Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:55 |
[Cari 1.6] Prośba o ocenę auta |
Autor |
Wiadomość |
bakel
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 GLX '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-06-2010, 17:13 [Cari 1.6] Prośba o ocenę auta
|
|
|
Witam
Szukam wygodnego samochodu dla osoby o moich gabarytach, niecałe 2 metry wzrostu. Oglądałem kilkanascie modeli aut typu Honda Accord czy Toyota Carina, ale żaden z nich nie był w odpowiednim stanie. Mój wybór padł na Carismę. Znalazłem auto w fajnym stanie:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13591217
Jestem już po oględzinach tego auta. Jedynym mankamentem jest niewielkie ognisko rdzy na prawym tylnym nadkolu. Samochód prezentuje się na tyle dobrze, że zabrałem go na stację kontroli pojazdów i cały przegląd wyszedł korzystnie. Zawieszenie w bardzo dobrym stanie.
Sprzedający obniżył cenę do 7000zł. Przód wydaje się być nienaruszony, a klepane były jedynie lewe tylne drzwi.
Co o nim myślicie?
Czy normą w Carismach jest wytarcie gałki zmiany biegów. Bo może świadczyć to o dużym przebiegu i kręconym liczniku. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23645 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-06-2010, 23:21
|
|
|
Jesteś pewien, że chcesz auto bez klimatyzacji
Z tych zdjec wiele powiedziec nie mozna, jest ich malo, ponadto nie kazda strona auta jest ustrzelona, oraz brak zdjecia komory silnika, zdjecia wnetrza to jest pikus, kazde auto mozna wyprac. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 16-06-2010, 11:27
|
|
|
W sumie robertdg ma rację, trochę ubogo tych fotek, z drugiej strony na tych co są nic złego nie widać, wygląda wszystko równo.
robertdg napisał/a: | auto bez klimatyzacji | no tak, ale uważam że za tą cenę (7tysPLN) to i tak super sprawa, szczególnie że ma szyberdach, co jest w pewnym sensie rekompensatą tego braku.
Jeśli przegląd wyszedł nieźle to warto rozważyć jego nabycie (zajrzyj jeszcze pod maskę, bo rzeczywiście szkoda że nie ma fotek silnika w ofercie auta).
Co do wnętrza to rzuca się w oczy ciemniejszy środek kierownicy od reszty, ale to wynika z niskiej jakości użytego materiału, co może być również powodem nadmiernego wytarcia gałki do biegów. Co do przebiegu - trudno wróżyć z fusów ... ale jak autko w dobrym stanie to brać
Pozdrawiam |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
bakel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2010, 12:18
|
|
|
Gość mówił, że robił zawieszenie rok czy półtora roku temu. I rzeczywiście na przeglądzie wyszło bardzo dobrze. Z wyjątkiem cieknącego oleju z lewej półośki. Mechanik mówił, że to nic specjalnego, najprawdopodobniej siemering już nie trzyma dobrze.
A propos klimatyzacji, to tak jak pisze zbychu, częściową kompensacją jest szyberdach. W Polsce nie mamy aż tylu szczególnie upalnych dni, w których klimatyzacja jest nieodzowna. Szukałem auta z klimą, ale tak naprawdę w tym przedziale cenowym, czyli do 7 tys. ciężko spodziewać się rewelacji.
Odnośnie silnika to pali od razu, bez problemów, praca silnika równa na biegu jałowym i dość zrywny jest przy przyspieszaniu.
Panowie, a jakie jest Wasze zdanie nt. tego ogniska korozji na prawym nadkolu? Nie jest to duża sprawa. Na pewno blacha jeszcze w miarę zdrowa. Chciałbym autem pojeździć 3-4 lata. Czy po ewentualnym zakupie zabrać się za to teraz czy poczekać rok, zobaczyć jak będzie wyglądało po zimie i wówczas zainwestować w założenie i pomalowanie nowego elementu? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23645 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-06-2010, 12:38
|
|
|
bakel, jezeli take jest Twoje stanowisko, to nie pozostało nic innego jak przeliczyć forse i decydować się na zakup, ognisko korozji i uszczelniacz półosi radziłbym zrobić odrazu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-06-2010, 16:29
|
|
|
Co do stanu technicznego odpowiedź miałeś po przeglądzie.
Drobne ognisko korozji to "pikuś", choć jak zaczęło się "tu" to i zacznie pojawiać się "tam", wszak auto ma swoje lata.
Jeśli auto nie było tłuczone to też jego zaleta.
Przebieg tylko 169 tysięcy dla auta trzynastoletniego to jak na mój gust trochę mało.
Wytartą gałkę zmiany biegów można tłumaczyć częstą jazdą w mieście i wachlowanie biegami, lub robienie długich dystansów bez konieczności częstej zmiany biegów - tylko wówczas ile należałoby przejechać kilometrów by gałka była tak wytarta?
To w zasadzie do Twojej, mechanika i kolegów oceny. Szkoda tylko, że nie hatchback bo dla mnie zdecydowanie lepiej się prezentuje.
P.S. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę gdzie i jak zamierzasz jeździć tym autem, oraz zaporowe ceny części zamiennych w ASO. Te z Allegro czy szrotów też do tanich nie należą.
A i hak nie tylko dla bezpieczeństwa był zamontowany.
pozdr. |
_________________ kosek
http://emoty.blox.pl/resource/jeep.gif |
|
|
|
 |
bakel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2010, 21:03
|
|
|
Dzięki za sugestie i porady. Zdecydowałem się jednak na zakup tej Carismy. Silnik pracuje bardzo dobrze, mój ojciec, z zamiłowania mechanik to potwierdził, więc nawet użytkowanie auta z hakiem specjalnie (odpukać) mu nie zaszkodziło.
kosek, skoro zdecydowałeś się również na Carismę to części jakoś udaje Ci się znaleźć, prawda?
Jestem bardzo zadowolony z przestrzeni dla kierowcy jaka jest w aucie. Naprawdę wygodny samochód. |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-06-2010, 21:35
|
|
|
Witamy więc w klubie.
Ja nie odradzałem zakupu, tylko starałem się lekko schłodzić zapędy.
Bo czyż i wódeczka lekko schłodzona nie smakuje lepiej?
Życzę zadowolenia z eksploatacji.
pozdrawiam |
_________________ kosek
http://emoty.blox.pl/resource/jeep.gif |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 16-06-2010, 21:50
|
|
|
Gratulacje, niech się dobrze spisuje i miejmy nadzieję, że tych części za często nie będziesz szukał pozdrowienia. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
bakel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2010, 22:02
|
|
|
Oby Mam też nadzieję, ze w razie problemów znajdę tutaj pomocną dłoń.
Tak przy okazji, zapytam użytkowników z woj. śląskiego: możecie polecić dobrego mechanika do Mitsubishi? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-06-2010, 19:46
|
|
|
kosek napisał/a: | Te z Allegro czy szrotów też do tanich nie należą. |
Czy ja wiem? Ceny porównywalne z większością innych aut. Wcale nie są takie wygórowane.
bakel napisał/a: | możecie polecić dobrego mechanika do Mitsubishi? |
Jeśli chodzi o silnik to w 1.6 AŻ takiej wielkiej filozofii nie ma |
|
|
|
 |
|