[CB4A] demontaż zderzaków |
Autor |
Wiadomość |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 25-04-2010, 11:35 [CB4A] demontaż zderzaków
|
|
|
Koledzy (i koleżanki:D) czy moglibyście mi pokrótce objaśnić proces demontażu zderzaków przedniego i tylnego w lancerkach CB0? zderzaki mi za bardzo opadły i chciałbym to poprawić, a z manuala niewiele umiem wywnioskować:/ Będę wdzięczny za wszelkie informacje!:) |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-04-2010, 12:13
|
|
|
idas, tutaj masz przykladowy rozstaw kołków i wkretów odnosnie przedniego zderzaka (wiekszosc jest rozstawiona symetrycznie)
tylnego zderzaka
Przy demontażu przedniego zderzaka, najlepiej sciagnac atrapke no i poluzowac przednia czesc nadkoli (te kture przylegaja do zderzaka) aby dalo sie reka odkrecic sruby mocujace zderzak do błotnika. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mitsu1234
Forumowicz
Auto: ----
|
Wysłany: 28-04-2010, 15:48
|
|
|
idas, i co probowałeś unieść te zderzaki?? U mnie też mam lekko opadnięty i nie wiem czy taki zabieg przynosi jakies efekty?? |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2010, 19:59
|
|
|
mitsu1234 napisał/a: | idas, i co probowałeś unieść te zderzaki?? U mnie też mam lekko opadnięty i nie wiem czy taki zabieg przynosi jakies efekty?? |
Zajmę się tym w długi weekend. Zastanawia mnie tylko czy można odkręcić przedni zderzak razem z dokładką, czy też trzeba najpierw ją odkręcać-to trochę kłopot bo później kleić trzeba:/ A poprawić spokojnie można, trochę trzeba te pasy na których się zderzaki trzymają naprostować, ew. poprawić mocowanie. U mnie np z tyłu jedno mocowanie do pasa wzmacniającego jest urwane (plastik zderzaka jest urwany) i będę musiał coś dokombinować:/ Z tego co udało mi się wywnioskować to tylny zderzak najlepiej odkręcić demontując to wzmocnienie do którego jest plastik przykręcony, a aby się do niego dostać trzeba się trochę nagimnastykować pod plastikiem krawędzi bagażnika. No nic w weekend się okaże:) |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 28-04-2010, 20:30
|
|
|
idas, zderzak najprościej wyciągniesz odkręcając 4 śruby z podłużnicy - wyjedzie wtedy kompletny. W plastikach mogą być jeszcze wkręty mocujące do błotników. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2010, 20:47
|
|
|
idas napisał/a: | Zastanawia mnie tylko czy można odkręcić przedni zderzak razem z dokładką, czy też trzeba najpierw ją odkręcać-to trochę kłopot bo później kleić trzeba:/ | Jeśli wszystko jest oryginalne i nikt nie zrobił żadnego druciarstwa, zderzak zdejmujesz razem z dokładką. I w żadnym razie nie baw się w rozdzielanie zderzaka od dokładki, bo później będziesz miał mega jazdę z dopasowywaniem i klejeniem. Będziesz żałował i klął samego siebie, że rozdzielałeś. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2010, 21:44
|
|
|
Dzięki koledzy! A moglibyście się wypowiedzieć na temat zdejmowania zderzaka tylnego? Bo nie do końca wiem gdzie znajdę śruby mocujące wzmocnienie zderzaka (ten pas) do karoserii... W colcie jest chyba inaczej:/ u mnie ściana blachy w miejscu koła zapasowego jest jednolita, czy śruby sięgnąć trzeba od dołu czy też przez otwory technologiczne w krawędzi bagażnika? Bo z manuala i przytoczonych przez Roberta ilustracji nie można tego wywnioskować:/ |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 02-05-2010, 00:41
|
|
|
idas, tak wyglada belka tylnego zderzaka http://www.maxparts.ru/in...&art_id=1326720 jak widac dziury mocowania sa w podluznicach |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|