Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Spalanie w miescie... tragedia.
Autor Wiadomość
maxblink 
Mitsumaniak
own3r!

Auto: Passat B6 1.9
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-06-2010, 13:48   [Cari 1.8 GDI] Spalanie w miescie... tragedia.

Witam, pisalem juz wczesniej w jakims temacie o moim problemie ale nikt tam chyba nie zwrocil uwagi [podpielem sie pod czyjs temat].

Jak lekko dodaje gazu, czy to przy ruszaniu czy wyprzedzaniu ... spalanie bieżące pokazuje mi na poziomie od 2x do 6x litrow na 100 km. Z reguly jest to cos w granicy 35 chodz czesto tez bywa ze jest grubo ponad 50.

Sonde wymienilem niecaly miesiac temu, fakt ze na zamiennik ale ikonka CE mi znikla [bo wczesniej sie palila].

Czy to mozliwe ze to wina przepływomierza ? A moze cos innego ?

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 11-06-2010, 14:57   

wymrugaj błędy opis w faq

Poza tym komputer nieraz pokazuje głupoty. Przy przyspieszaniu zawsze powinien podawać duże spalanie bo silnik dostaje większa dawkę paliwa żeby rozbujać samochód i zanim osiągnie prędkość odpowiadającą wychylenia dźwigni akceleratora będzie spalał więcej adekwatnie do prędkości z którą w danej chwili się porusza

czyli jadąc 40 na godzinę wciśniesz pedał tak jak powinien na tym biegu jechać np 80 czyli spalanie przy 40 będzie kilka razy większe zanim osiągnie 80 (trzeb jeszcze przeliczyć zmianę biegów itp.

po wymianie sondy wypadało by zrobic reset ecu i nauke obrotów

maxblink 
Mitsumaniak
own3r!

Wysłany: 11-06-2010, 15:37   

błedów to juz zadnych nie mam [wczesniej mialem - ale po wymianie sondy jest okej]

a czy to normalne ze na okolo 450-480km... z czego okolo 170km w trasie .. reszta po miescie i to o takiej godzinei ze praktycznie bez korkow jade, spalanie srednie mam w granicy 10-10++ litrow ?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 11-06-2010, 16:00   

Wydaje mi się że nawet w samym mieście przy opisanych przez ciebie warunkach powinno być max 8l/100km a z trasą powinno być około 7. Chociaż dało by się pewnie jeszcze niższy rezultat osiągnąć. Mi w Lublinie przy dynamicznej jeżdzie wychodzi około 9l.

maxblink 
Mitsumaniak
own3r!

Wysłany: 11-06-2010, 19:19   

Dlatego mowie, w trasie jest w miare okej - przy spokonej jezdzie +/- 100 km/h pali mi w granicy 6 litrow. A w miescie jest pogrom. Moze ktos z Was bylby w stanie mi pomoc zdiagnozowac ten problem ;/

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 11-06-2010, 19:43   

maxblink, odczyty z kompa, czy realne spalanie masz na takim poziomie?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

maxblink 
Mitsumaniak
own3r!

Wysłany: 12-06-2010, 09:09   

czyli do ASO smignac ?

Jakie to mniejwiece koszta sa i czy powiedziec im zeby podali mi aby odczyt spalania ?

bo ja bez odczytu widze ile mi auto pali przeliczam ilosc km wzgledem tego co dolewam [a zawsze pod korek]... no i rzeczywistosc jest jaka jest... zawsze wychodzi ponad 11

Ma ktos jakas rade, w czym moze byc problem ?

mitring 
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Wysłany: 12-06-2010, 09:21   

Witam co prawda nie mam GDI ale w ASO we Wrocławiu zaśpiewali mi za podłączenie kompa 180zł.

Filtr powietrza paliwa wymieniałeś ?

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2010, 11:40   

Ty to odczytujesz ze wskazań spalania chwilowego :?:
A powinno się patrzeć na spalanie średnie paliwa. Czy kliknięcie jedno dalej lub wcześniej w komputerze.
Jeździłem wieloma autami. Ale spalanie samochodu o pojemności 1.8 jeżdżącego na benzynie w przeciętnym polskim mieście na poziomie 8 - 10l/100km jest normalne. W trasie norma to poziom rzędu 7 - 9l/100km jadąc z prędkościami oscylującymi wokół 100km/h. Zakładać trzeba że na naszych pseudo drogach co 3 - 6km masz zabudowania i z prędkości 100km/h zwalniasz do tych 50 - 70km/h. Później znów kita i ciężarowka, redukcja, wyprzedzanie, 100km/h, zabudowania .... i tak przez 100, 300 km.

Dużo ludzi oczekuje od silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa rzeczy cudownych, czyli ganianina po mieście, hamowanie, czerwone pole na obrotku i spalanie wokół 7l/100km. Powiedzmy sobie szczerze. To nie realne. Spalanie jakie podaje producent w Carismie GDI to jest spalanie osiągane w laboratorium na stanowisku pomiarowym - tam samochód nawet nie przemieszcza się tylko koła się kręcą :wink: W naszych realiach takie spalanie może byś osiągnął jadąc za ciężarówka na tzw. "poduszce", czyli 20 max 30cm za nim, wyłączył klimę, radio, zamknął szyby i wyrzucił tylną kanapę i inne mało potrzebne rzeczy.

Jeżeli przy wolnej jeździe w mieście, rzędu 50 max 65km/h i szybka zmiana biegu na najwyższy, przyspieszanie dynamiczne, spala Ci w ok. 9l/100km to jest normalne.

maxblink 
Mitsumaniak
own3r!

Wysłany: 12-06-2010, 11:46   

mitring napisał/a:
Witam co prawda nie mam GDI ale w ASO we Wrocławiu zaśpiewali mi za podłączenie kompa 180zł.

od razu jak kupilem auto to filtr byl wymieniony - a ten paliwa, mechanik powiedzial ze wystarczy czyscic [i to tez zrobil]

a nie oczekuje zeby spalal mi w miesice 7 tak jak kolega wyzej pisze, tylko ... fajnie by bylo jakby mi palil tyle co innym posiadaczom GDI.

Co do tego na co sie patrzy, wiem ze na srednie. Ale ostatnio zaczelem zwracac uwaga na chwilowe spalanie, bo jak mi po miesicie sporo ponad 11-xx pali to jednac cos musi byc na rzeczy.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-06-2010, 12:07   

Jeśli lubisz sam się bawić to może poczytaj tematy związane z kablem do diagnostyki i programem evoscan, kabel można kupić z przesyłką za 50 zł. Ten zestaw daje duże możliwości, pokazuje w czasie rzeczywistym wiele parametrów silnika i z tych danych tworzy wykresy. Sam testuję ten zestaw, a tu link do tematu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 12-06-2010, 12:36   

tak z wróżenia z fusów to może też termostat nie do końca hulać i przez to większe spalanie.
Ale to takie gdybanie :P

Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Wysłany: 12-06-2010, 13:08   

maxblink napisał/a:
mitring napisał/a:

od razu jak kupilem auto to filtr byl wymieniony - a ten paliwa, mechanik powiedzial ze wystarczy czyscic [i to tez zrobil]

a nie oczekuje zeby spalal mi w miesice 7 tak jak kolega wyzej pisze, tylko ... fajnie by bylo jakby mi palil tyle co innym posiadaczom GDI.

Co do tego na co sie patrzy, wiem ze na srednie. Ale ostatnio zaczelem zwracac uwaga na chwilowe spalanie, bo jak mi po miesicie sporo ponad 11-xx pali to jednac cos musi byc na rzeczy.

Pisałem ci już na pw że to spalanie nie jest tak wygórowane. Jeżdżąc po olsztynie masz cały czas światła, cały czas hamujesz i przyśpieszasz to musi swoje spalić. Ja jeżdżę 70% trasa odcinki 20-30 km i 30% olsztyn to mam spalanie na poziomie 8 litrów. Jak zrobisz trasę 200-300 km to zobaczysz jak ten samochód potrafi mało spalić. A co do tego spalania co się naczytałeś na forum to niektórzy przesadzają trochę albo nie potrafią liczyć. I nie patrz na chwilowe spalanie bo te może być nawet 60l/100km jak przyśpieszasz.

maxblink 
Mitsumaniak
own3r!

Wysłany: 12-06-2010, 13:14   

Ja wiem ze on w trasie malo pali bo to juz testowalem.

Problem jest z samym miastem. Do pracy jade naprawde wczesnie i stoje max na 3 swiatlach - a mam okolo 8-9km w jedna strone. I jak mowie jak aby po miescie jezdze to spalanie mam na poziomie 13++ na 100. Jak wyskocze z raz - dwa na Jeziorany [okolo 35km w jedna str.] to wtedy srednie mam okolo 10 [wychodzi to mniejwiecej tak 30% trasa, 70% miasto]

Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Wysłany: 12-06-2010, 13:21   

Sprawdź jeszcze wskazówkę od temperatury powinna być w połowie skali tak pionowo. jeśli nie to termostat do wymiany.

Odpowiedz do tematu