[Carisma] [Carisma] |
Autor |
Wiadomość |
robert1512
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9 DID 2002'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-04-2010, 20:37 [Carisma] [Carisma]
|
|
|
witam forumowiczów,wczoraj byłem w dość długiej trasie....
autko sprawowało się wyśmienicie 1100km średnie spalanie po powrocie do domu na wyświetlaczu 4,9 ....ale do rzeczy
podczas jazdy na 5 biegu ze stałą prędkością około 80 km/h ani nie przyśpieszam ani nie hamuję silnikiem słychać jakby głośniejszą pracę wtrysków takie równomiernie terkotanie
czy to normalne?
auto pali na "dyg"
0 dymienia, na wolnych obrotach zjawisko nie występuje
carisma 1,9 DID |
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 11-04-2010, 21:22
|
|
|
nie mogłeś słyszeć wtrysku bo masz cr i tam wytępuje kilka dawek najczęściej :dawka pilotująca, dawka właściwej czy dawka dopalającej
nie wykluczam ze w tych warunkach było więcej etapów wtrysku .
terkotanie mogło pochodzić od turbiny |
|
|
|
 |
LukaszSZ999
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DI-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 95 Skąd: Orzeł Biały
|
Wysłany: 11-04-2010, 21:22
|
|
|
To nie prace wtrysków słyszysz lecz któregoś zaworu, jest to spowodowane zapewne tym że wtryskiwacz zamiast podać paliwo do komory przepuszcza paliwo górą na odpływ. W efekcie mała ilość paliwa lub brak którejś z faz wtrysku i zawór stuka... Jeśli chcesz podam Ci domowy sposób na sprawdzenie który wtryskiwacz siadł...
[ Dodano: 11-04-2010, 21:28 ]
Jeżeli pali na "dyg" to znaczy że jeszcze wtryski są w nie najgorszym stanie chociaż takie stuki mogą się pojawiać i to alarm że z czasem będzie coraz gorzej z zapalaniem... |
|
|
|
 |
robert1512
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 12-04-2010, 05:57
|
|
|
będę bardzo wdzięczny za podpowiedz jak domowym sposobem sprawdzić |
|
 |
LukaszSZ999
Forumowicz
|
Wysłany: 12-04-2010, 18:37
|
|
|
No to jedziemy ;
1. Kup 1.5m wężyka przeźroczystego o średnicy wewnętrznej 8-9mm no ewentualnie 10mm chociaż może okazać się luźny.
2. potnij to na 4 kawałki po 35cm
Teraz na zgaszonym silniku :
3. od wtryskiwaczy odepnij wspólny wężyk od odpływu nadmiaru paliwa (jest na takie spinki u góry wtrysku). może trochę polecieć ale to nic.
4. Na ich miejsce załóż te wężyki. Mają wejść dość ciasno i powinny sterczeć w miarę pionowo.
5. Do pracy weź drugą osobę która przekręci kluczyk a sam obserwuj
6. odpal. jeżeli zauważysz że w rurka szybko napełnia się paliwem, nie czekaj aż będzie cała bo nawet po zgaszeniu jeszcze trochę tam wpłynie i może się wylać (mi się wylało ).
7. Na pewno gdy wtryski będą w porządku paliwo będzie wypływało wolno a przede wszystkim równomiernie we wszystkich wtryskach. Jeżeli będzie wolno a nierównomiernie poczekaj aż troche tam naleci żeby sprawdzić który ewentualnie jest trafiony.
8. Chyba nie będziesz miał problemu z paliwem w rurkach?? Najprostszy sposób to kciuk przyłożony do drugiego końca, wtedy nie poleci przy odpinaniu
To chyba tyle. To sprawdzony sposób, sam tak zdiagnozowałem. W moim przypadku Cari z czasem odpalała po 7 obrotach a czasami w ogóle bo przez trafiony wtrysk nie robiło się ciśnienie w szynie, natomiast jeszcze wcześniej dało się słyszeć stuki pojedynczego zaworu zarówno przy przyspieszaniu jak równej jeździe. Myślę że w twoim przypadku jest tak samo.
Życzę powodzenia, jak coś to pisz |
|
|
|
 |
robert1512
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-04-2010, 05:59
|
|
|
dzięki za instrukcję,po przeprowadzeniu próby dam znać jaki wynik |
|
 |
MikeDID
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID, 2002
|
Wysłany: 13-04-2010, 22:25
|
|
|
Witam,
Ok, a co jeśli jest trafiony taki wtrysk? Cóż wtedy? Można go zreanimować? Czy tylko pozostała utrata sporej kwoty gotówki (właśnie, jakiej?)? |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2010, 22:26
|
|
|
Ja mialem w swojej Cari takie 'terkotanie' podczas jazdy jak mi padly wtryski. Bylo slychac to o czym napisales. Moim zdaniem we wtryskiwaczu znajduje sie elektro-magnez i jak on padnie to wlasnie slycach taki odglos, ale ja mialem takie objawy,ze nie mialem mocy 70-80km/h max i strasznie mi kopocila. Po wymianie bylo OK. Albo mozesz miec rozegulowane zawory. |
|
|
|
 |
MikeDID
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID, 2002
|
Wysłany: 13-04-2010, 22:53
|
|
|
marcinmarcin napisał/a: | Po wymianie bylo OK. |
Możesz przybliżyć jakie to są koszty? |
|
|
|
 |
LukaszSZ999
Forumowicz
|
Wysłany: 14-04-2010, 07:08
|
|
|
regeneracja kosztuje ok 350zł...
Co do tego terkotania to nie słyszysz elektomagnesów we wtrysku bo to niemożliwe. To zawory z powodu niewłaściwej ilości paliwa.
Szczerze mówiąc ja nie regenerowałem wtrysku... Znalazłem na allegro wtryski używane od auta po wypadku. Był podany przebieg auta, chyba niecałe 100000 tyś. Koleś chciał za wtrysk 180zł. Stukanie jak ręką odjął. Jeżdżę i nic do tej pory się nie odzywa z komory silnika. Pytanie czy warto regenerować. W przypadku gdy trafiony jest jeden wtryskiwacz napewno nie warto kupować nowego, chyba ze cały komplet - jak najbardziej
[ Dodano: 14-04-2010, 07:14 ]
http://moto.allegro.pl/it...i_88tys_km.html
Przykładowa aukcja |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2010, 17:41
|
|
|
Koszt regeneracji to ok 350-450zl. Jezeli padly Ci wtryski to watpie zeby to byl jeden, moglo Ci pasc wiecej. Ja znalazlem magica, ktory mi zregenerowal po 150zl. Po zamontowaniu i przejachaniu 20km. wlasnie mialem takie 'terkotanie' i nie mialem mocy. To byla wina wtryskiwacza, ktory padl i trzeba bylo go wymienic bo regeneracja nic nie dala. Kupilem uzywany za 250zl. i teraz jest wszystko OK. |
|
|
|
 |
|