Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:03
[I 2.4] Dlaczego ulicha skrzypią mi hamulce :)
Autor Wiadomość
mmaciukiewicz 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I Gen
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2010, 07:48   [I 2.4] Dlaczego ulicha skrzypią mi hamulce :)

Sprawa jest dziwna, pod koniec stycznia / przełom lutego wymieniłem przednie tarcze oraz klocki hamulcowe. W warsztacie uprzedzili mnie, że na początku będą chodzić "miękko" a potem się wyrobią. Faktycznie tak było przez kilka dni chodziły dość miękko, a potem się wyrobiły i było genialnie, cichutko i zatrzymywały samochód jak trzeba. Problem pojawił się jakiś miesiąc może więcej temu, zaczęły normalnie skrzypieć - pod koniec hamowania. To znaczy mogę wychamować bez zbędnego hałasu o ile na koniec nie dociskam zbyt mocno hamulca - przy czym objawia się to wszystko jak jest zimno. Hałas zwiększa się / pojawia jak są mroźniejsze dni - chociaż nie zanika teraz jak jest ciepło, tyle że rzadziej się pojawia. Normalnie powiedziałbym że klocki zjechane i hamuje blachą czy jak :) .
Raz po jeżdzie sprawdziłem "empirycznie" i dotknąłem tarczy :) gorąca, klocek hamulcowy luzik, szczęki hamulca to samo żadnego gorąca.
Nie mogę odszukać faktury z warsztatu więc nie pamiętam co mi tam wrzucili, nie byłem też jeszcze w warsztacie z tego samego powodu, bo nie sądze żeby mnie kojarzyli, więc szukam faktury :) .
Można jakoś organoleptycznie sprawdzić jaki jet stan klocków, czy trzeba rozbierać koło ? Nigdy tego nie robiłem :) więc staram się tego uniknąć.

tomek.rzepek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Wysłany: 25-03-2010, 19:29   

niektóre klocki tak mają, piszczą... Jak mi piszczały to okazało się że jakaś blaszka sie podwinęła w klocku/zacisku nie wiem, niestety nie pomogę jaka. Kazałem zrobić tak żeby nie piszczały albo niech sobie je zabierają i poprawili:-P

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 08-04-2010, 01:52   

tomek.rzepek napisał/a:
Jak mi piszczały to okazało się że jakaś blaszka sie podwinęła w klocku/zacisku nie wiem, niestety nie pomogę jaka.
Klocki mają taką blaszkę w kształcie litery G działaniem przypominającą kamerton. Jak klocek się kończy to blaszka zaczyna wibrować.
A do głównego tematu to ja bym po prostu zdjął koło, rozebrał zacisk i obejrzał, może jakiś opiłek albo inny śmieć zadomowił się w klocku.

Simurgh 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I
Wysłany: 03-08-2010, 11:34   

elektryk napisał/a:
tomek.rzepek napisał/a:
Jak mi piszczały to okazało się że jakaś blaszka sie podwinęła w klocku/zacisku nie wiem, niestety nie pomogę jaka.
Klocki mają taką blaszkę w kształcie litery G działaniem przypominającą kamerton. Jak klocek się kończy to blaszka zaczyna wibrować.
A do głównego tematu to ja bym po prostu zdjął koło, rozebrał zacisk i obejrzał, może jakiś opiłek albo inny śmieć zadomowił się w klocku.

Mam ten problem z tylnym kołem. Też mam nadzieję, że to jakiś śmieć. Dam znać w poniedziałek, jakby to kogo interesowało :-)

Odpowiedz do tematu