|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma] Zabudowa głosników wysokotonowych |
Autor |
Wiadomość |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22-04-2010, 09:47 [Carisma] Zabudowa głosników wysokotonowych
|
|
|
Witajcie,
Poniżej załączam zdjęcia z wykonanej przeze mnie pracy. Wykonałem zabudowę pod głośniki wysokotonowe w obudowie lusterek. Praca była żmudna i długa, największym problemem było obciągniecie skórą. Chciałem, aby wykonał to jakiś tapicer samochodowy, ale żaden nie chciał podjąć się tematu .
Przy zabudowie wykorzystałem:
1. Szpachlę wykończeniową,
2. zestaw naprawczy novol (żywica, utwardzacz + maty),
3. gorący klej,
4. miedziany drucik,
5. kawałek plastiku,
6. pończochę,
7. nici,
8. skaj,
9. superglue,
10. wykałaczki i patyczki do uszu,
11. plastelina.
Przebieg pracy:
W pierwszej kolejności wyciąłem z plastiku, w moim przypadku była to instrukcja p.poż okrągłe pierścienie pod głośnik. Średnica wew. ok 45mm, zew. 49mm. Pod pierścień, aby nadać mu sztywną konstrukcję, podkleiłem wykorzystując gorący klej, miedziany drucik. Następnie poszedłem do samochodu, aby za pomocą wykałaczek i patyczków do uszu oraz plasteliny ukształtować wstępną konstrukcję pod głośniki. Z przygotowaną konstrukcją udałem się do domu, po czym zabezpieczyłem ją gorącym klejem. Kolejnym etapem było naciągnięcie pończochy, wykorzystując przy tym nici, na konstrukcję oraz posmarowanie ja żywicą. Gdy całość stwardniała, nałożyłem maty z żywicą. Odczekałem dzień. Kolejnym etapem było nadanie końcowego kształtu poprzez wyszlifowanie, nałożenie szpachli i ponownie wyszlifowanie do gładkości. Ostatnim etapem było obciągnięcie całości skórą. Etap ciężki i pracochłonny, z racji kształtu konstrukcji. Tutaj składam szczere podziękowania dla mojej mamy za pomoc .
Efekty oceńcie sami:
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2010, 13:54
|
|
|
Przy takich małych elementach polecam farbę strukturalną - jak dobrze ją położysz to wygląda jak fabryka. Na to 2 warstwy bezbarwnego lakieru i mucha nie siada.
Jak dobrze podgrzejesz skaj to spokojnie taki element z jednego kawałka zrobisz ale będzie pomarszczony - coś za coś.
Pozdr.
Kamyk
P.S Co to za głośniki? |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2010, 15:04
|
|
|
Aby pomalować farbą strukturalną musiałbym nadać idealny kształt a i tak nie byłoby super efektu końcowego w porównaniu do obszycia skórą, czy tez innym materiałem.
Mi w każdym razie udało się.
Głośniki, jeszcze nie wiem jakie wstawię.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2010, 20:47
|
|
|
MichuGdy napisał/a: | Aby pomalować farbą strukturalną musiałbym nadać idealny kształt a i tak nie byłoby super efektu końcowego w porównaniu do obszycia skórą, czy tez innym materiałem. |
Cały myk z farbą strukturalną polega na tym, że właśnie maskuje ona nierówności powierzchni.
Kwestia estetyki pozostaje - jak zawsze- kwestią indywidualną.
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz jeżeli dodam kilka swoich fotek do twojego tematu - to trójkąty lusterek z E30 Cabrio (niestety nie umiem obsługiwać cyfrówek więc chyba jakiś zły tryb wybrałem, że takie lipne fotki wyszły.) Jeżeli masz coś przeciwko to je usunę.

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem koncepcji przygotowywania lusterek skoro nie wiesz jakie głośniki tam będą zamontowane - w taki sposób ograniczasz sobie pole manewru jeżeli chodzi o wymiary.
Pozdr.
Kamyk |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2010, 22:17
|
|
|
całkiem całkiem wyszło Ci z ta farbą.
Wprawne oko zauważyłoby, że siateczka czarna jest od zestawu moreleków serii mt.
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2010, 22:35
|
|
|
MichuGdy napisał/a: | Wprawne oko zauważyłoby, że siateczka czarna jest od zestawu moreleków serii mt. |
Prawdę mówiąc nigdy się nie koncentrowałem na wyglądzie sprzętu CA raczej na graniu. Widzę, że się dobrze znasz na sprzęcie- jak czegoś nie będę wiedział to pozwolę sobie napisać prv do Ciebie.
Pozdr. |
|
|
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-04-2010, 01:01
|
|
|
Z tą siateczką to żartowałem, inni producenci mogą przecież mieć bardzo podobne
Średnica otworu jest w miarę uniwersalna gdyż otwór ma 44mm szer. 18mm głęb., zatem na pewno kilka różnych przetworników wysokotonowych podeszłoby pod ten otwór.
Pozdrawiam,
Michał |
|
|
|
 |
|
|