Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:55 |
[Carisma] Poszukuję Cari... |
Autor |
Wiadomość |
crash06
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X sedan
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-05-2010, 12:12 [Carisma] Poszukuję Cari...
|
|
|
Witam. W najbliższym czasie chcę kupić Carismę, interesuje mnie model z 99r. II generacji, mam na to przeznaczone 10-12tyś. Proszę was doradźcie mi, mam kilka pytań odn. tego autka:
1. Nie mam pojęcia jaki silnik wybrać, myślę o 1.6 lub 1.8, w dieslu czy w benzynie?? Który jest lepiej opłacalnym i tanim silnikiem w eksploatacji??
2. Słyszałem że silniki są od Renault'a jak i skrzynia, więc pewnie szybko padają, czy to prawda??
3. Jak jest z awaryjnością tych modeli??
Proszę was pomóżcie mi w odpowiedzi na moje pytania. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-05-2010, 12:17
|
|
|
crash06 napisał/a: | silniki są od Renault'a | diesel tak crash06 napisał/a: | skrzynia | renault albo volvo crash06 napisał/a: | pewnie szybko padają | jak zadbane to smigaja z zadowoleniem
crash06 napisał/a: | w dieslu czy w benzynie?? Który jest lepiej opłacalnym | musisz sobie indywidualnie to skalkulowac, ile km robisz rocznie i na co Cie stac. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 29-05-2010, 14:45 Re: Poszukuję Cari...
|
|
|
crash06 napisał/a: | Witam. W najbliższym czasie chcę kupić Carismę, interesuje mnie model z 99r. II generacji, mam na to przeznaczone 10-12tyś. Proszę was doradźcie mi, mam kilka pytań odn. tego autka:
1. Nie mam pojęcia jaki silnik wybrać, myślę o 1.6 lub 1.8, w dieslu czy w benzynie?? Który jest lepiej opłacalnym i tanim silnikiem w eksploatacji??
2. Słyszałem że silniki są od Renault'a jak i skrzynia, więc pewnie szybko padają, czy to prawda??
3. Jak jest z awaryjnością tych modeli??
Proszę was pomóżcie mi w odpowiedzi na moje pytania. |
1. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zamierzasz eksploatować samochód.
- 1.6 można zasilać gazem LPG
- 1.8 jest dużo bardziej dynamiczny i przy odpowiednim traktowaniu może spalić podobne ilości paliwa, co 1.6 - montaż instalacji LPG w tym przypadku jest nieopłacalny
- 1.9 DI-D - silnik, moim zdaniem, dla osób, które dużo jeżdżą szczególnie na dłuższych odcinkach. Poza miastem przy spokojnej jeździe bez większych problemów można osiągnąć spalanie poniżej 5l/100. W mieście przy włączonej klimatyzacji podczas jazdy w korkach komputer potrafi wskazać nawet ponad 11l/100km... ale to już są ekstremalne wartości.
2. A ja słyszałem, że w Cari montowano skrzynie biegów zarówno francuskie jak i japońskie Z tego, co udało mi się ustalić:
- 1.9 DI-D - silnik francuski - skrzynia biegów japońska
- 1.8 GDI - silnik japoński - skrzynia biegów francuska
Na temat silnika 1.6 wiadomo tylko tyle, że jest to stara dobra konstrukcja.. chyba japońska
Podobno producenta skrzyni biegów można sprawdzić po sposobie włączania biegu wstecznego..
3. Awaryjność... Najlepiej przejrzeć forum. Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz i będziesz go eksploatować jak należy, to awarie nie powinny Cię dręczyć. |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 29-05-2010, 14:57
|
|
|
Faraday napisał/a: | Na temat silnika 1.6 wiadomo tylko tyle, że jest to stara dobra konstrukcja.. chyba japońska |
1,6 jest dobrą japońską konstrukcją, skrzynia jest francuska, ale u mnie nie sprawia problemów |
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2010, 17:19 Re: Poszukuję Cari...
|
|
|
Faraday napisał/a: | - 1.9 DI-D - silnik francuski - skrzynia biegów japońska
- 1.8 GDI - silnik japoński - skrzynia biegów francuska |
Z tego co mi wiadomo w 1.8 GDI silnik japoński i skrzynia biegów japońska.
Jeżeli chodzi o Carismę, to jestem zwolennikiem silników 1.6 - bezproblemowe, bardzo wytrzymałe, tanie w eksploatacji. Jedynym mankamentem to skrzynia francuska, lecz nawet jej naprawy należą do tanich - co kilka lat potrzebna wymiana tulejek wybieraka skrzyni biegów (nie więcej niż 150zł w ASO). |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 29-05-2010, 20:59
|
|
|
enanthate napisał/a: | jestem zwolennikiem silników 1.6 | - jak dla mnie 1.6 jest trochę za słaby "na trasę", ale na pewno to najmniej awaryjny silnik z tego rocznika, aż do końca produkcji. No i przy tym bardzo przyjemnie cichy |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 29-05-2010, 21:31
|
|
|
misibiczi napisał/a: | enanthate napisał/a: | jestem zwolennikiem silników 1.6 | - jak dla mnie 1.6 jest trochę za słaby "na trasę", ale na pewno to najmniej awaryjny silnik z tego rocznika, aż do końca produkcji. No i przy tym bardzo przyjemnie cichy |
Dziś jeździłem Carismą Mamy (1.6 automat) i jest całkiem OK.
Jeśli jedzie 1 osoba, to jest dość porównywalnie (w granicach prędkości dopuszczalnych w KRD) z moją 1.8 GDI. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2010, 21:44 Re: Poszukuję Cari...
|
|
|
enanthate napisał/a: |
Z tego co mi wiadomo w 1.8 GDI silnik japoński i skrzynia biegów japońska.
Jeżeli chodzi o Carismę, to jestem zwolennikiem silników 1.6 - bezproblemowe, bardzo wytrzymałe, tanie w eksploatacji. Jedynym mankamentem to skrzynia francuska, lecz nawet jej naprawy należą do tanich - co kilka lat potrzebna wymiana tulejek wybieraka skrzyni biegów (nie więcej niż 150zł w ASO). |
A jak "wrzuca" się w tym modelu bieg wsteczny?
W moim DI-D z japońską skrzynią biegów wsteczny jest jakby naprzeciwko 5
Co do samego silnika... jestem zwolennikiem prostych rozwiązań.
Jak to mówił jeden z moich wykładowców: "Jeśli coś może się popsuć, to prędzej czy później i tak się popsuje". Silnik 1.6 posiada mniej skomplikowaną konstrukcję od 1.8 GDI. To może przemawiać na "plus".
Temat przyśpieszeń, prędkości itp. spraw pomijam.
Po przesiadce z Fiata Uno 1.0 Carisma z każdym silnikiem jest dla mnie jak rakieta |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-05-2010, 22:32
|
|
|
Faraday napisał/a: | A jak "wrzuca" się w tym modelu bieg wsteczny? |
Modele GDI jako chyba jedyne z cari były "prawie" w pełni japońskie. Silnik i skrzynia. Bieg wseczny na miejscu tak jak by biegu 6.
W DI-D masz skrzynie Volvo o ile się nie mylę
Zaś w TD i 1.6 masz francuskie skrzynie. |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2010, 23:10
|
|
|
[quote="Saqu"] Faraday napisał/a: | [...]
W DI-D masz skrzynie Volvo o ile się nie mylę [...] |
Gdzies wyczytałem, że w DI-D skrzynia biegów jest dżapańska
... no ale już nie wiem gdzie to było napisane. Chyba w jakimś teście Mitsubishi Carisma. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-05-2010, 23:15
|