jakos za 11 500, a teraz za 10 999. Niby wszystko ok z nia na pierwszy rzut oka. Z tylu z prawej strony klapa na jednym zdjeciu nie dochodzi, ale sprzedajacy twierdzi, ze nie domknieta byla. Mam do Stargardu 25km, wiec na dniach na pewno sie przejade. Mam tam zaprzyjazniony serwis, wiec z ogledzinami nie bedzie problemu. Musi byc jakis powod, ze to auto przez pol roku nie znalazlo nabywcy. A przeciez jest dobrze wyposazone, w ladnym kolorze i w dobrej cenie. |
_________________ Obecnie VW Lupo, ale szukam Mitsubishi Carismy ze względu na powiększającą się rodzinę
 |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 10-04-2010, 01:08
|
|
|
Pamiętam swego czasu jak poszukiwałem auta to chyba ntachnąłem się na tą Carismę...ale nie przyglądałem jej się zbyt mocno wtedy.
Z tą klapą to pamiętam było tak, że bodajże w środku były opony (ale nie jestem już pewien, bo akurat już wtedy miałem upatrzoną moją obecną Cari, i tą akurat oglądałem tak tylko po drodze )
Ogólnie jak zamierzasz oglądać coś ze Szczecina i okolic to pisz na regionalnym, może akurat ktoś już widział, albo zaoferuje pomoc (sam np. mam EvoScan'a, tylko ostatnio krucho u mnie z czasem i wycieczka pod Stargard raczej odpada). |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
portalboy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2010, 12:56
|
|
|
A jak wyglada spalanie w Waszych autkach w trasie, cyklu mieszanym i miescie?
Rozne bujdy czytalem, choc mysle ze przy rozsadnej jezdzie mozna w miescie osiagnac 8-9 litrow i takie spalanie by mnie zadowalalo jak najbardziej. |
_________________ Obecnie VW Lupo, ale szukam Mitsubishi Carismy ze względu na powiększającą się rodzinę
 |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 11-04-2010, 13:03
|
|
|
portalboy napisał/a: | Rozne bujdy czytalem, choc mysle ze przy rozsadnej jezdzie mozna w miescie osiagnac 8-9 litrow i takie spalanie by mnie zadowalalo jak najbardziej. |
GDI- z "zimnego startu" mniej jak 10l/100km spali na odcinkach powyżej 4km. Trasa 6l z haczykiem. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-04-2010, 21:57
|
|
|
W mieście w jednym i w drugim autku spalanie będzie na podobnym poziomie, u mnie waha sie pomiędzy 7 - 8l w trasie 1.8 może spalić troszkę mniej przy przepisowej jeździe, u mnie średnio 5l. Jednak różnica w mocy będzie zauważalna. |
|
|
|
 |
lamariusz
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1998r.
|
Wysłany: 14-04-2010, 23:12
|
|
|
w okresie lipca zamierzam sprzedać swoją cari gdi z 1998 r ponieważ wyłącznie żonka ją użytkuje , nie radzi sobie z cofanien - posiada ona długi tył i ogólnie auto jest dla niej za duże, jest zakochana w tym samochodzie ale jako poczatkujący z niej kierowca przekonany jestem, że powinna uzytkiwać pojazd o mniejszych gabarytach, nie uszkodziła niczego cifając, ale możliew , że w najbliższym czasie to zrobi. zainteresowanych zapraszam do obejrzenia auta. pojazd prócz climatroniku, alufelg posiada bogate wyposażenie. |
|
|
|
 |
portalboy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2010, 18:57
|
|
|
Poczytalem troche i jak dla mnie, to chyba najbezpieczniej bedzie kupic benzynke 1.6. Ten silnik bardzo rozni sie od GDI? Jest mniej problemowy? Jakiego spalania moge spodziewac sie w trasie/miescie/cyklu mieszanym? Jezdze spokojnie, raczej dynamicznie, ale bez szalenstw.
Poczytalem o 1.8gdi i stwierdzilem, ze jesli nie trafie dobrej sztuki, to nie bedzie mnie stac na naprawy/remonty. Poza tym oplaty przy 1.8 tez beda wieksze, takze bede szukal 1.6 hatchback, wersja po lifcie.
Pomozcie! |
 |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 21-04-2010, 19:19
|
|
|
portalboy napisał/a: | Jakiego spalania moge spodziewac sie w trasie/miescie/cyklu mieszanym? |
Odwołam się do danych producenta tego samochodu dla silnika 1,6 :
Trasa- 6l/100km
Miasto-9,3l/100km
Tryb mieszany-7,2l/100km
Teraz pytanie: jak to producent mierzy? Mierzy to wg dyrektywy 80/1268/EWG. o tym tutaj
Stosowny wykres z tego tematu:
*Part One – tak odbywa się pomiar spalania w wydumanym cyklu miejskim /odcinek 4 km, silnik 20 stopni, po parogodzinnym postoju, określone cykle hamowania, całość testu na hamowni/ wynik :9,3l/100 dla tego autka. W realu może być tylko gorzej na takich odcinkach.
*Part Two - to bezpośrednio po nim "trasa" cykl 7 km, silnik rozgrzany podczas cyklu miejskiego, prędkość max 120 km/h , jazda wybitnie kapelusznicza. Wynik 6,0l/100
*Suma tych pomiarów: cykl mieszany, wynik 7,2 l/100
Realne spalanie będzie kombinacją tych trybów.
Komentarz do tych pomiarów: tutaj |
|
|
|
 |
portalboy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-04-2010, 18:40
|
|
|
Pytam raczej o specyfike silnika 1,6. Czytalem, ze w 1.8 GDI pare rzeczy lubi pasc i sa to drogie tematy. Oplaty za OC to tez nie jest glowny problem. Raz w roku placisz i po temacie. Jesli spalanie jest podobne, a osiagi 1,8 lepsze, to chyba lepiej wziac 1,8 , pod warunkiem, ze nie bedzie on odbiegal kosztami wymiany podzespolow czy napraw od slabszego 1,6.
Bylem dzis ogladac ta Carisme http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12739548
Silnik pracuje rowno, czasem na postoju lekkie wibracje bylo czuc. Dosc ostro sie przejechalem kilka kilometrow. Nie grzal sie, nie kopcil itd. Przyznam, ze mocny jest, przyjemnie sie nim jechalo. Na pewno stuka cos z tylu w zawieszeniu, ale nie odkrylem co to. Po tej przejazdzce tarcze z przodu byly bardzo gorace. Fakt, ze bylo ostro, szybko, lacznie z testem hamulcow, ale czy powinny byc az tak gorace? Wnetrze ogolnie zadbane. Na fotelu kierowcy mala dziurka. Na klamce kierowcy i drazku hamulca recznego lekki ubytek chromu. Czy przy 140 tys km takie rzeczy w Carismach to normalka? Elektryka sprawna. Radio sprawne, komputer poprawnie wszystko wyswietla. Sprzedajacy twierdzi, ze autko w miescie pali 8-8.5 litra. Na kompie swiecilo 8.4. Klima dziala i bardzo szybko zaczela chlodzic. Wszystkie szyby oryginalne. Autko na pewno mialo jakas kolizje, o czym sprzedajacy oczywiscie mnie poinfrmowal juz przed ogledzinami. Wymieniony byl blotnik, lampa przednia i zderzak. Szpara miedzy maska, a blotnikiem z lewej strony jest mniejsza niz z prawej. Na elementach plastikowych duzo ubytkow lakieru. Na obu zderzakach, lusterkach i progach sa miejsca gdzie wyraznie schodzi farba, a pod nia widac albo czarny plastik albo kolejna wartstwe lakieru. Na obu zderzakach tez kilka mniejszych otarc. Lewy prog jest tez przetarty i nie dolega do konca. Prawy dobrze zamontowany, prosty, ale tez ubytki lakieru sa widoczne. Pod spodem wszystko ladnie, nie ma rdzy, tlumiki sa cale. Opony letnie jeszcze na 1 sezon, zimowki tez sa, alufelgi w dobrym stanie.
Powiedzialem kobiecie, ze dam 15 000zl, ale mam wrazenie, ze to i tak za duzo. Jutro podjade z bratem, on bardziej obeznany w sprawach blacharsko lakierniczych.
Co sadzicie? |
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2010, 20:20
|
|
|
portalboy napisał/a: | Poczytalem troche i jak dla mnie, to chyba najbezpieczniej bedzie kupic benzynke 1.6. Ten silnik bardzo rozni sie od GDI? Jest mniej problemowy? Jakiego spalania moge spodziewac sie w trasie/miescie/cyklu mieszanym? Jezdze spokojnie, raczej dynamicznie, ale bez szalenstw. |
Wkleję Ci moją wypowiedź w temacie mojej Carismy (1.6 sedan po lifcie, wersja 99KM):
Cytat: | Hmm... U mnie wygląda to tak:
- przy średniej prędkości 80km/h na trasie Bytom-Białystok podczas dnia (w tym Warszawa w godzinach szczytu) z żoną, dwoma psami i pełnym bagażnikiem - 5.2l/100km
- przy średniej prędkości 130km/h na trasie Bytom-Malinska (Chorwacja, wyspa Krk) z żoną, dwoma psami i samochodem tak zapełnionym, że ledwo się zamykał - 6.1l/100km
- przy średniej prędkości 160km/h (autostrada, Niemcy) z żoną i ok. 200kg w bagażniku - 7.4l/100km
- przy średniej prędkości 180km/h na odcinku 110km (autostrada, Niemcy) z żoną i ok. 200kg w bagażniku - 7.7l/100km
Mi spalanie w 1.6 odpowiada. Nawet bardzo. |
A propos miasta:
jazda spokojna w mieście: 6,7l/100km
jazda mieszana w mieście: 7,3l/100km
jazda dynamiczna w mieście: 7,9l/100km
jazda bardzo dynamiczna ("jak wariat" - słowa mojej żony): 8,3l/100km |
|
|
|
 |
bodzio1607
Mitsumaniak

Auto: Carisma Dynamics GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Cze 2009 Posty: 35 Skąd: Syrynia
|
Wysłany: 23-04-2010, 23:03
|
|
|
Hejka portalboy! Niebieska jest igła ale srebrna jest 2 lata młodsza i ze znacznie mniejszym przebiegiem. Masz dłuższe użytkowanie auta bez wymiany rozrządu ( o ile jest na to potwierdzenie przy 120 tys. km.) |
|
 |
portalboy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2010, 21:23
|
|
|
Czy ktorys forumowicz z Dolnego Slaska moglby poswiecic chwilke czasu i dokonac ogledzin autka w Walbrzychu?? Jestem powaznie zainteresowany pewna Carisma, jednak nie chce jechac 400km w jedna strone w ciemno. Czy ktos podjedzie zobaczyc autko wizualnie i technicznie? Oczywiscie pokryje koszty dojazdu i bede bardzo wdzieczny.
Wstepnie rozmawialem i przebieg jest do konca udokumentowany w ksiazce i wydrukach TUV. Nastapila pomylka i osoba zamieszczajaca ogloszenie wpisala, ze auto posiada ARS, co jest nie prawda. Kierownica wielofunkcyjna tez nie do konca, sprzedajacy nazwal tak regulacje kierownicy w pozycji gora/dol. Autko ma 2 komplety opon, alufelgi oryginalne Mitsubishi. Brakuje mi zdjec komory silnika, bagaznika i wnetrza auta od strony kierowcy (tak zeby bylo widac fotel i kierownice). Cos Wam nie pasuje? O co dopytac?
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12588655
Przede wszystkim - czy ktos pomoze i podjedzie obejrzec ten egzemplarz? |
 |
|
|
|
 |
|
|