Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma II - demontaż deski
Autor Wiadomość
majkov 
Forumowicz
majkov

Auto: Carisma 1,9 DID 115KM 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-04-2017, 20:27   Carisma II - demontaż deski

Cześć,
Pytanie do ekspertów, którzy demontowali deskę rozdzielczą.
Potrzebuję dostać się do kanałów nawiewu. W górnej, prawej część nawiewu prawdopodobnie zużyła się gąbka tłumiąca i urwało się mocowanie, przez co stuka niemiłosiernie na wybojach, do tego okrutnie skrzypi w zimniejsze dni.
Przednią konsolę (panel nawiewów i wyświetlaczem spalania i godziny) już demontowałem przy okazji instalowania Parrota i nie ma przede mną tajemnic.
Zastanawia mnie natomiast czy deska w Carismie stanowi jeden element - jak na poniższym zdjęciu 1, czy może jest możliwość zdemontowania części ze zdjęcia 2 oznaczonego strzałką., wówczas dostęp do kanałów byłby wystarczający. Oglądałem zdemontowane zdjęcia desek w intenecie i wszędzie występuje jako jeden element. Gdzie jest prawda?

Zdjęcie 1
https://zapodaj.net/85da241ad1a51.jpg.html

Zdjęcie 2
https://zapodaj.net/684b29b427f30.jpg.html

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-04-2017, 21:41   

majkov napisał/a:
W górnej, prawej część nawiewu prawdopodobnie zużyła się gąbka tłumiąca i urwało się mocowanie, przez co stuka niemiłosiernie na wybojach, do tego okrutnie skrzypi w zimniejsze dni.
A sprawdzałeś czy nie skrzypi zawias maski?
majkov napisał/a:
zy może jest możliwość zdemontowania części ze zdjęcia 2 oznaczonego strzałką.
Nie ma. Musisz zdjąć całą deskę jak w pierwszym linku. Wszystkie elementy do zdemontowania oraz śrubki są pokazane na zdjęciu. Trzeba pamiętać jeszcze o odpięciu kilku kostek elektrycznych.

majkov 
Forumowicz
majkov

Wysłany: 25-04-2017, 22:46   

Hugo napisał/a:
A sprawdzałeś czy nie skrzypi zawias maski?

Sprawdzę, ale gdyby skrzypiał słyszałbym go też chyba przy otwieraniu/zamykaniu maski.
Wydaje mi się, że dźwięk pochodzi zdecydowanie z kanału nawiewu, ponieważ przy wybojach jest głuchy jak uderzanie w pustą plastikową rurkę. Przy zdemontowaniu elementu 9 ze zdjęcia 1 kikut kanału nawiewu w desce wyraźnie się rusza, gąbka akustyczna jest też wytarta.

Hugo napisał/a:
Nie ma. Musisz zdjąć całą deskę jak w pierwszym linku. Wszystkie elementy do zdemontowania oraz śrubki są pokazane na zdjęciu. Trzeba pamiętać jeszcze o odpięciu kilku kostek elektrycznych.

To trochę lipa. Chciałbym się tylko upewnić, czy po odkręceniu całego zestawu śrub i zaczepów ze zdjęcia 1, pokaże mi się to co jest na zdjęciu 2. Jak oglądałem zdemontowane deski w necie, wydawało mi się, że kanały nawiewu stanowiły część deski.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 26-04-2017, 07:39   

majkov napisał/a:
Sprawdzę, ale gdyby skrzypiał słyszałbym go też chyba przy otwieraniu/zamykaniu maski.
Niekoniecznie.
majkov napisał/a:
Chciałbym się tylko upewnić, czy po odkręceniu całego zestawu śrub i zaczepów ze zdjęcia 1, pokaże mi się to co jest na zdjęciu 2.
Tak, ale w całości, bo wszystko to jest przykręcone do deski rozdzielczej.
majkov napisał/a:
wydawało mi się, że kanały nawiewu stanowiły część deski.
Są do niej przykręcone na wkręty.

majkov 
Forumowicz
majkov

Wysłany: 26-04-2017, 08:19   

Dzięki Hugo!
W wolny, cieplejszy weekend podejdę do tematu.
Na coś szczególnego zwrócić uwagę przy demontażu?

Hyzz
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2017, 14:33   

Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 21:46, w całości zmieniany 3 razy  

majkov 
Forumowicz
majkov

Wysłany: 26-04-2017, 15:40   

W sumie to najbardziej się obawiam, że po poskładaniu może klepać i skrzypieć jeszcze bardziej...Jak widzę, że trzeba zdjąć deskę jako jeden element a potem po kolei odkręcać elementy aby dostać się do kanału nawiewu to zaczynam temat rozważać. Tym bardziej, że stracę na to pewnie dwa dni.
Jakie są Twoje doświadczenia?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 26-04-2017, 16:59   

Niczego się nie bój. Jak nie uszkodzisz deski przy demontażu i montażu to nic nie będzie trzeszczeć ani stukać. Na spokojnie prześledź wszystkie wiązki elektryczne pod deską i będziesz wiedział, które kostki rozłączyć. Jest ich tylko kilka do rozpięcia. Deskę zdejmuj i montuj w 2 osoby to jej nie uszkodzisz. Najgorzej demontuje się konsolę centralną, ale to masz już za sobą.

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 26-04-2017, 19:54   

Na początek zamiast zwalać całą deskę, sprawdź dokładnie w którym miejscu może trzeszczeć i naciągnij to miejsce żeby sztywno siedziało jakąś gąbką, czy czymś innym i zobacz czy przestanie trzeszczeć, bo szkoda roboty jak okaże się że to nie to trzeszczało o czym myślałeś.
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

majkov 
Forumowicz
majkov

Wysłany: 27-04-2017, 17:21   

Zawiasy maski sprawdzone i nasmarowane, bez efektu niestety.
Moim zdaniem stuka i skrzypi element 2 ze zdjęcia 1 (górny kanał nawiewu) w okolicy poduszki. Niestety nie dałem rady się do niego dobrać. Myślałem, że coś poradzę zdejmując górną listwę nawiewu na szybę, ale bez powodzenia. Niestety nie widzę innej możliwości dostać się do tego kanału niż tylko przez demontaż deski.
Pozostały mi dwie niewiadome...
1) Razem z deską zdemontuję Airbag. Czy wystarczy odpiąć aku i odczekać te 60s jak podaje manual, a następnie odpiąć wtyczkę i zdemontować airbag, a przy montażu po prostu podłączyć wtyczkę, czy trzeba będzie kasować jakieś błędy, ustawiać przez interfejs itd.
2) Czy wystarczy opuścić kolumnę kierownicy aby wyjąć deskę, czy także należy demontować osłony kolumny kierownicy?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-04-2017, 18:07   

Tylko odpinasz wtyczkę, a poduszka pasażera schodzi razemvz deską.
Odkręcasz plastiki na kolumnie kierownicy i opuszczasz kolumnę regulacją wysokości na sam dół. To wystarczy.

Odpowiedz do tematu