opony |
Autor |
Wiadomość |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 08-03-2008, 17:37 opony
|
|
|
Witam wszystkich
Dziś miałem chwile czasu i poświeciłem go dla miska, bo tego potrzebował. Wymiana oleju na Mobil 5w50.
I zminiałem koła z tyłu na przód bo chciałem zobaczyć czy mam do wymiany łożyska. Zaznacze ze opony sa nowe bo to bedzie istotne w tym temacie. poniewarz przy jeżdzie próbnej huczenie przniosło sie na prżód.
Co może być nie tak w zaieszeniu tylnim ze niszczy opony?
Następne pytanie to czy przy czyszczeniu przepustnicy można wykrecić ten żółty krązek ze środka (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)?
Kolejne pytanie to czy mozna na ciepłym silniku nauczyć obrotów? |
|
|
|
 |
harizma [Usunięty]
|
Wysłany: 08-03-2008, 21:08
|
|
|
najprawdopodobniej zbieznosc ostatnio mialem to samo cielo mi od wewnatrz opony i co mnie jeszcze bardziej bardziej zdziwilo to to ze po ustawieniu tylu skosilo mi kierownice bylem w szoku rozumiem przod ale tył? |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 10-03-2008, 18:12
|
|
|
Kazda naprawa zawieszenia z reguly odbywa sie na podnosniku, wiec zawieszenie swoim ciezarem opada w dol (normalka) a my nieswiadomi niczego dokonujemy napraw zwlaszcza w wachaczach poprzecznych wymieniajac to czy owo dokrecamy wszystkie nakretki opuszczamy auto GOTOWE i tu jest nasz blad (dokrecac wsztstkie sruby powinnismy gdy auto jest opuszczone i stoi na kolach.Jeszcze jedna istotna rzecz to sruba mimosrodowa do wachacza poprzecznego dolnego, przed wykreceniem zaznaczamy jej polozenie i skrecamy dokladnie w tej samej pozycji.
[ Dodano: 10-03-2008, 18:18 ]
a ten zolty( krazek) to zostaw w spokoju wyczyscisz przepustnice bez potrzeby demontarzu? |
|
|
|
 |
Czołgi
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-07-2008, 14:59 Re: opony
|
|
|
I zminiałem koła z tyłu na przód bo chciałem zobaczyć czy mam do wymiany łożyska. Zaznacze ze opony sa nowe bo to bedzie istotne w tym temacie. poniewarz przy jeżdzie próbnej huczenie przniosło sie na prżód.
Witaj.
a sprawdzałeś czy opony nie są poząbkowane? wydają twedy dźwięk jak by było wywalone łożysko.
pzdr PC |
|
|
|
 |
devoon
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 benzyna 98r
|
Wysłany: 19-07-2008, 17:46 Re: opony
|
|
|
Czołgi napisał/a: | I zminiałem koła z tyłu na przód bo chciałem zobaczyć czy mam do wymiany łożyska. Zaznacze ze opony sa nowe bo to bedzie istotne w tym temacie. poniewarz przy jeżdzie próbnej huczenie przniosło sie na prżód.
Witaj.
a sprawdzałeś czy opony nie są poząbkowane? wydają twedy dźwięk jak by było wywalone łożysko.
pzdr PC |
Witam. Co to znaczy poząbkowane? Dwa tygodnie temu przywiozłem Carismę , na jeździe próbnej przed kupnem nic nie wyczułem ale potem tragedia. Myślałem że to zawieszenie, łożska są do wymiany. Po wizycie u dwóch mechaników wyszło że wszystko malinowo, dosłownie nic. Czy to może być wina opon? ( niski profil ) |
_________________ Nawet Jezus jeździł Carismą |
|
|
|
 |
Czołgi
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6
|
Wysłany: 19-07-2008, 20:43
|
|
|
problem ząbkowania jest ładnie opisany na portalu opony.com
poniżej załączam link.
Swoją Cari kupiłem jakiś miesiąc temu i koło PP napiżało jak by łożyska były wysypane. Po wymianie opon dżwięki ustały.
http://www.opony.com.pl/e...wanie_opon.html |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 19-07-2008, 21:24
|
|
|
devoon napisał/a: | Czy to może być wina opon? ( niski profil ) |
Oczywiście.Nawet nie zdajesz sobie sprawy, za ile niepokojących rzeczy podczas jazdy mogą odpowiadać wadliwe opony.
Ja byłem pewny nowych opon w poprzednim aucie i przetaczałem tarcze a wyszło że to oponki. |
|
|
|
 |
devoon
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 benzyna 98r
|
Wysłany: 19-07-2008, 21:41
|
|
|
Pośmigam jeszcze do zimy a potem zmiana bo to nie na moje nerwy. Carisma jest cichym autkiem i szkoda by było to zmarnować . To moje pierwsze doświadczenie z niskim profilem i chyba ostatnie. |
_________________ Nawet Jezus jeździł Carismą |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 21-07-2008, 09:53
|
|
|
Ale to nie ma znaczenia devon czy masz profil niski czy wysoki.
Wyząbkowane opony mogą być takie i takie...
A niektóre opony jak np Pirelli P3000 bodajże są głośne same z siebie |
|
 |
krzysztofek4
Nowy Forumowicz
Auto: CARISMA 1.9TD r.2000
|
Wysłany: 14-05-2010, 18:30
|
|
|
Witam wszystkich.
Dzisiaj byłem u wulkanizatora z powodu buczenia z tyłu , stwierdził że mam wyząbkowaną oponę. Co może być powodem tego zjawiska? Opony mam już trzeci rok , w tamtym roku wszystko było ok.
Dodam żetą oponę , wyząbkowało mi z tyłu . |
Ostatnio zmieniony przez krzysztofek4 16-05-2010, 20:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 14-05-2010, 22:03
|
|
|
Powodem może być:
-niewłaściwe wyważenie koła,
-wada zawieszenia - stabilizatorów, półosi, drążków
-wada produkcyjna opony
-niewłaściwa eksploatacja (niewłaściwe ciśnienie)
-najechanie na coś z większą prędkością
-wiek opony i zredukowana wytrzymałość |
|
 |
|