dziwne odgłosy |
Autor |
Wiadomość |
pkp30
Forumowicz

Auto: mitsubisi carisma 1,9 TD GLX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-05-2010, 08:30 dziwne odgłosy
|
|
|
jak odpale silnik i chodzi na wolnych obrotach to słychac takie świszczenie w okolicy paska klinowego jak sie przegazuje to ucicha a potem powraca co to moze byc?? i zauwazyłem ze jak odpali sie silnik to spada z obrotów prawie gasnie i wraca do normy moze to byc przyczyna tego swiszczenia |
_________________ pkp30 
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 25-05-2010, 09:05
|
|
|
co do obrotów to nasze td biorą sygnał na obrotomierz z alternatora i jeżeli pasek się ślizga to obrotomierz spada.
przyczyną ślizgania najczęściej to
rozwarstwienie koła pasowego na wale (trzeba narysować linie poprzez przekładkę gumową w kole i po jakimś czasie sprawdzić czy się schodzą)
rowki na kole pasowym sie wytarły i pasek się slizga (w czasie piszczenia wewnętrzną strone paska polac wodą i jak przestanie piszczeć to rowki się wyrobiły0
napinacz nie trzyma sprawdzić organoleptycznie
w przypadku td bez klimy trza naciągnąć pasek śrubą |
|
|
|
 |
pkp30
Forumowicz

Auto: mitsubisi carisma 1,9 TD GLX
|
Wysłany: 04-06-2010, 13:50 dziwne odgłosy cd
|
|
|
powiem tak doszłem jaka jeste przyczyna tego swiergotania zrzuciłem pasek i stwierdziłem iz koło (bez rowków) te wieksze ktore znajduje sie obok koła (bodajze pasowe) ma luzy i jak krece reka słychac szmery i to głosne odkreciłem te kółko (przkrecone na 3 srubkach) i ta łapa (nie wiem jak fachowo sie nazywa) ma luzy i szmery moze mi ktos powiedziec czy dam rade sam se to naprawic czy nie (jak sie nie myle to tam w srodku jest łozysko ) jak to rozebrac i wogole jak to uzdrowic ...... moze mi uda sie wstawic rysunek
jak dobrze wstawiłem to tu jest rysunek ktore koło na czerwono zaznaczone
http://img109.imageshack.us/i/img081x.jpg/ |
_________________ pkp30 
 |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 05-06-2010, 00:14
|
|
|
pkp30 napisał/a: | odkreciłem te kółko (przkrecone na 3 srubkach) i ta łapa (nie wiem jak fachowo sie nazywa) |
To jest kolego pompa wody. Naprawisz to wymieniajac na nową(koszt pompy ok 100zł). żadnego łożyska tu nie wymienisz. Jak masz pojęcie to zrobisz to sam, kwestia kilku srubek typu torx. Upewnij się czy paska nie masz wyjechanego. |
|
|
|
 |
|