Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BigTomala
10-12-2009, 17:19
Zabudowa nadkoli w kombi
Autor Wiadomość
Sadeek 
Forumowicz

Auto: Galant VI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 10-12-2009, 17:15   Zabudowa nadkoli w kombi

Witajcie, mam juz dosc walajacej sie skrzyni basowej po bagazniku (przypinalem ja nawet siatka) ciagle jej wyciaganie w chwili kiedy trzeba cos przewiesc. Wpadlem na pomysl zabudowy nadkoli. Sa one dosc spore, mowie tutaj o niewykozystanej przestrzeni za tapicerka. Po prawej stronie jest calkowicie nie wykozystana a po lewej jest maly schowek, w ktorym i tak nic nie trzymam. Wpadlem na pomysl aby je wygluszyc i zrobic zabudowe bo suba. Teraz pytanie takie czy nie bedzie to z czyms kolidowac? Czy sa tam jakies "kanaly odplywowe" dla wody ktora moze sie zbierac? moze ktos juz probowal takiego czegos?

Zeby nie zasmiecac tematami forum chcial bym sie rowniez zapytac o swiatlo stopu ktore montuje sie do klapy, w swoim dieslu 97r. mam malutkie takie, a ostatnio ograbilem 2.5 Avance rok 2002 i z niego wlasni mam srodkowe swiatlo stopu, jest ono wieksze i czy bylo ono montowane tylko w Avance?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 11-12-2009, 14:39   Re: Zabudowa nadkoli w kombi

Sadeek napisał/a:
Teraz pytanie takie czy nie bedzie to z czyms kolidowac? Czy sa tam jakies "kanaly odplywowe" dla wody ktora moze sie zbierac? moze ktos juz probowal takiego czegos?

Ja rozbiłem przymiarki do zamontowania suba z prawej strony.
Jest tam jak sam stwierdziłeś dużo miejsca i oprócz odpowietrzników nie stwierdziłem żadnych przeszkód.
Jak poradzę sobie z przodem (jako taka scena i zrównoważenie tonalne) to zacznę "atakować" suba - jeżeli zdecyduje się na instalkę w bok to zamieszczę fotki.
Pozdr

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 11-12-2009, 14:59   

Ja też chetnie zobacze.pozdrawiam

Dman666 
Forumowicz

Auto: EA5W
Wysłany: 25-01-2010, 13:31   Re: Zabudowa nadkoli w kombi

KamykGdynia napisał/a:

Jak poradzę sobie z przodem (jako taka scena i zrównoważenie tonalne) to zacznę "atakować" suba - jeżeli zdecyduje się na instalkę w bok to zamieszczę fotki.
Pozdr

Poradziles z przodem? ;-> Mnie tez mocno interesuje sub w boczku bagaznika...

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 21:55   

Tak przód jest już gotowy ale niestety moje auto powędrowało na koniec kolejki jeżeli chodzi o CA :)
Jutro będę robił taką skrzynie zabudowaną w boczek w Toyocie Avensis - postaram się porobić fotki.

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2010, 12:57   

KamykGdynia napisał/a:
Tak przód jest już gotowy ale niestety moje auto powędrowało na koniec kolejki jeżeli chodzi o CA :)
Jutro będę robił taką skrzynie zabudowaną w boczek w Toyocie Avensis - postaram się porobić fotki.

$iakie$ $ukce$y na tym polu? ;-)

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2010, 23:04   

Niestety zapomniałem aparatu w weekend kiedy robiłem skrzynię więc fotek z fabrykacji nie mam :(
Skrzynia ok 12l, w całości wykonana z MDF, wypełniona watoliną dla obniżenia dobroci układu.
Sub to 8" Ultimate SB-8.
Konstrukcja w pełni budżetowa ale gra całkiem ciekawie no i nie zajmuje miejsca w bagażniku a auto musi pracować na siebie przewożąc ludzi + bagaż.

W razie pytań Prv.
Pozdr.
Kamyk

EDIT: W Galancie nie bede robił takiej skrzyni ze względu na jej pracochłonność a raczej czasu nie znajdę przez najbliższe kilka mies.

Dman666 
Forumowicz

Wysłany: 03-03-2010, 11:46   

łaaadnie to wyglada...szkoda, ze z montaz nie ma...ciekawi mnie jak sie to mocuje do srodka- z tym mam najwiekszy klopot.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2010, 00:25   

Dman666 napisał/a:
łaaadnie to wyglada...szkoda, ze z montaz nie ma...ciekawi mnie jak sie to mocuje do srodka- z tym mam najwiekszy klopot.

Skrzynia składa się de facto z 2 skrzyń połączonych razem. Na to przykręcony jest kołnierz z MDF, który "wystaje" z wnętrza aż do poziomu tapicerki. Skrzynia przymocowana jest 3 śrubami M8, następnie łączenia zostały zalane klejem na gorąco dla uzyskania szczelności. Tak więc konstrukcja przymocowana jest do blachy a nie do tapicerki.
Później nałożona została tapicerka. To co widać na fotce to jest zewnętrzny płat zrobiony z MDF + szpachli (z włóknem szklanym) w miejscu gdzie tapicerka odstawała od MDF lub odwrotnie, sam otwór w tapi jest oczywiście mniejszy. Ten zewnętrzny płat został przykręcony 6ma wkrętami do kołnierza, łączenie zostało uszczelnione.
Później wkręcony został głośnik z maskownicą podklejoną piankową uszczelką do okien.
Pozdr.
Kamyk

Piekta1987 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 kombi 1997r.
Wysłany: 16-03-2010, 20:15   

Zaciekawił mnie Twój temat, jakiś dwa tygodnie temu nabyłem galanta Kombi z 97r. w bagarzniku zostały tylko kable po instalacji audio i... dwie dziury w boczkach, tam gdzie zamontowałeś suba...tylko czy możliwe jest to że były tam subwoofery bez żadnych skrzyń tak jak u Ciebie w instrukcji??

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2010, 15:10   

Piekta1987 napisał/a:
czy możliwe jest to że były tam subwoofery bez żadnych skrzyń tak jak u Ciebie w instrukcji??

Wydaje mi się to kiepskim pomysłem, ani szczelności ani sztywności.... chociaż już różne patenty widziałem w CA :)
Pozdr.
Kamyk

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 10-04-2010, 23:01   

Ten bagażnik super, gdzie schowany wzmacniacz? Objętość tej skrzyni była robiona wg jakiś wytycznych producenta głośnika (12l)? Jako że głośnik jest w zamkniętej skrzyni nie trzeba było dodatkowo wygłuszać nadkola?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2010, 23:17   

Psikus napisał/a:
Ten bagażnik super, gdzie schowany wzmacniacz? Objętość tej skrzyni była robiona wg jakiś wytycznych producenta głośnika (12l)? Jako że głośnik jest w zamkniętej skrzyni nie trzeba było dodatkowo wygłuszać nadkola?

Wzmacniacz na życzenie właściciela auta jest schowany pod siedzeniem kierowcy.
12l to obj minimalna wg. tego co zaleca producent. Pozwoliłem sobie "przeliczyć" tego suba i wyszło, że mogłem jeszcze "urwać" z 2-3l ale wolałem trzymać dobroć układu na niskim poziomie ze względu na preferencje muzyczne właściciela auta.
Do tego zastosowałem mocne wygłuszenie skrzyni co też służyło obniżeniu dobroci układu.
Skrzynia nie dotyka blachy więc wibrację nie przenoszą się na karoserię choć przestrzeń między blachą a tapicerką i tak wypełniłem watoliną choć nie było to konieczne.
Pozdr.

Sadeek 
Forumowicz

Auto: Galant VI
Wysłany: 21-05-2010, 12:31   

Watolina w nadkolu gdzie zbiera się para i wilgoć nie zacznie "rozkwitać"?
Niestety zrezygnowałem z pomysłu zabudowy nadkoli ze względu na słabe osiągi takiego wyjścia, natomiast teraz zastanawiam się jak wypełnić przestrzeń pomiędzy nadkolem zewnętrznym i wewnętrznym, mam od wewnątrz położoną mate APP/BOLL sztywna ale i tak podczas jazdy w deszcz słychać echo wody która leci spod kół, jak można to zniwelować? wypełnić nadkole watoliną? czy lepiej coś co nie chłonie wilgoci?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2010, 16:47   

Watolina nie zbiera wilgoci, to nie poroso.
Generalnie do tego co chcesz zrobić używa się produktów typu MLV (mass loaded vinyl) lub CCF (closed cell foam) ale z "braku laku" można użyć watoliny choć efekt nie będzie aż tak znaczący jak przy MLV.
Pozdr.

Odpowiedz do tematu