|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:48 |
Moja pierwszy Mitsu - Colt czy Carisma?Rozdarty żółtodziób;) |
Autor |
Wiadomość |
woszczu
Nowy Forumowicz
Auto: chcę kupić
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-03-2010, 17:50 Moja pierwszy Mitsu - Colt czy Carisma?Rozdarty żółtodziób;)
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post na forum, choć obserwuję je od jakiegoś czasu i urzekła mnie pomocność "mitsumaniaków". Noszę się z zamiarem kupna "Diamencików" (mój pierwszy samochód) i bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości. Utknąłem między Coltem, a Carismą
Jak jeżdzę?
Raczej spokojnie, nie butuję. Głównie po mieście, 2-4 razy w miesiącu trasy do 250 km.
Boję się kupić diesla, bo wydaję mi się, że na takich dystansach mogę szybko go zajechać, choć mogę być w błędzie...Mam kapke wzrostu 194 cm i jakieś 103 kg więc chciałbym w miarę komfortowo czuć się za kółkiem. Zima dogięła więc i lato powinno być upalne, także autko raczej z klimą
Bardzo proszę o pomoc. Wpadło mi w oko pare egzemplarzy. Mój budżet to 7-10 tys, ewentualnie może się trochę zrobić z gumy.
Carisma:
1. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12125260 (diesel, bez klimy :/)
2. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11490231
3. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12235660
Colt:
1. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11682808
2. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12057269 (bez klimy)
Jaka jest różnica w spalaniu między Coltem, a Carismą???
Tak, macie rację jestem trochę niezdecydowany, ale z właśnie szukam tutaj czegoś, co by mnie przeciągnęło na jedną ze stron
Pozdrawiam serdecznie,
woszczu |
|
|
|
 |
rzoberto
Mitsumaniak Robert

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 286 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 31-03-2010, 18:08
|
|
|
Najpierw musisz odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie: Czy chcesz większe auto (wygodniejsze), czy też mniejsze (bardziej miastowe ze względów rozmiarowych).
Ja stałem przed tym samym dylematem zanim kupiłem dwoją Cari. Jednak zdecydowałem się na większe chociażby ze względu na komfort jazdy i większe poczucie bezpieczeństwa (duży może więcej).
Co do spalania to wszystko zależy od ciężkości buta. Proponuję abyś rozejrzał się za Cari z silnikiem 1,8GDI. U mnie spalanie w mieście przy średniej nodze latem - mieszczę się w 8 a zimą ok. 9-10, na trasie od 6 do 6,5 a przy nieco cięższym bucie ok 7,5.
Na temat Colta się nie wypowiadam, bo nie miałem okazji nim jeździć, Zapewne zrobią to inni MM.
Ja wybrałem Carismę GDI i jestem zadowolony.
Ale każdy ma swoje zdanie. |
|
 |
Jarucha
Forumowicz
Auto: Saab 9-3 2.0t
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 31-03-2010, 18:28
|
|
|
to i zależy do czego chcesz używać samochód. jak myślisz założyć rodzinę itp to cari będzie lepsza. Do wsiadania i wysiadania większej liczby osób i do wożenia ziemniaków to cari zdecydowanie poręczniejsza. Carisma wygodna nawet z tyłu coltem mnie nawet nie wieźli nigdy to się nie wypowiem, ale jak dla mnie brak tylnych drzwi to minus;] |
_________________ I walked ten thousand miles, ten thousand miles to see you
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31-03-2010, 19:26
|
|
|
A ja Ci powiem tak, Masz ponad 190cm wzrostu czyli kawał z Ciebie chłopa, że tak powiem I nie wiem jak Ty (kwestia gustu) ale dla mnie taki wysoki pan w takim malutkim aucie lekko śmiesznie wygląda
Tego diesla bez klimy to Ci odradzam na starcie, może kupisz go troche taniej ale za to w lato będziesz narzekał. Jadąc nad morze widać kto ma klime a kto nie, szczególnie w korkach
Ta ostatnia to niby wersja EXE. Choć koło niej zapewne tylko stała wyposażenie się nie zgadza, na moje oko to jest GLX. |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-03-2010, 19:56
|
|
|
Saqu napisał/a: | Ta ostatnia to niby wersja EXE. Choć koło niej zapewne tylko stała |
I jeszcze przechwyciła grill
Wydaję mi się, że w niej przednie kierunkowskazy (klosze) są wymienione.
I na pewno (po 11 latach) pachnie nowym autem - jak to napisał sprzedawca
pozdrawiam
A noi również wydaję mi się, że lepszym wyborem w twoim przypadku to będzie Carisma. |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 31-03-2010, 21:43
|
|
|
Witaj - mam przyjemność użytkować i Cari (po lifcie) i Colta (CJ), który jest własnością dziewczyny i jest praktycznie pod moją opieką. Powiem krótko - wolę Carismę. Większa, bardziej ładowna, wygodna w trasie, bardziej lubię zawieszenie w Cari - bardziej miękkie, a jednocześnie nie pływające, lepiej wyciszona.
Coltem się superowo jeździ ale uważam, że to autko do miasta, raczej dla kobiety. Jest mniej funkcjonalny, bardziej twarde zawieszenie, niestety głośniejszy.
Ogólnie obydwa autka są super, dlatego takie posiadamy, ale z punktu widzenia wygody, a nawet ekonomii zdecydowanie - CARISMA.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 31-03-2010, 21:49 ]
woszczu napisał/a: | Jaka jest różnica w spalaniu między Coltem, a Carismą??? |
W moim przypadku niewielka. Trudno mi dokładnie porównywać, bo mamy inny charakter dróg, które pokonujemy, inne style jazdy, ale wydaje mi się że Cari 1.6, a Colt 1.3 to bardzo podobne spalanie. Podejrzewam, że może i Colt wziąłby troszkę mniej od Cari w identycznych warunkach, ale różnica byłaby znikoma. Ja mam Cari w gazie, więc u mnie cenowo wychodzi dużo taniej, niż w Colcie bez LPG. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
woszczu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-04-2010, 16:16
|
|
|
Przede wszystkim dzięki za porady, a właściwie pokonanie pierwszego schódka, czyli wyboru między Coltem, a Carismą. Ogólnie z tego co widzę polecacie 1,8gdi - nie będę się buntował, biorąc pod uwagę, że pali tak samo jak 1,6, a nawet mniej, no i komfort nie porównywalny z Coltem
1. Co jest francuskiego w 1,8 gdi? Silnik, płyta? Kto pyta, nie błądzi, a nawet poszerza wiedzę
2. Blacha ocynk?
No to się zaczyna szukanie
1. http://motoallegro.pl/ite...hi_carisma.html
Oczywiście w pierwszej kolejności usunąłbym te badziewne naklejki. Mam nadzieję, że się da bez większych strat na lakierze....
2. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12156886
3. http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12115082
Jak myślicie, który warto zobaczyć? Nie ukrywam najbliżej do tego w Czechowicach
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-04-2010, 16:54
|
|
|
Francuskiego w GDI? płyn do spryskiwaczy może być
Tutaj nie masz czegoś takiego jak silnik z renault czy skrzynia francuska. Japończyk(?) pełną gębą że tak powiem
Do tego pierwszego przydały by się jakieś lepsze fotki, bo te co wstawił to jakiś żart jest.
W tym drugim coś maska lekko nie pasuje do błotnika prawego, i tak jakby tylna klapa nie spasowana, silnik tak jakby umyty myjką ciśnieniową i zagościła tam ruda.
w tej 3. troche mało zdjęć
Ta z tymi dziwnymi naklejkami i ta 3cia to wersje LX czyli troche uboższe od LS, EXE. Np LX nie ma automatycznej klimy, podgrzewanych foteli więc tutaj też pytanie, którą wersje byś wolał |
|
|
|
 |
woszczu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2010, 00:45
|
|
|
No to lecim
Byłem w Czechowicach i po raz pierwszy miałem okazję przejechać się Carismą. Pomijam, że w ogóle nie mogłem się wczuć w auto przez pierwsze 5 minut, no ale w sumie wysiadłem z Opla II Astry i wlazłem do...no właśnie komfortowych foteli Też trochę minęło zanim wyczułem sprzęgło itd. ale po 5 min czułem się już swojo, a właściwie to bardzo fajnie
Okazało się, że sprzedawcą jest kumpel od mojego kumpla z którym pojechałem oglądać Cari Samochód został sprowadzony z Niemiec od dziadka, który tym podobno śmigał na zakupy i do kościoła (muszę zapytać o papiery...).
Zero falowania obrotów, za to ładnie przyspieszał. Nie czułem żadnych szarpnięć, a w sumie sprawdzałem na "docisku" wkręcając na max obroty (przynajmniej tak mi się zdawało) i na "spokojnie". ABS sprawny, Cari nie ściągało na żadną stronę. Tylko zdziwiło mnie, że gdy miałem ponad 100km/h zaczęło huczeć i zrobiło się dosyć głośno....
O co biega z tymi oznaczeniami na szybie?
Tak czy inaczej dorwałem lepsze fotki:
http://picasaweb.google.p...2585/CarismaGDI
Co ważne gość jest otwarty i można śmiało brać auto na diagnostykę, itd. Właściciel zachowuje się tak, jakby nie miał nic do ukrycia...heeh czy aby napewno? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-04-2010, 01:03
|
|
|
Z oznaczeniami chodzi o to, że większość firm jak wstawia szyby ma swoje oznaczenia, wtedy wiesz, że coś było nie tak. Jeszcze na oznaczeniach jest z których roczników pochodzą tylko nie powiem Ci jak je odszyfrować, w niektórych jest poprostu rok napisany
To z tym huczeniem to dziwne, możliwe że łożyska itp do wymiany będą.
Jakoś popularny stał się motyw u niemców z tymi dziadkami do sklepu
Może nie wie o jakichś defektach itp mimo wszystko na diagnostykę lepiej wziąść ją
GDI ładnie przyśpiesza to fakt nie wiem jakie obroty wchodziły ale odcinkę w cari masz przy około 7,2k obrotów |
|
|
|
 |
le_ser
Nowy Forumowicz
Auto: jeszcze hopel
Dołączył: 27 Mar 2010 Posty: 3 Skąd: dzisiaj tu, jutro tam ;)
|
Wysłany: 03-04-2010, 11:45
|
|
|
Cytat: | Jakoś popularny stał się motyw u niemców z tymi dziadkami do sklepu |
Oprócz tego dziadzia musiał być młody duchem, że sobie takie naklejki walnął |
_________________ Zdrówka życzę |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 03-04-2010, 12:09
|
|
|
le_ser napisał/a: | Oprócz tego dziadzia musiał być młody duchem, że sobie takie naklejki walnął |
10/10
Z mojej strony - w teksty o dziadkach/babciach nie wierzę, a jeśli nawet to miałaby być prawda, to nie jest żaden argument in plus.
Pozdrawiam. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 03-04-2010, 12:19
|
|
|
Witajcie mitsumaniaki
Zatem, mam porównanie pomiędzy Carisma GDI 1.8 2002 a coltem CJ0 2000 1.6.
Colcik to mała rakieta, na twardym zawieszeniu, czujesz się jak w gokardzie Na wycieczkę poza miasto nie bardzo nadaje się, za mały bagażnik, trzeba lądować na tylne siedzenia a to niebezpieczne. Samochodzik palił mi zimą ok 10 l w zimie, więc nie mało jak na takie maleństwo, jeździłem normalnie. Auto wygodne do miasta. Ale jako właściciel Colta byłem zadowolony
gdy przesiadłem się do Carismy, posiadam wersje elegance, poczułem się wyjątkowo - to zupełnie inna klasa samochodów. Dużo miejsca w środku, bardzo dobre zawieszenie, pięknie przyspiesza - płynnie. Jeździ mi się zdecydowanie bezpieczniej. Z tyłu osoby maja miejsca dosyć sporo no i ten bagażnik
Co do ogłoszeń, nie wierz ludziom w bajki o dziadkach wnuczkach itd ;p
Przy kupnie ufam tylko własnemu doświadczeniu i bratu. Nikomu więcej.
Jeździj zawsze z testerem lakieru i z kasą. Bądź wrzodem na tyłku sprzedającego, będąc upierdliwym do bólu, sprawdź każdy detal. ja sprawdzałem swoją Cari 3 godziny
Zawsze negocjuj cenę, podpierając się uszkodzeniami.
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 06-04-2010, 14:26
|
|
|
Panowie, może by tak Nowemu Koledze powiedzieć coś więcej o GDI. Z czym się wiąże ten zakup. Albo woszczu, poszukaj sobie na forum z czym wiąże się użytkowanie tego silnika, żeby potem nie było niespodzianek. Ale spocio! Nie bój nic, fajne silniki tylko zadbać trzeba odpowiednio
woszczu napisał/a: | Samochód został sprowadzony z Niemiec od dziadka, który tym podobno śmigał na zakupy i do kościoła (muszę zapytać o papiery...). |
No jakoś też w to nie wierze. Te naklejki mówią co innego. No i nie wiem czemu ten silnik taki upaprany jakoś dziwnie przy podszybiu.
Cytat: | O co biega z tymi oznaczeniami na szybie? |
Ta "8" w prawym , dolnym rogu to rok produkcji - 1998... tyle wiem |
|
|
 |
|
|