Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CZ(arny) Colt by davidswho
Autor Wiadomość
davidswho 
Nowy Forumowicz
Davidswho

Auto: Colt CZ3 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-05-2012, 02:08   CZ(arny) Colt by davidswho

Witam !!
Na imię mam Dawid, jestem z Łodzi, studiuję na Politechnice Łódzkiej :) Długo zwlekałem aby się przedstawić, gdyż nie mam wiele wolnego czasu (choćby dlatego teraz pisze po północy) a mój Misiek często się brudzi :D .

Posiadam czarnego Colta CZ3 z 2005 roku z silnikiem 1.3 95KM (ponoć, ale o tym zaraz) przebieg ok 85 tys. Mój poprzedni samochód to Golf IV 1.4 75 KM w rzadkim kolorze złoty metallic. Zdecydowałem sie na wymianę, bo tamten Golf był w najbardziej podstawowej wersji jaką produkowali(brak el. szyb, klimatyzacji) jak i również dlatego, gdyż silnik był cholernie słaby, dużo palił a przy tym łykał olej(taka wada 1.4 w Golfach IV).
To moj drugi hatchback glownie dlatego, iż samochód współdzielę z mamą, która najlepszym kierowcą nie jest.. :D Bardzo długo szukaliśmy zastępstwa na Golfika. W Łodzi Colt CZ jest bardzo mało popularny, mało kto go zna, więc nawet nie braliśmy go pod uwagę. Pewnego razu zupełnie przypadkiem wstąpiłem z rodzicami do komisu i naszym oczom ukazał się Colt CZ5. Po powrocie do domu zaczęliśmy szukać ofert Coltów, bardziej spodobał nam się wariant 3-drzwiowy. Pierwszy, który nam się spodobał był w Warszawie, jednak okazał się być zupełnie inny niż na zdjęciach.. :) Potem przyszła kolej na mojego aktualnego Colta. Silnik - całkiem mi odpowiadał(aczkolwiek różnica kolosalna), aparycja - całkiem niezła, wnętrze - czerwone fotele i akcenty zbijały mnie z nóg :D Po dokładnych oględzinach stał się moją własnością. Tuż po tym jak dojechałem nim do Łodzi... zapaliła się kontrolka Check Engine a samochód ledwo reagował na pedał gazu... Już myślałem, że kupiłem trupa ale troche poczytałem w internecie i okazało się, że był to bardzo popularny błąd przepustnicy :D . Następnego dnia kolega do mnie podszedł i zapytał co to za samochód i czy z salonu go kupiłem .. :D
Co do tych niewiadomych 95KM... sprzedawca powiedział mi że wgrywany był jakis soft który podkręcał go do 110KM w salonie Mitsubishi, tylko że nie dał mi na to żadnych papierów... Jak liczyłem to ma niby mniej niż 10 s do setki, V-max licznikowe to równe 200km/h.. Jak myślicie - prawda czy fałsz ? :D
Aha jakby ktoś miał jakieś info jak polepszyć osiągi w Miśku to słucham uważnie :D

Aktualnie chodzi świetnie, jestem w trakcie upiększania go.. :D Wymienione zostały: lampy tylne - na te ciemniejsze z nowego Colta, lampy przednie - z czarnym wnętrzem. Zaciski hamulców pomalowane zostały na czerwono. Zakupiłem Toyo Proxes T1R a do tego 15 calowe, felgi MOMO WIN, kolor czarny mat. Zdjąłem napis CZ3 - co by Łodzianie już wogóle nie wiedzieli co to za samochód.. :D Naklejki na klapie bagażnika oraz na progach to wymysł poprzedniego właściciela, zdejmować czy nie ? :)
Planuje jeszcze przyciemnić tylne szyby, wstawić progi boczne z przetłoczeniami i ... tutaj czekam na ewentualne Wasze propozycje :D

Fotos:

Mile widziane komentarze !
Pozdrawiam !
davidswho

Zielu 
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
Wysłany: 29-05-2012, 02:18   

Noo nareszcie jakaś innowacja..a nie ciągle Galant. Coś nowego na forum.
Bardzo fajnie się prezentuje ten Colt, oby tak dalej!!

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 29-05-2012, 08:00   

Najprościej wziąć 50zł i podjechać na jakąś hamownię by to sprawdzić, bo teraz to chyba nie ma jak tego obadać. No chyba, że spróbowałbyś się z identycznym coltem, jak Twój.

Tak czy siak Colcina mi się podoba. Z tych nowszych (po CJ) to to jest jedyna buda, która jakoś wygląda. Ciekawi mnie jakby to wyglądało bliżej ziemi :) . Masz jakieś plany co do niego?
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

davidswho 
Nowy Forumowicz
Davidswho

Wysłany: 29-05-2012, 09:40   

Czekam na jakiś event na hamowni bo w Łodzi jest tylko jedna słuszna a zbyt tania nie jest...

Bliżej ziemi ? Brałem to pod uwage tylko nie wiem czy to dobry pomysł ze względu na moją matkę, wjedzie w coś i będzie lipa.. :D ale nad tym trzeba się jednak bardziej zastanowić... :D
Co od planów- zależy o co pytasz ? narazie chce go troche podrasować wizualnie, później ewentualnie cos drobnego do mechaniki :)

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 29-05-2012, 12:19   

No właśnie pytam o to "rasowanie" :) . Co chcesz wizualnie jeszcze tutaj robić? I co z mechaniką?
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 29-05-2012, 17:53   

mystek napisał/a:
Co chcesz wizualnie jeszcze tutaj robić?

ciemne szybki to podstawa to takiego czarnucha..;-)

wookash83 
Mitsumaniak

Auto: MOC :)
Wysłany: 29-05-2012, 20:15   

to fakt ta wersja w tym kolorze na tych felgach wygląda zadziornie czyli tak jak powinno wyglądać Mitsubishi ;) mało takich tematów o tej wersji więc fajnie że opisujesz co i jak..

davidswho 
Nowy Forumowicz
Davidswho

Wysłany: 30-05-2012, 00:44   

Właśnie zakupiłem wkładki do przedniego zderzaka z miejscem na halogeny, może w przyszłości wyjdą z tego światła do jazdy dziennej :) Przyciemnianie szyb - obowiązkowo :D Do tego dochodzą listwy boczne :) Ewentualnie moze kiedyś większa lotka z tyłu ale sam nie wiem.
W środku musze wykombinować jakiś czerwony mieszek do skrzyni biegów bo to coś gumowe mi poprostu nie pasuje.. Chciałbym, tylko że nie mam pojęcia jak, zmienić oświetlenia wnętrza z zielonego na czerwone (właśnie photoshopuje zdjęcie jak by to wyglądało) :)
Z mechaniki przydałby się jakiś filtr powietrza i ewentualnie dobry tłumik co by ciutek polepszyć osiągi i troche dźwięk (i nie mam na myśli tutaj jakiegoś basowego czy coś co by ludzie na osiedlu wiedzieli, że jade, tylko cos bardziej rasowego) :) Jeszcze myślałem nad zmianą zawieszenia i delikatnym obniżeniem, tylko najgorsze jest to, że colt do miękkich nie należy a nie chce go jeszcze bardziej utwardzać :)

Może Wy macie jakieś propozycje ? :)

P.S. Skończyłem pobieżną przeróbkę w photoshopie tych zegarów, efekt :

-----------------------Przed ------------------------------------------------------ Po---------------------------

Like it ?

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Wysłany: 30-05-2012, 22:49   

davidswho napisał/a:
zmienić oświetlenia wnętrza z zielonego na czerwone

wpadaj kiedyś do Wawy(do mnie) i myśle że chyba żaden problem..;-)

davidswho 
Nowy Forumowicz
Davidswho

Wysłany: 31-05-2012, 03:03   

Jakby co to będe wiedział do kogo się zgłosić tylko sam nie wiem czy mi sie to czerwone oświetlenie podoba .. :D A, że tak zapytam - orientujesz się może jak bardzo trzebaby przerobić instalacje na halogeny tak by wstawić tam światła do dziennej ? :)

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Wysłany: 31-05-2012, 03:21   

Instalki nie musisz przerabiać..
jeśli już to tylko montaż dziennych ledów do zderzak czy gdzie tam se chcesz i podłączasz pod instalkje od haluxów
(inna sprawa że są pewne wytyczne do montażu dziennych ale "miski" chyba tego nigdy nie sprawdzają)

Odpowiedz do tematu