Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS GDI] problemy z odpowietrzeniem sprzęgła ???
Autor Wiadomość
adamos743 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-05-2010, 20:36   [MSS GDI] problemy z odpowietrzeniem sprzęgła ???

witam
od pewnego czasu mój misiek zaczął piszczeć w momencie wciskania pedału sprzęgła. Sprzęgło działało prawidłowo ,ale ten odgłos denerwował mnie niesamowicie. Zlokalizowałem miejsce piszczenia ( w okolicach siłownika sprzęgła)i postanowiłem ten siłownik (wysprzęglik) wymienić. Pomyślałem że może się zacierać. Rzecz prosta 2 śrubki mocujące siłownik i śrubka mocująca przewód. Wykręciłem to i moje pierwsze zdziwienie było takie że z przewodu wcale nie leci płyn. Zamontowałem nowy siłownik odpowietrzałem około 20 minut i nic ( tłok przesuwa się około 0,5 cm) Po wielu próbach odkręciłem przewód i pompowałem pedałem, ciśnienie płynu jest bardzo słabe , spokojnie mogę zatkać przewód palcem i powstrzymać płyn. Zbiorniczek jest pełny. Niewiem czy tak powinno być. Może to pompka sprzęgła ? Ale jak to ma się do tego że wcześniej wszystko elegancko działało i co ma wykręcenie siłownika do działania pompki ? :?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-05-2010, 23:48   

Probowales odpowietrzac grawitacyjnie :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

adamos743 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,8 GDI
Wysłany: 29-05-2010, 19:30   

dobrze jednak się domyślałem , przyczyną była pompka sprzęgła, po założeniu nowej ( koszt 244 zł) wszystko działa bez zarzutów (autko nie piszczy) Dziwne jest tylko to że wcześniej ( zanim wziąłem się za wymianę siłownika) pompka działała dobrze . Może w jakiś sposób szlak ją trafił gdy rozszczelniłem układ ? :mrgreen:

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 29-05-2010, 20:27   

Możliwe że wysprzęglik już nie trzymał ciśnienia więc i na pompce było mniejsze. A jak założyłeś nowy i szczelny to ciśnienie wywaliło uszczelnienie na tłoczku pompy.
W którymś samochodzie w instrukcji serwisowej widziałem też uwagę aby nie odpowietrzać układów w sposób tradycyjny (przez "pompowanie") bo można pompy uszkodzić tylko przyrządem podciśnieniowym. Co prawda nie było to Mitsu ale może tu tez tak jest.

Odpowiedz do tematu