Moja Carisma 1.8 GDI ;) |
Autor |
Wiadomość |
tomek_tom
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 185 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 20-01-2011, 15:12 Moja Carisma 1.8 GDI ;)
|
|
|
Przygoda z moją Carismą rozpoczęła się w lipcu 2010 r., kiedy to moje poprzednie auto (renault megane 1,6 75KM - nie polecam) strasznie mnie zdenerwowało i postanowiłem się go pozbyć. Zacząłem poszukiwania czegoś nowego, mając bardzo dobre doświadczenia z samochodami japońskimi (w pracy Toyota Carina przebieg 670 000 km przebiegu, Toyota Avensis 550 000 km przebiegu praktycznie bezproblemowej jazdy) moim następnym samochodem musiał być samochód z ichniego rynku. Moją szczególną uwagę przyciągnęły Mazda 626 i oczywiście Carisma (i tu od razu byłem nastawiony na 1.8 GDI). Po kilku dniowych poszukiwaniach w internecie znalazłem aukcję Carismy, która spełniała moje oczekiwania zarówno pod względem wyposażenia (wersja EXE, data produkcji grudzień 1998 r.) jak i finansowe. Moja radość była tym większa gdyż okazało się że Misiek stoi na komisie 20 km od mojego domu. Na pierwsz oględziny pojechałem z żoną, której autko odrazu przypadło do gustu (zwłaszcza tan fajny kolorowy monitorek czyli sterowanie klimą). Po kilku dniach auto było już moje . Pierwsza jazda z komisu do domu i ... urwał się pasek od alternatora, druga jazda z domu do warsztatu na przegląd i .... oderwała się całkiem rura przy końcowym tłumiku myśle sobie no to pięknie wpadłem z deszczu pod rynnę. Trzecia jazda z domu do mechanika i ... ... nic się nie stało . Pasek został wymieniony, rura przyspawana, cały rozrząd wymieniony (holernie drogi tan napinacz, ale co tam), wymieniony olej na Castrol 10W40 (i tutaj wiem że popełniłem błąd, następny będzie fullsyntetyk), klimatyzacja została odgrzybiona i dobita. I od tamtej pory wszystko chodzi wyśmienicie.
 |
Ostatnio zmieniony przez tomek_tom 21-01-2011, 09:44, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2011, 15:57
|
|
|
Cezar napisał/a: | Carisma byla produkowana i sprzedawana na Europe, jedynie silnik i skrzynia jest powiazania z JP | wiem, wiem że Carismy produkowano w Holandii w fabrykach Volvo, chodziło mi bardziej o myśl technologiczną (cały projekt powstał w Japonii czyli z dbałością o szczegóły i rzetelnie, w ich mentalności nie ma miejsca na niedoróbki i błędy, nie to co u żabojadów) i choć były produkowane w Europie to i tak musiały byś wykonane solidnie i perfekcyjnie. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-01-2011, 16:03
|
|
|
gratuluje nabytku, fajny tłumiczek
a nie masz czasem tak, że lampy Ci słabo świecą? bo wyglądają na jakieś takie wypalone |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2011, 16:39
|
|
|
Saqu napisał/a: | gratuluje nabytku, fajny tłumiczek |
są to oczywiście same nakładki na tłumik, założone dzisiaj (koszt jednej 50zł) przy zakupie auta jednej oryginalnej nakładki już nie było
Saqu napisał/a: | a nie masz czasem tak, że lampy Ci słabo świecą? bo wyglądają na jakieś takie wypalone | lampy faktycznie świecą tak sobie ale tragedii nie ma (nie zauważyłem większej różnicy w świeceniu pomiędzy poprzednim autem a Carismą), myślę że wystarczyło by tylko wyczyścić klosze i wypolerować szkła. Żaróweczki mam założone Osram Night Breaker Plus i jest lepiej jak dobrze |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2011, 17:55
|
|
|
mogę wynająć moją Cari na imprezy jako dymiarka
http://picasaweb.google.c...311447946768818
P.S. może ma ktoś do sprzedania ramki na tablice rejestracyjne Mitsumaniaków?
P.S. 2 może ma ktoś niepotrzebny przycisk do otwierania szyb, ten którego u mnie brakuje (zdjęcie w 1 poście) na alledrogo trzeba dać za przełącznik min. 50 zł |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-01-2011, 20:42
|
|
|
To para wodna pewnie jest jeszcze na ssaniu albo ktoś gaz trzyma |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2011, 21:05
|
|
|
haha gazu nikt nie trzymał obroty silnika ok. 800-900, temp. silnika ok 60-70 st. C więc to chyba już nie ssanie |
|
|
|
 |
Adi_3kGT
Forumowicz

Auto: Mitsubishi 3000GT
|
Wysłany: 20-01-2011, 21:09
|
|
|
Carisma bardzo ładna , tłumiorek na Plus, zegary kozackie ale dobija mnie a'la carbon na panelu oraz wzorki na tapicerce Pozdro |
|
 |
RoBSoN_97
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GLS Exlusiv
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sty 2010 Posty: 444 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 20-01-2011, 21:46
|
|
|
tomek_tom napisał/a: | wymieniony olej na Castrol 10W40 (i tutaj wiem że popełniłem błąd, następny będzie fullsyntetyk) |
Olej się wymienia na taki sam co był silnik ostatnio zalany, a nie raz taki raz taki chyba, że silnik do tego zmusza (bierze olej) to wtedy się schodzi na np. półsyntetyk.
Cu do tłumika czy końcówek tłumika jak to napisałeś to wygląda tak samo lub prawie tak samo jak ma buhhu w swojej Cari.
Zgadzam się z
Adi_3kGT napisał/a: | ale dobija mnie a'la carbon na panelu oraz wzorki na tapicerce |
Osobiście nie podoba mi się ta okleina panelu oraz ta pstrokata tapicerka- nie ma jak welur lub skóra. |
_________________ Zobacz moje Mitsu
 |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2011, 21:50
|
|
|
Adi_3kGT napisał/a: | zegary kozackie | planuję jeszcze założyć aluminiowe ringi i będzie cacy Adi_3kGT napisał/a: | ale dobija mnie a'la carbon na panelu oraz wzorki na tapicerce | carbon całkiem fajnie się prezentuje, ale oczywiście co kto lubi. co do wzorków to zdjęcie jest trochę przyświetlone (lampa błyskowa) w rzeczywistości tapicerka jest dość ciemna i wzorki nie rzucają się w oczy |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-01-2011, 21:55
|
|
|
RoBSoN_97 napisał/a: | Olej się wymienia na taki sam co był silnik ostatnio zalany, a nie raz taki raz taki chyba, że silnik do tego zmusza | jak już kopiłem auto to był zalany półsyntetyk więc taki zalałem, ale czytając na forum temat o olejach to większość użytkowników zaleca powrót na fullsyntetyk, tym bardziej że silnik nie bierze oleju. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 21-01-2011, 05:47
|
|
|
tomek_tom, ramki możesz nabyć u swojego moderatora regionalnego. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 21-01-2011, 06:39
|
|
|
RoBSoN_97 napisał/a: | Osobiście nie podoba mi się ta okleina panelu oraz ta pstrokata tapicerka- nie ma jak welur lub skóra. |
Okleina panelu to i mnie się nie podoba, uroku nie ma żadnego. Jednak co do tapicerki, to mam taką w swojej Cari i wg. mnie poza skórą to jest ona najładniejsza. W połączeniu z czarną deską, drzwiami itp (wszystkimi plastikami) prezentuje się o niebo lepiej niż welur, który w Carismach do "ładnych" nie należy.
Poza tym gratuluje autka i życze bezawaryjności |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23633 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-01-2011, 09:36
|
|
|
Czy autor tematu może jakoś zgrabnie poukłdać foty, aby strony nie rozszerzało |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|