Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Zapowietrzenie w Carisma GLI 1,6 (ben+gaz)
Autor Wiadomość
diteeer 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma - 1,6 GLI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2010, 15:16   [Cari 1.6] Zapowietrzenie w Carisma GLI 1,6 (ben+gaz)

witam, jestem nowym forumowiczem, świeżym posiadaczem Carismy, prawka, żony .... ufffff :) To tak żartem, a teraz do rzeczy (z góry sory za nieprecyzyjne określenia).
Mój mitsak przerobiony jest na gaz, zdarzyło mi się że podczas ruszania spadł kołnierz odpowietrzający (chyba tak to się zwie) co doprowadziło do potężnego huku. Po jego założeniu, silnik pracuje - owszem, ale podczas odpalania wydobywa się głuchy odgłos, po przegazaowaniu i wskoczeniu na gaz - wraca do normalnego trybu. Czasem podczas jazdy mi gaśnie. Znajomy mi powiedział, że zapowietrzył się i trzeba zrobic mu najlepiej auto-diagnostykę (za pomoca komputera samochodowego - tu moje pytanie: czy w carismie się tak da?).

reasumując, proszę znawców, fachowców, czy tych co to przeżyli o pomoc, bo samochód swój uwielbiam i żal mi go słuchać jak się tak dusi :)
Z góry dziekuję

hitman 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 16V
Wysłany: 10-05-2010, 16:33   

hmmm jaki kolnierz? wedlug mnie nie da sie zapowietrzyc cari 1.6 , ale moze niech sie wypowie ktos bardziej doswiadczony...

co do diagnostyki mozesz to zrobic sam poprzez wymruganie bledu kontrolka silnika (musi ona swiecic stale-wtedy wiesz ze jest jakis blad), przeczytaj tan temat
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

diteeer 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma - 1,6 GLI
Wysłany: 11-05-2010, 09:18   

sory - chodziło mi o przepustnicę (nie kołnierz :) )

codziennie się człowiek czegoś nauczy.

dziękuję za pomoc, już zabieram się do lekturki :)

pozdrawiam serdecznie

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 11-05-2010, 11:29   

jesli posiadasz zwykła instalacje mieszalnikowa to miałes poprostu wystrzał gazu,jesli nie miałeś klapki zabezpieczajacej to pewnei uszkodziło ci przepływkę ale najlepiej podłaczyc autko pod kompa lub samemu wyczytac blędy jak to zasegurował hitman, :D

Odpowiedz do tematu