|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] abs i srs |
Autor |
Wiadomość |
Darek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2010, 14:47 [Cari 1.6] abs i srs
|
|
|
Witam. Zakupiłem carismę i cały czas palą mi się dwie kontrolki ABS i SRS. Próbowałem ściągać klemę i resetować komputer( bez poprawy). Postanowiłem sobie wymrugać błędy. Kontrolki od ABS i SRS cały czas się palą po przekręceniu stacyjki w pozycję on. Za to kontrolka od silnika wymrugała mi kod 54. Trochę to mnie dziwi ponieważ niby to jest kod błędu immobilajzera a samochód odpala i jeździ normalnie. I oczywiście jakby nic nie było z ABS-em to powinno cały czas migać a nie palić się. Poprosiłbym o jakieś rady:) Co jeszcze sprawdzić i dlaczego nie migają SRS i ABS Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 16-04-2010, 15:57
|
|
|
wymontuj licznik i sprawc czy zdolny poprzednik nie zmostkował lampek żeby uryć awarie |
|
|
|
 |
Darek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2010, 16:50
|
|
|
Jak zakładałem alarm to podłączałem się pod kontrolkę od drzwi na zegarach. I wtedy po wyjęciu i włożeniu liczników ABS zgasł na 3-4 km. Właśnie wróciłem z ponownego wyciągania liczników i po oględzinach stwierdzam że tam nic nie było ruszane. Żadne ścieżki nie są połączone ze sobą. Teraz po włożeniu zgasł SRS. Więc może się niedługo zapali i ciekawe dlaczego po ściągnięciu klemy nie zgasł wtedy ABS tylko po wyciągnięciu liczników.
Po około 10km SRS zapaliło się.
[ Dodano: 22-04-2010, 15:10 ]
Dziś byłem na diagnostyce komputerowej. Udało się podłączyć pod ecu od poduszek ale nie pokazuje żadnego błędu. a Także udało się podłączyć pod abs. Podczas małej rundki na laptopie wyświetlały się czujniki od abs'u i pokazywało że się kręcą koła. Także czujniki działają. Nie pokazywało także żadnego błędu, tylko wyświetlało tak jakby ecu od abs był uszkodzony. Teraz nie wiem czy mogą być obydwa ecu spalone. I czy jakby był spalony ecu od abs to by pokazywał prędkości obrotowe na kołach podczas jazdy? Może jakieś sugestie koledzy?
[ Dodano: 23-04-2010, 14:55 ]
Postanowiłem dzisiaj pogrzebać troszkę przy pompie abs. Po tym wszystkim postanowiłem sprawdzić czy już pokazuje błędy i o dziwo zaczęła migać kontrolka od abs. Wyświetliło dwa błędy 51 (valve power supply) i 63 (abs-ecu) teraz pytanie co z tym dalej zrobić. Po przekręceniu kontrolka gasła i jak odpalałem nie zapalała się. |
|
|
|
 |
|
|