Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opłaty za auto z niemiec. Co i jak?
Autor Wiadomość
wujek89 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt cj0 1.3 gl
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2010, 13:18   Opłaty za auto z niemiec. Co i jak?

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
W dniu wczorajszym kupiłem Colta świeżo sprowadzonego z Niemiec. Szukałem trochę o opłatach za to auto, tu na forum też widziałem podobny temat ale zakładam nowy, ponieważ mam nadzieję, że ktoś tutaj udzieli mi w pełni sprecyzowanej odpowiedzi. Jakie opłaty muszę uiścić za te autko i po kolei do jakich urzędów muszę się udać? Samochodzik jest ubezpieczony na miesiąc i stoi na plastikowych "blachach", które służą ponoć tylko do zjazdu nim z Niemiec.

Siekiera 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G GS 2.0
Wysłany: 11-04-2010, 16:54   

I. WYMAGANE DOKUMENTY:
1. "Wniosek o rejestrację - czasową rejestrację - wyrejestrowanie pojazdu" (wypełnia właściciel, właściciele)

2. Załączniki:
>>> dowód własności pojazdu,
>>> zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu,
>>> dowód rejestracyjny,jeżeli pojazd był zarejestrowany,
>>> karta pojazdu, jeżeli była wydana,
>>> dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, albo dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy, dotyczy również nowych pojazdów zakupionych w kraju,
>>> dowód uiszczenia opłaty przez wprowadzającego pojazd na terytorium RP na rachunek Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w wysokości 500 zł,

3. Do wglądu:
>>> dokument tożsamości właściciela
>>> polisa OC (gdy pojazd posiada już czasową rejestrację w Polsce)

II. OPŁATY:
1. Opłata skarbowa:
>>> za ewentualne upoważnienie
>>> za wydanie zaświadczenia VAT przez urząd skarbowy (wniosek o wydanie zaświadczenia należy złożyć w urzędzie skarbowym, pod który podlega wnioskodawca).

2. Opłata administracyjna:
>>> tablice rejestracyjne - na samochód - (2 tablice)
>>> dowód rejestracyjny
>>> komplet nalepek legalizacyjnych
>>> nalepka kontrolna
>>> karta pojazdu

3. Opłata ewidencyjna za wydanie:
>>> dowodu rejestracyjnego
>>> pozwolenia czasowego
>>> zalegalizowanych tablic (tablicy) rejestracyjnych
>>> nalepki kontrolnej
>>> karty pojazdu

4. Opłata recyklingowa - 500 zł na rachunek NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014

Z tego co pamiętam na wszystko masz 7 dni inaczej zapłacisz kare. Najpierw tłumaczysz dokumenty u tłumacza przysięgłego, później jedziesz do Skarbówki, Urzędu Celnego no i Urzędu Miejskiego. Jak w czymś się pomyliłem to proszę mnie poprawić.

wujek89 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2010, 21:33   

Mam jeszcze kilka pytań:
- we wniosku o rejestracje pojazdu mam podać dotychczasowy numer rejestracyjny z tych plastikowych tablic czy nie? a numery karty pojazdy? (numery z briefa? które to będą numery bo się nie orientuje???)
Po kolei napiszę jak widzę to co muszę załatwić i proszę o ewentualne poprawienie mnie:
- Najpierw znajdujemy tłumacza i tłumaczymy Umowę/Fakturę zakupu, Brief – niemiecka karta pojazdu, Dokument Wymeldowania. Następnie, posiadając przetłumaczone dokumenty, kierujemy się na stację diagnostyczna celem przeprowadzenia pierwszego przeglądu pojazdu. I dopiero z tymi dokumentami plus oczywiście umowa/faktura zakupu auta, kierujemy się do Urzędu Celnego - najpierw znajdujemy pokój w którym przyjmowane są dokumenty do odprawy auta/naliczenia akcyzy, rezerwujemy sobie miejsce w kolejce, udajemy się do którejś Agencji Celnej które za drobną opłatą przygotują nam niezbędne dokumenty do odprawy... następnie musimy wnieść opłatę w wysokości 17 zł na konto Urzędu Miasta właściwego dla danego UC ( w banku). Jeżeli już mamy gotowe dokumenty wracamy do miejsca w którym zajęliśmy sobie wcześniej kolejkę i spokojnie czekamy na wezwanie. Następnie wychodzimy i czekamy aż zostaniemy wezwani do kasy w celu możliwości zapłacenia należnej akcyzy. Następnie wracamy ponownie pod drzwi w których składaliśmy dokumenty w celu odbioru dokumentu
potwierdzającego zapłacenie akcyzy. Następnie z Decyzją o zapłaceniu akcyzy kierujemy się do Urzędu Miasta celem wniesienia opłaty za wydanie decyzji o zwolnieniu z VAT. I z tym „świstkiem” udajemy się dopiero do US w celu wypełnienia odpowiedniej deklaracji (bodajże VAT-24). Po otrzymaniu decyzji z US kierujemy się do Wydziału Komunikacji celem zarejestrowania auta.

Dobrze to rozpisałem?

Wspomogłes sie stronką: http://wasze.motofakty.pl...ie_kosztow.html

Siekiera 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G GS 2.0
Wysłany: 12-04-2010, 00:01   

Na tej stronie którą podałeś masz wszystko ładnie wytłumaczone co, gdzie i jak. Tylko teraz nie pamiętam czy się nie zmieniła stawka akcyzy i inne opłaty skarbowe. Ale reszta się zgadza :) A i pamiętaj, że na sprawy w Urzędzie celnym masz 5 lub 7 dni, bo inaczej tam kare zapłacisz.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-04-2010, 06:33   

W wakacje sprowadziłem swoje auto z Holandii.
Przegląd około 100zł
Tłumaczeniedwóch części dowodu rejestracyjnego około 50 zł za strone.
Umowa jeśli jest w obcym języku 50zł, jeśli po polsku to nie.
Samochody starsze niż 3 lata.
Jeśli cena zaniżona urząd celny wylicza ze swoich cenników.
Stawka podatku akcyzowego zależna jest od pojemności i od rodzaju paliwa.
Benzyna do 2000cm3 wynosi 3,1% a powyżej 2000cm3 18,6% + 17zł opłaty skarbowej.
Olej napędowy granica jest przy silniku 2500cm3.
Urząd skarbowy 160zł.
Wydział komunikacji:
karta pojazdu 20zł
ekologia 500zł
papiery i tablice około 200zł
Teraz masz 2 tygodnie od sprowadzenia na Załatwienie w Urzędzie Celnm.

wujek89 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-04-2010, 07:13   

dobra, dzięki wielkie! biorę się za załatwianie

Odpowiedz do tematu