Przesunięty przez: Owczar 04-02-2010, 09:50 |
[EAxx] Renowacja felg, jak zrobić to samemu |
Autor |
Wiadomość |
nietoperek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 sport
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 291 Skąd: Żoliborz
|
Wysłany: 04-02-2010, 00:25 [EAxx] Renowacja felg, jak zrobić to samemu
|
|
|
Witam
Piszę w tym dziale bo ta są felgi od tego miśka wiec uznałem napisać właśnie tu.
Chciałem się za razem pochwalić (moimi pięknymi felgami) i spytać czy jest to w ogóle wykonalne i oczywiście dowiedzieć się czy macie dla mnie jakieś rady.
A mianowicie chodzi o renowacje felg o ile można nazwać je felgami a nie złomem
Najmniej zniszczona bo leżała w bagażniku myślałem że umycie coś da niestety się zawiodłem :/
http://img20.imageshack.u...20100101043.jpg
Tak ma wyglądać po zrobieniu (dziękuje mojej Ukochanej za ten model bo gdyby nie Ona ciężko było by mi wyjaśnić)
http://img191.imageshack....42/msiofela.jpg
Moje dotychczasowe osiągnięcie (dodam ze robię wszystko ręcznie :/ bo nie mam sprzętu)
http://img39.imageshack.u...20100109102.jpg |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 04-02-2010, 09:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sticker
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi 97
|
Wysłany: 04-02-2010, 08:40
|
|
|
Jeżeli na felgach jest lakier to polecam środek SCANSOL do usuwania lakieru.
Potem to już tylko żmudna praca papierem ściernym. |
|
|
|
 |
gem1
Mitsumaniak
Auto: Galant SE 2.5 V6 99r
|
Wysłany: 04-02-2010, 11:56
|
|
|
proponuje oddać do firmy zajmujacej się renowacją, na uzupełnienie ubytków i ewentualne prostowanie..a potem już mozesz sam działać |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-02-2010, 13:42
|
|
|
Nie ukrywajmy, że te felgi "szału nie robią". Ich renowacja może kosztować więcej niż zakup innych, większych i ładniejszych felg. |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-02-2010, 15:06
|
|
|
najlepszym rozwiązaniem bedzie piaskowanie drobnym grysem , naprawde drobnym , potem grubo podkładu i reszta to szlifowanie papierem na wykonczenie i na koniec lakier |
|
|
|
 |
nietoperek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2010, 20:00
|
|
|
nic prócz robienie samemu nie wchodzi w grę bo wolał bym dołoży i tak jak kolega Hugo napił lepiej nowe kupić dlatego robię to sam a robię to z nudów. |
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 563 Skąd: mielec
|
Wysłany: 04-02-2010, 22:15
|
|
|
jak chcesz malowac to papier scierny i jedziesz - tak z 2 gora 3 rodzaje np 60 zeby zedrzec farbe 80 , 120 i jakies 250 i pomalujesz ... a jak polerowac to od grubego np 80/120 poprzez 250 ... 350...itd do ok 800 pasuje zjechac a najlepiej jeszcze do ok 1500 - az uznasz ze pasta polerska zrobisz lustro moze byc ta specjalna do aluminium albo zwykla do lakieru nawet jakies tempo czy G3 ( tak polerowalem ranty felg w motorze z fabrycznych drapanych na lustro )
ale zabawy z tym jest ... strasznie duzo - mi dwa ranty na feldze ok 2 cm szerokosci i felga 19 i 16 cali zeszlo ok 5 godzin na kolo
do wiekszych powierzchni najlepiej kupic sobie kolko na żepa do szlifierki katowej ( jesli masz) grosze kosztuje i do tego filc do polerowania - bedzie o wiele szybciej i lepiej wypolerowane - a najlepsza by byla jakas oscylacynja szlifierka ( obojetne czy okragla czy prostokatna) i wtedy zrobisz troche prac z papierem sciernym i filcem |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
|
|
|
 |
nietoperek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2010, 22:34
|
|
|
Farbę ścierałem papierem 220 jak dla mnie 120 była już zadurza ramiona i rant jak na razie są zrobione 2k i myślę że mógłbym już robić pasta ale niestety nie mam i chce też jeszcze drobniejszym papierem ale mieszkam w wielkiej brytani i jest mi tu strasznie cokolwiek dostać 3 tygodnie poszukiwań i najdrobniejszy papier to właśnie 2k :/ (Czekam na dostawę z PL)
I mam takie pytanie bo z tego co kiedyś słyszałem aluminium się utlenia, więc wystarczy normalny bezbarwny spray czy musi być jakiś specjalny ?
A i jakby nie patrzeć najważniejsze chyba uzyskam zamierzony efekt ? Czy szkoda mojego czasu i wysiłku? |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2010, 22:50
|
|
|
no mozna tak jak zrobiles ale lustro ladne jednolite Ci nie wyjdzie - co widze na fotce .. a jak sobie zrobisz tym grubszym papierem ( nawet jakims 240 czy cos kolo tego na płutnie moze byc ) to zedrzesz ten jakby go nazwac "groszek " i wtedy wypolerujesz . A papierow to najpredzej w jakis marketach budowlanych znajdziesz ( stoiska z farbami najpredzej - tak mi sie wydaje )
a z lakierem na polerowanym fragmencie mozesz miec problem bo sie nie ma czego trzymac - najlepiej nie malowac tego polerowanego i tylko przy kazdym myciu (ewentualnie co drugie) przetrzec felgi pasta polerska np TEMPO ( ona jest lekko scierna i zostawia niby warstwe wosku ) lub czyms podobnym zeby zabezpieczyc przed utlenianiem bo jesli tego nie zrobisz to fragment polerowany zrobi sie matowy i nic pozatym no chyba ze zostawisz to na bardzo dlugo nie ruszane zadna pasta itp to wtedy prawdopodobnie bedziesz musial delikatnie papierkiem przejechac i dopiero pasta
A efekt napewno uzyskasz taki jak chcesz tylko jak juz pisalem - recznie to jest strasznie meczaca robota ale minimalnym nakladem kosztow odnowisz te felgi i beda jak nowe |
 |
Ostatnio zmieniony przez costa brawa 04-02-2010, 22:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-02-2010, 22:52
|
|
|
papier 2000 to stosuje sie juz w niektórych przypadkach do przygotowania lakieru pod polerke a nie do czyszczenia felgi , do czyszczenia felgi zalecam jechać papierem od 100 wzwyz (czyli zmniejszajac granulacje) 400 ale już najlepiej na mokro, nakładasz na to podkład najlepiej akrylowy i jedziesz 800 pod lakier, wystarczajace jezeli robisz wszystko recznie, ale to juz wykonczeniowka, zawsze mozesz zrobic sobie wierzchnia czesc felgi polerowana, a te bardziej skryte i wewnetrzne elementy na jakis kolor, wiec oklejasz to co wypolerowales i malujesz to co chcesz pod kolor, po nalozeniu bazy, koniecznie trzeba powtórzyc faze nakladania bazy, aby uzyskac odpowiedni efekt bez przebic podkladu, no a pozniej to wszystko pryskasz bezbarwnym, alu ma tendencje do utleniania sie i nie łudźmy sie ze zabezpieczysz to na 100 lat, odpryski kamyków i otarcia załatwią sprawe za Ciebie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
nietoperek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-03-2010, 21:07
|
|
|
Witam ponownie
Chciałem pokazać wam co dotychczas uzyskałem troche to trwało ale nie mam za dużo czasu na to. Efekt nie zadowala mnie tak jak sie tego spodziewałem ale pocieszam sie tym ze robiłem cos takiego pierwszy raz w życiu i czekam jeszcze tylko na paste i to tylko zapas, mam nadzieje ze reszta bedzie lepsza, ale i tak nie ma az takiej tragedi.
I pytanie podczas malowania (sprayem) wystąpiłe efekt jakby alu było tłuste :/ a raczej nie było wie ktoś moze czemu ??
http://img402.imageshack....99/38458205.jpg |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-03-2010, 21:46
|
|
|
efekt tłustego pewnie przez nie oczyszczona powierzchnie, albo przeniesienie tłustego poprzez szmate, reke, etc, pamietaj ze element przed malowaniem zawsze nalezy przetrzec/odtłuscic tak dla pewnosci |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-03-2010, 21:49
|
|
|
no polerka Ci bardzo ladnie wyszla jak na pierwszy raz i robote reczna ... a ze efekt tlustego - trzeba bardzo dobrze umyc najlepiej najpierw jakims plynem a jeszcze przed samym malowaniem jakims rozpuszczalnikiem czy czyms podobnym
choc tez zastanowilbym sie nad tym spreyem - a dokladnie jakiej jakosci farba w nim jest |
 |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 06-03-2010, 18:59
|
|
|
No nawet że Ci to wyszło. Co do pasty - polecam AUTOMAX - sprawdzony przez ludzi, którzy się tym zajmują, i jest to jedna z tańszych past ( nie wiem czy kosztuje 10PLN za tubkę) i jest troszkę bardziej scierna od od tempo która nadaje się do drobnych zarysowań lakieru i polerowania np lamp Co do lakieru to zdarza sie nie odtłuścić wszytskiego dokłądnie, nawet przez nieuwagę palcem dotkniesz i juz po wszystkim. Dużo o polece znajdziesz na pewnym forum poświęconym cult-stylowi |
|
|
|
 |
nietoperek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-03-2010, 18:01
|
|
|
Witam ponownie chciałem pokazać tylko jak się prezentuje na samochodzie, jakoś nie miałem wcześniej czasu na zamieszczenie fotki. Jak zrobię wszystkie to się pochwalę ale to potrwa bo nie mam czasu ani chęci na to
 |
|
 |
|