Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwne odgłosy
Autor Wiadomość
pkp30 
Forumowicz

Auto: mitsubisi carisma 1,9 TD GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2010, 08:30   dziwne odgłosy

jak odpale silnik i chodzi na wolnych obrotach to słychac takie świszczenie w okolicy paska klinowego jak sie przegazuje to ucicha a potem powraca co to moze byc?? i zauwazyłem ze jak odpali sie silnik to spada z obrotów prawie gasnie i wraca do normy moze to byc przyczyna tego swiszczenia

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 25-05-2010, 09:05   

co do obrotów to nasze td biorą sygnał na obrotomierz z alternatora i jeżeli pasek się ślizga to obrotomierz spada.

przyczyną ślizgania najczęściej to
rozwarstwienie koła pasowego na wale (trzeba narysować linie poprzez przekładkę gumową w kole i po jakimś czasie sprawdzić czy się schodzą)

rowki na kole pasowym sie wytarły i pasek się slizga (w czasie piszczenia wewnętrzną strone paska polac wodą i jak przestanie piszczeć to rowki się wyrobiły0

napinacz nie trzyma sprawdzić organoleptycznie

w przypadku td bez klimy trza naciągnąć pasek śrubą

pkp30 
Forumowicz

Auto: mitsubisi carisma 1,9 TD GLX
Wysłany: 04-06-2010, 13:50   dziwne odgłosy cd

powiem tak doszłem jaka jeste przyczyna tego swiergotania zrzuciłem pasek i stwierdziłem iz koło (bez rowków) te wieksze ktore znajduje sie obok koła (bodajze pasowe) ma luzy i jak krece reka słychac szmery i to głosne odkreciłem te kółko (przkrecone na 3 srubkach) i ta łapa (nie wiem jak fachowo sie nazywa) ma luzy i szmery :( moze mi ktos powiedziec czy dam rade sam se to naprawic czy nie (jak sie nie myle to tam w srodku jest łozysko ) jak to rozebrac i wogole jak to uzdrowic ...... moze mi uda sie wstawic rysunek

jak dobrze wstawiłem to tu jest rysunek ktore koło na czerwono zaznaczone
http://img109.imageshack.us/i/img081x.jpg/

MAłY 
Forumowicz
MAŁY

Auto: carisma 1.9 TD
Wysłany: 05-06-2010, 00:14   

pkp30 napisał/a:
odkreciłem te kółko (przkrecone na 3 srubkach) i ta łapa (nie wiem jak fachowo sie nazywa)

To jest kolego pompa wody. Naprawisz to wymieniajac na nową(koszt pompy ok 100zł). żadnego łożyska tu nie wymienisz. Jak masz pojęcie to zrobisz to sam, kwestia kilku srubek typu torx. Upewnij się czy paska nie masz wyjechanego.

Odpowiedz do tematu