Roleta przestrzeni bagazowej - problem na mrozie :-) |
Autor |
Wiadomość |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-12-2010, 13:33 Roleta przestrzeni bagazowej - problem na mrozie :-)
|
|
|
Hejka,
Czy przy ujemnych temperaturach tez macie problem ze zwinieciem roletki bagaznika?
Przy temp. ponizej -5 nie zwija sie calkowicie...jakas lipa materialowa
Tez macie moze taki z nia problem? |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
androzek
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 126 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 28-12-2010, 15:26
|
|
|
Tak,mam to samo - TTTM - nie martw się od wiosny nie będzie problemu... |
|
|
|
 |
Straszny
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
|
Wysłany: 28-12-2010, 17:04
|
|
|
U mnie też tak było. Wymienili mi w Kaliszu na sztukę z egzemplarza testowego i tamtej zimy było OK, choć teraz czasem jest problem ze zwinięciem. Może MMC przyjrzy się tematowi i poprawi, bo znów, przez pierdołę tracą w oczach klienta. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 28-12-2010, 17:14
|
|
|
Straszny napisał/a: | U mnie też tak było. Wymienili mi w Kaliszu na sztukę z egzemplarza testowego i tamtej zimy było OK, choć teraz czasem jest problem ze zwinięciem. Może MMC przyjrzy się tematowi i poprawi, bo znów, przez pierdołę tracą w oczach klienta. | Mnie też czasami się zacina w polowie na zimnym, ale jak tak sie stanie to pociagam troszke jakbym chciał znowu rozwinać i potem cała mi się zwija bezproblemowo. |
Dominik |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-12-2010, 08:11
|
|
|
Tak myslalem, ze kolejna niedoroba
Ja tez jak sie zacina to rozwijam, zwijam, znow rozwijam ale czasami do konca i tak nie chce sie zwinac
Qrde....jak mozna spierniczyc tak prosta sprawe, no jak?
Mialem juz pare aut z roletami i jakos zima czy lato, to zwijaly sie bez problemu |
dab
 |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 29-12-2010, 09:36
|
|
|
Qrde... a mnie się nie zacina . |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
pkwiat
Forumowicz
Auto: O II 2.0 DID MY 2008
|
Wysłany: 29-12-2010, 09:54
|
|
|
Problem z roletą miałe już poprzedniej zimy - nie jest to jakoś szczególnieni uciązliwe i nie zgłaszałem nawet tego w ASO.
Natomiast od ponad miesiąca z bagaznika dochodzi dziwny dźwięk - jakby plastik wpadał w rezonans i uderzał w inny plastik, dźwięk jest nieco przytłumiony, turkoczący i dość głośny zwłaszcza przy ok. 2 tys. obrotów. Początkowo olałem sprawę nauczony doświadczeniem, że w outlanderze różne " plastikowe" dźwięki się pojawiają i same po jakimś czasie znikają. Ten jest uparty i występuje stale. Oczyściłem wszystkie schowki - nic nie pomogło. Dźwięk dochodzi gdzieś z tylnego podszybia.
Macie jakieś pomysły?podobne objawy? |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 29-12-2010, 10:03
|
|
|
Kiedyś nie chciała mi się zwijać roletka w Citroenie Berlingo ,popsikałem WD40 do środka mechanizmu (bez rozbierania) i chodzi extra .Myślę że tam jak się syfu dostanie to nie chce śmigać .Jeżeli chodzi o Miśka to nie mam takiej przypadłości kręci się aż za bardzo(może mróz i wilgoć,ma u was znaczenie), ja trzymam miśka w garażu lekko ogrzewanym ,otwieram szyby itd. |
Ostatnio zmieniony przez lexus 29-12-2010, 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 29-12-2010, 13:16
|
|
|
pkwiat napisał/a: | Problem z roletą miałe już poprzedniej zimy - nie jest to jakoś szczególnieni uciązliwe i nie zgłaszałem nawet tego w ASO.
Natomiast od ponad miesiąca z bagaznika dochodzi dziwny dźwięk - jakby plastik wpadał w rezonans i uderzał w inny plastik, dźwięk jest nieco przytłumiony, turkoczący i dość głośny zwłaszcza przy ok. 2 tys. obrotów. Początkowo olałem sprawę nauczony doświadczeniem, że w outlanderze różne " plastikowe" dźwięki się pojawiają i same po jakimś czasie znikają. Ten jest uparty i występuje stale. Oczyściłem wszystkie schowki - nic nie pomogło. Dźwięk dochodzi gdzieś z tylnego podszybia.
Macie jakieś pomysły?podobne objawy? |
U mnie kiedyś walił o blachę sztywny kabel od otwierania klapki wlewu paliwa. Musiałem zdjąć cały boczek w bagazniki i go uspokoić taśmą izolacyjną. Wisiał zupełnie luźno i obijał sie o co popadnie. |
Dominik |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 29-12-2010, 14:46
|
|
|
pkwiat napisał/a: | Dźwięk dochodzi gdzieś z tylnego podszybia. |
No to rozbierz plastiki i oblukaj co Ci uderza...tam pełno kabli jest na klapie-od świateł cofania,oswietlenia tablicy rejestracyjnej,otwierania drzwi...Może któryś poluzował sie i teraz wesolutko obija w takt drgań klekota przy szczególnych obrotach... Tylko albo rób t z zagarażowanym albo poczekaj do wiosny jak cieplej bedzie,bo jak zaczniesz za sotro z zimnymi plastikami to Ci popekać mogą... Schemat rozmieszczenia zaczepów można znaleźć w tej hamerykanckiej instrukcji z działu download albo w wielu miejscach zlinkowanej ze strony out.ru... Już działa! |
|
|
|
 |
pkwiat
Forumowicz
Auto: O II 2.0 DID MY 2008
|
Wysłany: 29-12-2010, 19:19
|
|
|
karol_alasz w innym wątku pisałeś:
karol_alasz napisał/a: |
Tylko niektóre modele (patrz VIN) są/były nia objęte...Nie bój nic-przy przeglądzie sprawdzają czy łapiesz sie na jakąś akcję czy nie-ja sie dowiedziałem bo mi drzwi tylne "pierdzą" przy pewnych obrotach silnika (nawet jechac nim nie muszę)-szczerze powiem ,że sie na akcję nie załapałem ale i tak mi wymienia te prowadnice na gwarancji ,bo to podobna jedyna rzecz która może generować w tych drzwiach dźwięki...
|
Czy chodziło w tej akcji o drzwi tylne boczne, czy po prostu o klapę bagażnika ?
Bo jeśli o klapę to może się okazać że jest to ten sam problem. |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 29-12-2010, 20:26
|
|
|
pkwiat napisał/a: | Czy chodziło w tej akcji o drzwi tylne boczne, czy po prostu o klapę bagażnika ? |
Drzwi boczne o to w dodatku tylko tylne... Przecież pisałem,że chodzi o prowadnice szyby a w klapie bagaznika raczej szybki sie nie opuszcza...A tylne tylko dlatego,że w przednich i tylnych sa różne mechanizmy podnoszenia szyby i te z tyłu moga mieć tendencję do takich wibracji (określona seria dlatego tylko konkretne numery VIN są/były tą akcja objęte).
Ale osobiście rozbierałem plastiki w klapie i miałem okazję sprawdzić organoleptycznie ile tego tam namotali...a sam jeszcze dołożyłem pare kabelków
Warto też przy okazji podokręcać klosze tych atrap lamp w klapie-może puściła któraś nakrętka albo co gorsza pękło...Żeby sprawdzić te klosze czy trzymają wystarczy pozdejmować zaślepki te po bokach klapy i jest dostęp do mocowań lamp... |
|
|
|
 |
wredlin
Mitsumaniak
Auto: OUTLANDER II
|
Wysłany: 29-12-2010, 21:00
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | Qrde... a mnie się nie zacina . |
No patrz.
Mi się zacinała więc wymienili na nową. Ale nowa to ten sam syf co stara. |
_________________ Japończyk ze styropianu i dykty . Szantażują mnie.Powód: Daj spokój albo nie będzie więcej ostrzeżeń.
 |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 30-12-2010, 08:26
|
|
|
wredlin napisał/a: | Mi się zacinała więc wymienili na nową. Ale nowa to ten sam syf co stara. |
pech to pech |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
wredlin
Mitsumaniak
Auto: OUTLANDER II
|
Wysłany: 30-12-2010, 20:00
|
|
|
Cały samochód to pech |
_________________ Japończyk ze styropianu i dykty . Szantażują mnie.Powód: Daj spokój albo nie będzie więcej ostrzeżeń.
 |
|
|
|
 |
|