Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
opony
Autor Wiadomość
jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2008, 17:37   opony

Witam wszystkich
Dziś miałem chwile czasu i poświeciłem go dla miska, bo tego potrzebował. Wymiana oleju na Mobil 5w50.
I zminiałem koła z tyłu na przód bo chciałem zobaczyć czy mam do wymiany łożyska. Zaznacze ze opony sa nowe bo to bedzie istotne w tym temacie. poniewarz przy jeżdzie próbnej huczenie przniosło sie na prżód.
Co może być nie tak w zaieszeniu tylnim ze niszczy opony?
Następne pytanie to czy przy czyszczeniu przepustnicy można wykrecić ten żółty krązek ze środka (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)?
Kolejne pytanie to czy mozna na ciepłym silniku nauczyć obrotów?

harizma
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2008, 21:08   

najprawdopodobniej zbieznosc ostatnio mialem to samo cielo mi od wewnatrz opony i co mnie jeszcze bardziej bardziej zdziwilo to to ze po ustawieniu tylu skosilo mi kierownice bylem w szoku rozumiem przod ale tył?

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 18:12   

Kazda naprawa zawieszenia z reguly odbywa sie na podnosniku, wiec zawieszenie swoim ciezarem opada w dol (normalka) a my nieswiadomi niczego dokonujemy napraw zwlaszcza w wachaczach poprzecznych wymieniajac to czy owo dokrecamy wszystkie nakretki opuszczamy auto GOTOWE i tu jest nasz blad (dokrecac wsztstkie sruby powinnismy gdy auto jest opuszczone i stoi na kolach.Jeszcze jedna istotna rzecz to sruba mimosrodowa do wachacza poprzecznego dolnego, przed wykreceniem zaznaczamy jej polozenie i skrecamy dokladnie w tej samej pozycji.

[ Dodano: 10-03-2008, 18:18 ]
a ten zolty( krazek) to zostaw w spokoju wyczyscisz przepustnice bez potrzeby demontarzu?

Czołgi 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-07-2008, 14:59   Re: opony

I zminiałem koła z tyłu na przód bo chciałem zobaczyć czy mam do wymiany łożyska. Zaznacze ze opony sa nowe bo to bedzie istotne w tym temacie. poniewarz przy jeżdzie próbnej huczenie przniosło sie na prżód.

Witaj.
a sprawdzałeś czy opony nie są poząbkowane? wydają twedy dźwięk jak by było wywalone łożysko.
pzdr PC

devoon 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 benzyna 98r
  Wysłany: 19-07-2008, 17:46   Re: opony

Czołgi napisał/a:

Witaj.
a sprawdzałeś czy opony nie są poząbkowane? wydają twedy dźwięk jak by było wywalone łożysko.
pzdr PC

Witam. Co to znaczy poząbkowane? Dwa tygodnie temu przywiozłem Carismę , na jeździe próbnej przed kupnem nic nie wyczułem ale potem tragedia. Myślałem że to zawieszenie, łożska są do wymiany. Po wizycie u dwóch mechaników wyszło że wszystko malinowo, dosłownie nic. Czy to może być wina opon? ( niski profil )

Czołgi 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6
Wysłany: 19-07-2008, 20:43   

problem ząbkowania jest ładnie opisany na portalu opony.com
poniżej załączam link.
Swoją Cari kupiłem jakiś miesiąc temu i koło PP napiżało jak by łożyska były wysypane. Po wymianie opon dżwięki ustały.

http://www.opony.com.pl/e...wanie_opon.html

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 19-07-2008, 21:24   

devoon napisał/a:
Czy to może być wina opon? ( niski profil )

Oczywiście.Nawet nie zdajesz sobie sprawy, za ile niepokojących rzeczy podczas jazdy mogą odpowiadać wadliwe opony.
Ja byłem pewny nowych opon w poprzednim aucie i przetaczałem tarcze a wyszło że to oponki.

devoon 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 benzyna 98r
Wysłany: 19-07-2008, 21:41   

Pośmigam jeszcze do zimy a potem zmiana bo to nie na moje nerwy. Carisma jest cichym autkiem i szkoda by było to zmarnować . To moje pierwsze doświadczenie z niskim profilem i chyba ostatnie.

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 21-07-2008, 09:53   

Ale to nie ma znaczenia devon czy masz profil niski czy wysoki.
Wyząbkowane opony mogą być takie i takie...
A niektóre opony jak np Pirelli P3000 bodajże są głośne same z siebie

krzysztofek4 
Nowy Forumowicz

Auto: CARISMA 1.9TD r.2000
Wysłany: 14-05-2010, 18:30   

Witam wszystkich.
Dzisiaj byłem u wulkanizatora z powodu buczenia z tyłu , stwierdził że mam wyząbkowaną oponę. Co może być powodem tego zjawiska? Opony mam już trzeci rok , w tamtym roku wszystko było ok.

Dodam żetą oponę , wyząbkowało mi z tyłu .
Ostatnio zmieniony przez krzysztofek4 16-05-2010, 20:10, w całości zmieniany 1 raz  

Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Wysłany: 14-05-2010, 22:03   

Powodem może być:
-niewłaściwe wyważenie koła,
-wada zawieszenia - stabilizatorów, półosi, drążków
-wada produkcyjna opony
-niewłaściwa eksploatacja (niewłaściwe ciśnienie)
-najechanie na coś z większą prędkością
-wiek opony i zredukowana wytrzymałość :roll:

Odpowiedz do tematu