Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAx 97-04] Gdzie się znajduje czasowy wyłącznik elektryczny
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-05-2010, 22:39   [EAx 97-04] Gdzie się znajduje czasowy wyłącznik elektryczny

Dokładnie jak w temacie. To kolejna rzecz, którą chciałbym usprawnić w moim aucie. A więc czy ktoś wie gdzie się znajduje moduł (czy jak to się zwie) odcinający napięcie (bądź raczej masę) do przycisków elektrycznych szyb? Jest to denerwujące, że szyby po chwili przestają działać nawet w pozycji ACC (dobrze, że chociaż chwilę działają, ale...). Mam wizję zrobienia podświetlenia prawie wszystkiego co nie jest podświetlone w Galu (nawiewy podświetlone od wewnątrz, na nogi kierowcy i pasażera z przodu też już jest i podłączone pod oświetlenie wnętrza razem z 13 funkcyjnym włącznikiem z efektem kinowym, dzisiaj zamontowane na nogi pasażerów z tyłu-jutro podłączanie), ponadto podświetlenie klamek wewnętrznych oraz wszystkich przycisków elektrycznych szyb. Planuję jeszcze rzucić jakąś poświatę na konsolę centralną i tunel, ale nie wiem czy podołam. Oświetlenie na nogi i w nawiewach na zwykłych żarówkach oczywiście, reszta ma być na białych diodach. Dlatego robiąc to chciałbym przy okazji zrobić stałe działanie elektrycznych szyb w pozycji kluczyka ACC (razem z radiem i dmuchawą nawiewu). Pomóżcie...

Przy okazji czy ktoś wie co się mogło stać (zepsuć, spalić) kiedy szukając pod kierownicą kabli od podświetlenia stacyjki (kontrolką 12V) przestało ono świecić? Żarówka zmieniona (stara była OK) i kable w porządku :?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 18-05-2010, 11:31   

Może to Ci pomoże:
http://forum.mitsumaniaki...light=domykanie
http://forum.mitsumaniaki...light=domykanie

PS Według mnie takie podświetlenie to nie jest dobry pomysł, bo robi się choinka... i nie wygląda to dobrze.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-05-2010, 13:40   

Owczar napisał/a:
PS Według mnie takie podświetlenie to nie jest dobry pomysł, bo robi się choinka... i nie wygląda to dobrze.
Wierz mi, ze będzie to wyglądało swietnie, żadnej żarówki nie widać nawet po nachyleniu się poniżej linii deski rozdzielczej, mamy ładną poświatę i równomiernie jaśniutko na dywanikach. Może przesadziłem z tą poświatą na konsolę środkową i tunel centralny, chyba z tego zrezygnuję. Ale pozostałym "gadżetom" daleko jest do jak to napisałeś "choinki". Polecam. Jak wszystko skończe to postaram się porobić zdjęcia w nocy to zmienisz zdanie :wink:
Niestety wczoraj zauważyłem również, że niestety nie uda się podświetlić przycisków elektrycznych szyb razem z podświetleniem klamek wewnętrznych (nie dam rady tak daleko na zewnątrz wysunąć diody). Dlatego mam już inną wizję, ale o tym później :D

qattro18 
Forumowicz

Auto: E32A
Wysłany: 18-05-2010, 19:07   

Do podświetlenia klamek użyj diód o przekroju kwadratowym - matowych - świecą powierzchnią,nie wystają poza plastik,syn ma w vektrze tak zrobione i schowane pod klamką i w nocy efekt jest ok - nie poddawaqj się zbyt prędko!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 19-05-2010, 22:35   

Zamontowałem podświetlenie na nogi pasażerów z tyłu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :D . Jest po prostu rewelacja. Po otwarciu wszystkich drzwi wygląda jakby na podłogę "rzucone" zostało równomiernie jasno białe światło (w ogóle nie widać gdzie są zamontowane żarówki). Jedyny minus to, że podpiąłem się do kabli w wiązkach po obu stronach biegnących w progach i tylne podświetlenie nie działa na ściemniaczu, ale w ogóle to nie przeszkadza. Koszyczki z żarówkami W5W mają idealne miejsce na środku plastiku od nawiewu na nogi pod fotelami. Wystarczy tylko nawiercić otwór 12 mm i umocować koszyczek z żarówką. Ogólnie jest tak, że jak otworzę tylne drzwi to zapala się z efektem kinowym lampka w podsufitce i podświetlenie na nogi z przodu, a z tyłu zapala się normalnie natychmiast. Tak samo gaśnie. Jak otworzę przednie drzwi to również podświetlenie z przodu zapala się na ściemniaczu, a tylne bez oraz nie zapalają się lampki w tylnych słupkach. Zapalają się dopiero po otwarciu tylnych drzwi (robi się jeszcze jaśniej). 100% zadowolenia :D

Kurcze nikt nie wie jak obejść ten moduł od podtrzymania działania elektrycznych szyb po wyłączeniu zapłonu i co mogło się schrzanić z tym podświetleniem stacyjki?

Nev-X 
Mitsumaniak
Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Wysłany: 20-05-2010, 09:29   

Hugo zrób fotki proszę i wstaw na forum bo ciekaw jestem jak to wygląda :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 02-06-2010, 01:10   

Nev-X fotki w moim temacie:
http://forum.mitsumaniaki...39063&start=465

Odpowiedz do tematu