Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wskaźnik zużycia paliwa szaleje
Autor Wiadomość
domel_radom 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2010, 23:05   [Cari 1.8 GDI] Wskaźnik zużycia paliwa szaleje

Witajcie,

otóż od jakiegoś czasu (max. 2 tyg.) moja Cari zwariowała.

Stojąc np: na światłach przez 15sekund na wyświetlaczu spalanie średnie na 100km potrafi się podnieść o 0,3litra. Kiedy czekam na kogoś i mam samochód na biegu jałowym to np: w ciągu kilku minut z poziomu 8litrów spalanie podnosi mi się na 12-14 litrów.

Jak ją kupiłem 3 miechy temu takich rzeczy nie było, nawet gdy akurat zresetowałem licznik i czekałem aż przejadę ten 1km i pokaże się coś.

Ogólnie coś ten wskaźnik wydaje mi się, że mnie okłamuje. Albo coś jest w samochodzie nie tak albo on serio pali tak zatrważające ilości PB95.

Dodatkowo na wyświetlaczu nie mam wskazań temperatury zew.

Ostatnio miałem (nadal mam bo czekam na przypływ funduszy) z akumulatorem. Muszę go wymienić. Może jakieś skoki napięć mu zaszkodziły. Uruchamianie silnika z użyciem kabli i drugiego samochodu?
Czy mogło coś się pokopać np: z bezpiecznikami albo komputerem?

EDIT:
Najlepiej żeby sprawdzić czy faktycznie tyle pali byłoby zalać do pełna i po ok. 100km znów do pełna zalać. Ale to jednak nadal nie poprawi zwichrowanych wskazań na ekranie.

Pozdr.
Domel

klawy 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 98'
Wysłany: 15-08-2010, 08:32   

A czemu lejesz Pb95?Chyba szukasz kłopotów.Pb98!!!!!!!!!!!!! Co do tych wskazań chwilowego spalania,to chyba nic tragicznego się nie dzieje,u mnie jest to samo.A co się tyczy wskazań temperatury zewnętrzenej to u mnie pokazuje tylko wtedy gdy jakaś wilgoć sie pojawi pod maską.

domel_radom 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 15-08-2010, 09:17   

klawy,

dobra, dobra. weź tu nie krzycz bo cari zrobiona jest pod 95 i więcej. 98 nie zaszkodzi ale też nic nie daje więcej prócz wyższej swojej ceny. zatem nie sugeruj się, że 3 oktany więcej coś Ci zmieni. nawet 100oktanówka i ulepszacze do benzyny nie zmieniają nic.

druga sprawa, to że u Ciebie też wariuje wskaźnik wcale mnie nie uspokaja, nie eliminuje to problemu, którego de facto nie było ;)

to fajny masz ten wskaźnik temp. :D

pozdr.

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 15-08-2010, 09:18   

Cytat:
A czemu lejesz Pb95?Chyba szukasz kłopotów.Pb98

Aż tak to nie :)
Ja leję cały czas 95, czasem jakąś premium i działa.

domel_radom,
Jak masz okazję to podepnij się do EvoScana, albo w inny sposób zmierz ciśnienie na pompie WC (poszukaj na forum info, jest temat założony przez aren195612). Całkiem możliwe, że na postoju pompa daje ciśnienie niższe niż 50 bar i dlatego oblicza wysokie spalanie chwilowe, bo wtryski muszą być dłużej otwarte.

Obecnie: F34

klawy 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 98'
Wysłany: 15-08-2010, 10:12   

Jak kto woli,też lałem 95 i na zdrowie ani autku ani mojemu portfelowi to niewyszło.Teraz leje Pb98 i spalanie 8.00 l/100km.
Co do spalania tak jak pisze gigant87 możesz mieć problemy z pompą WC czego Ci bardzo szczerze nie życzę.

Odpowiedz do tematu