Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:55 |
[Cari 1.9 TD] Chce kupic cari diesel, proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
tzk
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-04-2010, 13:11 [Cari 1.9 TD] Chce kupic cari diesel, proszę o pomoc
|
|
|
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum. Na początku napiszę, że do tej pory miałem Lancera rok 96 1.3 GLX ale niestety miałem wypadek i lancerka muszę sprzedać.
Teraz rozglądam się za kolejnym miśkiem i myślałem o Cari z silnikiem diesla.
Mam na oku tę http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12232570 może ktoś oglądał co myślicie o niej?
Ewentualnie może jakieś porady czy lepiej kupić nowszy model z silniekem DID? Moje fundusze to max 15 tyś. |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 20-04-2010, 20:47
|
|
|
Jeśli chodzi o samochód z ogłoszenia, jedyne moje spostrzeżenie to wytarte siedzisko fotela kierowcy, co może sugerować wyższy niż zadeklarowany w ofercie rzeczywisty przebieg, bowiem przy 180.000 km tapicerka nie powinna nosić żadnych śladów zużycia, a tym bardziej posiadać dziury jak w tym przypadku.
Natomiast w odniesieniu do pytania czy kupić starszego, czy też nowszego diesla - kwestia ta pozostaje otwarta. Za kwotę 15.000 z pewnością kupisz już DiD, ale każdy z tych silników ma swoje powtarzalne usterki, w starym często padają uszczelki pod głowicą, w nowym koło dwumasowe - w obu przypadkach koszt naprawy zbliżony. Pod względem eksploatacyjnym nowszy silnik jest o wiele przyjemniejszy: mniej pali, jest szybszy a przede wszystkim o wiele wiele cichszy. Stary z kolei łatwiej "łyknie" gorsze paliwo, co w naszych realiach nie jest bez znaczenia.
Musisz zatem rozważyć wszystkie za i przeciw, a ostatecznie kierować się stanem konkretnego egzemplarza.
Powodzenia ! |
|
|
|
 |
tzk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2010, 21:12
|
|
|
dzięki za pomoc ale jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje lub ma ochotę mi pomóc to będę wdzięczny. Postaram się informować na bieżąco o zakupie |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
West-Cbradio [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2010, 06:31
|
|
|
te autko posiada silnik 1,9 TD ale nie wiem czy wiesz ta jednostka napedowa pochodzi od Renault , na temat francuzow mam swoje zdanie i mysle ze jak jest okazja to lepiej kupic autko od MM bedziesz wiedzial czym jedziesz i poprostu autko pewniejsze bez wpisow nic nie puka nic nie stuka (porazka ) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-04-2010, 13:05
|
|
|
tzk napisał/a: | Ewentualnie może jakieś porady czy lepiej kupić nowszy model z silniekem DID? | DID to nowsza jednostka diesla pochodząca z Renault (rodzime oznaczenie dCi) j bym polecał ta jednostke, przede wszystkim jest o wiele bardziej dynamiczna od poprzednika TD, a jezeli kupisz zadbana i bedziesz lal dobre paliwo to ucieszy cie swoja bezawaryjnoscia, wiadmo trzeba tylko serwisowac na czas i na dobrych czesciach. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tzk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2010, 09:31
|
|
|
Cytat: | DID to nowsza jednostka diesla pochodząca z Renault (rodzime oznaczenie dCi) |
czyli mam rozumieć ze to ten sam silnik co w sceniku? np. http://moto.allegro.pl/it...n_oplacony.html
u mnie w rodzinie jeździ taki jeden i problemów nie ma więc pewnie się zdecyduje na ten właśnie motor. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 22-04-2010, 10:21
|
|
|
gulgulq napisał/a: | tak
w scenicu, lagunie i czasem w megane
no i w volvo S40/V40 |
1.9dci
po 99 roku w większości modeli renault nawet w clio
dodatkowo silnik można spotkać w nissanie volvo s40/v40 oraz opel vivaro, movano
co do starego diesla dt z naszych miśków to był montowany scenic/megan kango (nie pamietm czy w clio) volvo s40/v40 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-04-2010, 11:07
|
|
|
pawelsonx napisał/a: | dodatkowo silnik można spotkać w nissanie | montowali tam także silnik 1.5 dCi z Renault - znajomy sobie bardzo chwali. (Nissan Almera)
Powiem jeszcze jedną rzecz, pracodawca mojego kolega ma Lagune II GrandTour 1.9dCi 2005r 120km i Renault Kangoo 1.5 dCi z 2005r 75KM jak dobrze pamiętam i ten kangur niszczy Lagune na kazdych światłach, tak było od samego poczatku, ale powyżej 80km/h juz Laguna sadzi baty Kangoo.
Silniki dCi, są bardzo dynamiczne, na trasie bardzo oszczędne (trasa Francja - Niemcy) Laguna II FL 2006r 1.9dCi 130KM średnie spalanie na trasie przy prędkości 160km/h 5.2l
Jeżeli odpowiednio zadba się o silnik, nie będzie sie go katować, umiejętnie wykorzysta się jego potencjał, to będzie służyl bezawaryjnie przez długi okres czasu, wczęsniej wspomniana Laguna była sciagnieta z Francji w 2007r, z przebiegiem 90 tyś km. przy aucie został wymieniony rozrzad na oryginal, wszystkie płyny, został wyczyszczony EGR (EGR jest czyszczony raz do roku) auto jeździ bezawaryjnie do dzisiaj, najwyższe zanotowane spalanie po mieście w zime na krótkich odcinkach (5-7km) to 8.3l, średnie spalanie jest na poziomie ok 7.5l (ale klima pracuje cały rok).
Także ja z własnego doświadczenia mogę polecić silnik 1.9 DiD, ale tylko dla osób nie szczędzących na jego eksploatacji (dobre paliwo, regularny serwis) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
|
|
|
 |