Galant Korala |
Autor |
Wiadomość |
koral
Forumowicz
Auto: Sigma kombi Galant kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-07-2012, 23:48 Galant Korala
|
|
|
Jakieś półtora roku temu podjęliśmy z żoną decyzję o zmianie znakomitego miśka jakim jest Sigma na coś nowszego. Wybór padł na Galanta, musiał być kombi, ja chciałem A/T no i oczywiście 2.5V6 jako jedyny godny następca 3.0V6 w Sigmie. Oraz rocznik >2000. Ja chciałem też wersję Avance, wiadomo
To było trudne 1.5roku. Ileś kłótni na tle samochodu, duży remont Sigmy w międzyczasie, w zasadzie zaczęliśmy oglądać się za innymi samochodami i czekaliśmy aż lokata wyjdzie. I nagle pojawiło się ogłoszenie o Galancie wizualnie nie do odrzucenia i w dodatku blisko. 3 dni później go oglądaliśmy, z nieocenioną pomocą Foresta i manieklakmech. Żonie spodobał się od razu a i panowie nie znaleźli wad ani usterek oprócz źle zrobionych błotników, co pozwoliło stargować cenę do satysfakcjonującego mnie poziomu. Jeszcze opłaty i w sobotę odebraliśmy naszego nowego gala i od razu pojechaliśmy na łódzki spocik, oczywiście oboma miśkami
Żona początkowo obawiała się automatu, teraz się przyzwyczaiła a nawet polubiła
W tę niedzielę wreszcie udało mi się znaleźć trochę czasu dla nowego miśka. Umyłem i zabrałem na sesję Nie jestem zawodowym fotografem i pewnie dałoby się więcej wycisnąć z tego modela, ale mam nadzieję się naumieć Sigmą się nie pochwaliłem, z Galem nie powtórzę tego błędu
Zdjęć ze środka na razie nie ma, muszę sprzątnąć
W najbliższej perspektywie mam w planach założyć LPG i porządnie zabezpieczyć błotniki. I założyć czujniki cofania, w przyciemnionych szybach zdecydowanie mniej widać niż w Sigmie. |
_________________ Sigma kombi 3.0V6 M/T (sprzedana, hlip hlip)
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 23-07-2012, 19:06
|
|
|
załóż porządne ledowe żarówki do wsteków oraz porządne oświetlenie tab.rej. to czujniki nie będa ci potrzebne..;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11097 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 23-07-2012, 19:10
|
|
|
Widziałem auto na "żywo" ładnie się prezentuje niechaj się prowadzi wzorowo
m6riano napisał/a: | załóż porządne ledowe żarówki |
już zaczynasz pieronie jeden |
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2012, 21:04
|
|
|
m6riano napisał/a: | załóż porządne ledowe żarówki do wsteków oraz porządne oświetlenie tab.rej. to czujniki nie będa ci potrzebne..;-) |
niewątpliwie oświetlenie ledowe z porządnych ledów to jest ładna rzecz, jednak preferuję coś, co ma więcej elektroniki tym bardziej że na razie budżet musi się przywitać z rozumem |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2012, 21:05
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Widziałem auto na "żywo" ładnie się prezentuje niechaj się prowadzi wzorowo |
Dzięki |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 23-07-2012, 23:21
|
|
|
koral napisał/a: | jednak preferuję coś, co ma więcej elektronik |
a ja właśnie prostote...i w tym przypadku sie sprawdza..co może potwierdzić juz pare osób..uszczęśliwionych moim led tuningiem..;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2012, 12:21
|
|
|
Wczoraj zabezpieczone zostały trochę oba tylne błotniki. Po zdjęciu plastików na dole z jednej strony pokazała się ruda
Wnętrze błotników posmarowaliśmy masą "Studio" (masa uszczelniająco-wygłuszająca na pędzel).
Następnie od środka samochodu napsikaliśmy "Blachogum", aż wyciekało, prawie pół puszki poszło.
Na koniec z zewnątrz popsikaliśmy barankiem.
Żywię nadzieję, że to pozwoli chociaż jedną zimę przejeździć |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
Ostatnio zmieniony przez koral 29-07-2012, 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 29-07-2012, 12:58
|
|
|
Ładny, ładny, choć brak fotek środka Ale Sigmy mam nadzieję się nie pozbywacie ?
PS. Jak się nie mylę to Wy byliście na Wawrzce z takim większym pieskiem(sorki, na rasach się nie znam ). Także pozdrowienia od kolegów ze Szczecina |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 29-07-2012, 13:53
|
|
|
koral napisał/a: | Żywię nadzieję, że to pozwoli chociaż jedną zimę przejeździć | I ani jednej więcej |
|
|
|
 |
manieklakmech [Usunięty]
|
Wysłany: 29-07-2012, 16:02
|
|
|
Hugo napisał/a: | koral napisał/a: | Żywię nadzieję, że to pozwoli chociaż jedną zimę przejeździć | I ani jednej więcej |
Przy podleczeniu po tzw. "fachowcach" tak bywa i koral wyśmienicie o tym wie od momentu zakupu.
W takich sytuacjach była próba zamknięcia dostępu powietrza i wody przy podwójnych blachach jedyne co w tym momencie dało się zrobić. |
|
|
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2012, 22:09
|
|
|
volve napisał/a: | Ładny, ładny, choć brak fotek środka Ale Sigmy mam nadzieję się nie pozbywacie ?
PS. Jak się nie mylę to Wy byliście na Wawrzce z takim większym pieskiem(sorki, na rasach się nie znam ). Także pozdrowienia od kolegów ze Szczecina |
Fotki będą jak porządnie posprzątam, na razie bogate w wydarzenia weekendy nie sprzyjają
A Sigmę niestety będę sprzedawać. Za mało jeździmy km i by stała pod blokiem i marniała bidulka I wtedy dopiero serce by mi się krajało. A tak to będę płakał przyjmując pieniądze a potem się upiję na smutno.
volve, wiedziałem, że nas pies pomoże nam być zapamiętanymi :) W tym roku też będziemy razem, zatem oby do zobaczenia. |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 26-08-2012, 22:37
|
|
|
2012-08-07 dołożyłem instalację LPG. Konfiguracja:
zbiornik Bormech 200x630mm
wielozawór Tomasetto 8mm
przewód Faro 8mm elastyczny
elektrozawór Valtek 8mm
reduktor KME Red Silver 8mm
przewody gumowe Parker
wtryskiwacze Hana zielone
sterownik KME Nevo Pro OBD
zawór tankowania obok wlewu paliwa
Wtryski gazu nie mają wspólnej listwy, zostały zainstalowane tak blisko wtryskiwaczy benzyny, jak tylko się dało. Do instalacji został zdjęty kolektor. Instalacji prawie nie widać, jedynie sterownik jest widoczny.
Strojenie odbywało się pod obciążeniem - wiem, sam prowadziłem wtedy samochód
Przy okazji zostały wymienione świeczki na NGK dedykowane do gazu, z przerwą 0.8mm. |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
wyderka
Mitsumaniak

Auto: 1
|
Wysłany: 26-08-2012, 23:09
|
|
|
te nadkola to rób jak najszybciej, u mnie lepiej wyglądały a jak wyciołem to takie oczy zrobiłem , ile tam rudej. |
|
|
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2012, 02:07
|
|
|
wyderka napisał/a: | :roll: te nadkola to rób jak najszybciej, u mnie lepiej wyglądały a jak wyciołem to takie oczy zrobiłem , ile tam rudej. |
Wychodzę z założenia, że zrobiłem to, co było najlepsze w danym momencie, zakładając stan samochodu., tzn. wykonałem zabezpieczenie tak dobre jak się dało w tych konkretnych okolicznościach. Jak ruda zacznie wychodzić (najpóźniej za 2 lata - wiem o tym ) to wstawię reparaturki. Nie widzę potrzeby takiego działania jakoś wcześniej. |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
koral
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2012, 23:44
|
|
|
2012-08-15 wymieniłem sondę lambda pierwszą w drugim banku. Użyłem Denso DOX-0313. Dowiedziałem się też z serwisu niemieckiego, że rozrząd z pompą wody oraz olej w skrzyni były wymieniane przy 190kkm czyli jakieś 35kkm temu, co mnie niezmiernie ucieszyło, jako że jestem trochę kaski do przodu |
Galant kombi 2.5V6 A/T
 |
|
|
|
 |
|