Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma DI-D chwilowy bark mocy
Autor Wiadomość
spooner
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2009, 15:20   Carisma DI-D chwilowy bark mocy

Witam. Wczoraj moja Carisma dziwnie sie zachowala otoz, zalatwialem troche spraw na miescie i podjechalem pod sklep na zakupy, po wyjsciu ze sklepu zapalilem auto ruszylem wyjechalem z parkingu jadac na 2 daje wiecej gazu zeby sie rozpedzic a tu lipa auto nie jedzie komletny brak mocy z 20km/h do 30km/h rozpedzlem sie przez dobre 150m jeszcze troche pomeczylem auto wbilem 3 i ledwo 40 jechala, zauwazylem ze pali sie kontrolka silnika, stanelem zobaczylem pod maske na pierwszy rzut oka w porzadku, zgasilem silnik odpalam znowu kontrolka sie pali i dalej to samo dodalem troche gazu na luzie i nie slyszalem turbiny jakby wogole jej nie bylo, postanowilem pojechac do mechanika ale im dluzej jechalem tym nabierala wiecej mocy i gdy dojechalem do mechanika wydaje mi sie ze pod wzgledem mocy bylo juz ok, on otwarl maske posluchal i wszystko normalnie, stwierdzil ze trzeba podpiac pod kompa ale to akurat wiem sam, pozniej odjezdzajac od niego wsiadam do auta zapalam i kontrolka sie nie pali i auto jedzie normalnie bez utraty mocy wszystko bylo tak samo jak przed zdarzeniem. Auto nie dymilo. Dzisiaj tez przez caly dzien chodzila jak marzenie. Nie wiem czy Carisma zrobila sobie zart z okazji 1 kwietnia ale mnie on raczej nie smieszyl. Jutro jade podpiac pod kompa. I tu moje pytanie do uzytkownikow DI-Da czy ktos mial podobny problem? Czy moze wiecie co jest ewentualnie uszkodzone? Prosze o pomoc

magik02 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 TD 98r.
Wysłany: 02-04-2009, 17:23   

Witam dołączam się do tematu tyle że ja posiadam 1,9 td ale objawy mam takie same, dzisiaj rano pojechałem do pracy i wszystko elegancko śmigało rozpędzał się baz problemu, natomiast gdy wracałem po przejechaniu 2 km zaczął łapać zamula normalnie turbina łapie mi od ok 2tyś jednak tym razem zaczynała ciągnąć dopiero gdy wkręciłem carisme na jakieś 3,2 tyś co wcale nie było łatwe. W moim przypadku nie zapaliła się żadna kontrolka objawy mijają po jakimś czasie i pojawiają sie raczej rzadko nie pamiętam kiedy ostatni raz tak miałem.

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-04-2009, 17:39   

spooner ewidentnie samochód przeszedł Ci w tryb awaryjny. Niestety powodów może być co najmniej kilka. Ja podobną sytuację miałem dwa razy. Za pierwszym razem padł mi wentylator chłodnicy i w korku silnik złapał wyższą temperaturę tak ok. 70% skali. Autko straciło moc i kręciło się max 1200-1300 rpm. Za drugi razem spadł mi dolny przewód ciśnieniowy z IC i efekt był podobny.
Podpięcie pod kompa powinno rozwiązać zagadkę.
Pozdrawiam.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2009, 19:06   

Dzieki Pieniek. Z tym ze pierwszy raz Carisma zrobila mi cos takiego, pod kompa podpinam ja jutro, mimo wszystko wolalem sie na forum poradzic.

magik02 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2009, 20:05   

spooner daj znać co ci wyszło na kompie, będę wiedział na co zwrócić uwagę.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 05-04-2009, 10:22   

A wiec tak Cari pokazala 3 bledy:
1 obwod swiec zarowych
2 czujnik zaworu recyrkulacji spalin (EGR)
3 przeplywomierz powietrza
po skasowaniu bledow i jezdzie probnej i ponownym podpieciu nie pokazala zadnych bledow to samo po odpaleniu i pracy na wolnych obrotach, przy dodaniu gazu na jalowym turbina podawala prawidlowe cisnienie, gosciu od kompa powiedzial ze najprawdopodobniej do przeplywomierza dostal sie jakis maly paproch i komputer zglupial dlatego tez pokazal EGR, i byc moze ktoras swieca jest walnieta lub wypiela sie jakas wtyczka. Przy okazji zwiekszyl mi wolne obroty, na moje zyczenie poniewaz byly ciut za niskie pracowala tak jakbym trzymal ja na sprzegle (tak jak ucza ruszania pod gorke na kursie prawa jazdy). Operacja kosztowala mnie 30 zl normalnie bierze 50 zl, wg nie jest to wygorowana cena za podpiecie pod kompa.

magik02 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2009, 18:57   

Praktycznie nic nie zapłaciłeś w ASO taka operacja kosztuje 120zł ,u mnie okolicy nikt poza aso nie potrafił sie podpiąć do mojej carizmy chociaż to silnik z renault więc teoretycznie nie powinno być problemu

tojo 
Nowy Forumowicz

Auto: cari DID 2002
Wysłany: 06-04-2009, 19:56   

Kolego Spooner mógłbys podać namiary na tego Twojego mechaniora. Ja wczoraj miałem dokładnie taki sam przypadek. Chwilowy spadek mocy, a po chwili wszystko ok. Do Głogowa nie mam aż tak daleko to bym sobie podskoczył.

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2009, 14:40   

niestety problem z brakiem mocy dzisiaj sie powtorzyl trwalo to moze jakies 10s kontrolka silnika sie nie zapalila, znajomy mechanik powiedzial mi ze to byc moze przez gorszej jakosci paliwo (byc moze troche zanieczyszczone) i zebym wymienil filtr paliwa i zalal do pelna dobre paliwo, mam nadzieje ze sie poprawi, za jakis czas napisze o wynikach

marcinleo85 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 2000r, 1.9 DiD,Comfort
  Wysłany: 21-04-2009, 19:37   

Miałem dokładnie taki sam problem jakis miesiąc temu. Tylko że u mnie prawdopodobnie pomogło dalanie paliwa z lepszej stacji, bo po tym fakcie problem znikł (po przejechaniu jakis 15km), a kontrolka (Check) zgasła. Po podpięciu do komputera wyślietlił brak błedów. Mechanik mówil mi też zebym sprawdzil wszystkie przewody podciśnienia i tak zrobilem. Ale po zdjęciu osłony silnika okazało sie że śruby (2 wkręty) mocujące zawór przepustnicy całkowicie sie odkręciły. dokrećiłem je i dokładnie przeczyściłem te przewody podciśnienia i od tamtej pory nie miałem żadnych problemów z moja cari. :lol: :lol:

spooner
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2009, 19:51   

po zalaniu do pelna dobrego paliwa, wymianie filtra paliwa (14zl wklad) i wyjeciu calej obudowy w celu sprawdzenia czy na dnie nie ma opilkow metalu co mogloby swiadczyc o awarii pompy paliwa, i dobrym "przepaleniu" auto nie mialo nawrotow choroby smiga jak zla :D

pablos4 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma DID
Wysłany: 15-02-2010, 07:47   

Witam.
Pojawił mi się podobny problem jak u kolegów.Raz jedzie jak szalona a za moment brakuje mocy.
Po podpięciu do komputera KTS 550 wykazał błąd:
1814 Recyrkulacja spalin obwód regulacji-odchyłka regulacji.
Proszę o jakieś sugestie i rady.

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 15-02-2010, 08:10   

EGR do czyszczenia

Obecnie: F34

pablos4 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma DID
Wysłany: 15-02-2010, 08:58   

gigant87 napisał/a:
EGR do czyszczenia

EGR wyczyszczony nie był nawet zbytnio brudny.Zamontowałem drugi EGR od innego auta i to samo nic sie nie zmieniło.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-02-2010, 15:57   

pablos4, moze zacinac się elektrozawór, umieszczony na scianie grodziowej z kostka elektryczna i dwoma wezykami podcisnienia
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu