Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Pojemnosc baku?
Autor Wiadomość
haribo99 
Mitsumaniak
02104/KMM

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2010, 20:48   [Cari 1.9DI-D] Pojemnosc baku?

Witam
Szukalem po forach (na tym tez), ale w wiekszosci ludzie zastanawiaja sie nad pojemoscia i okazuje sie, ze maja wieksza niz im sie wydawalo.
Ja mam odwrotnie. Gdzie nie czytam danych technicznych mojego auta jest napisane, ze pojemnosc baku - 60l. Zjechalem paliwko, az do kontrolki, pojechalem na stacje i mnie zdziwilo jak sie okazalo, ze wchodzi 42l... jest mozliwosc, ze bak byl wymieniany?
Czy to moze taki model?
Cari 1.9 DiD 2002r 75kW/102 KM

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-03-2010, 21:01   

haribo99, jest mozliwość ze niedotankowałeś paliwa do konca, lałeś paliwo do pierwszego wybicia pistoleta dystrybutora :?: Jezeli tak to musiałbys spróbowac inaczej nalac paliwa, spróbowac innego ułozenia leja dystrybutora, albo lejac poprostu paliwo powoli, zbiornik czasmi potrafi sie do konca nie odpowietrzyc, tymbardziej ze paliwo sie pieni jak jest wlewane pelna para z leja dystrybutora, a jak sie zaswieci rezerwa to paliwa w baku jest jeszcze dosc duzo.

Tutaj masz temat o zbiorniku paliwa http://forum.mitsumaniaki...B6%E6+zbiornika
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 15-03-2010, 22:21   

No ale 18l to sporo na zapowietrzenie się itp :P
Może coś nie tak jest z kontrolką i pływakiem, jedni mają 9l np rezerwy a w naszej jak się zatankowało to wyszło że rezerwa ma 2l. Więc teraz jak tylko rezerwa się zaświeca to jak najszybciej do stacji. Ale możesz też spróbować z tym co pisał robertdg,

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-03-2010, 22:29   

Czyściłem ostatnio zbiornik paliwa w DID, w aucie zapalila sie rezerwa zanim dojechaliśmy na kanał, po wyjęciu zbiornika spuściliśmy około 12 max 13l paliwa, więc sporo jak na poczatki rezerwy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 15-03-2010, 23:14   

Ostatnio zaświeciła mi się kontrolka i po paru km. zatankowałem 46,5 l. (do pierwszego"odbicia" dystrybutora)
Łatwo policzyć ile zostało rezerwy.

marcinmarcin
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2010, 20:50   

Ja mam podobnie. Zapali mi sie rezerwa, tankuje, a tam wchodzi 46-48 litrow (po kilki odbiciach pistoletu-pod sam korek) Albo Cari ma tak dużą rezerwe, albo plywak głupieje i tak pokazuje. Ogolnie nie polecam jezdzic DI-D na rezerwie bo zasysa syfu z baku i mozna miec problemy z wtryskiwaczami lub wydaje sie,ze jest sporo na paliwa na rezerwie,a tak nie jest i mozna ja zapowietrzyc. Uklad paliwowy w tych silnikach jest bardzo delikatny...

Pozdrawiam

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Wysłany: 21-03-2010, 21:21   

Z tą rezerwą to chyba normalka u wszystkich Cari. Jeśli tankuje zaraz po zapaleniu kontrolki rezerwy to wchodzi mi ok 45l. Po zrobieniu 150km z palącą się kontrolką rezerwy wlewam przeważnie ok 54l

Paffcio 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9DID AVANCE 2001r
Wysłany: 22-03-2010, 00:20   

U mnie rezerwa się zapala przy ok. 9l (komputer mi wskazuje wtedy że mam do zrobienia jeszcze jakieś 140km). Ostatnio tak z rezerwą jeździłem do momentu aż komputer wskazał mi 18km, wtedy na stacji zatankowałem 58,7 l. Ogólnie udało mi się wtedy zrobić 1210 km na baku zatankowanym pod kurek :shock:

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 22-03-2010, 08:56   

Dołączam się do tematu ponieważ właśnie sprawdzam ile przejedzie moja Cari 2001r. 1.9 DiD 115KM. Ostatnim razem zatankowałem po sam korek, jak dotąd przejechałem 667km. Wskazówka leży koło zera, kontrolka żydka jeszcze się nie zapala a komputer pokazuje jeszcze 160km do przejechania. Chciałbym przejeździć do oporu, lecz boje się zapowietrzenia układu. Dodam jeszcze że większość jeżdze po mieście, trasy po około 7km (głównie rano do pracy 7km, z pracy do domu 7km i potem ewentualne sprawy bierzące około 10 - 15km)

W porównaniu do kolegi Paffcio wynik wychodzi troche mizerny.

Czy powinno mnie to martwić??

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
Wysłany: 22-03-2010, 09:07   

carismax, robisz krótki dystansy z tąd taki mizerny wynik autko nie zdązy się nagrzać a ty już kończysz jazde, dlatego tak mało km ci wychodzi

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 22-03-2010, 09:14   

A więc precyzujęc bo dyskusja ws. zbiorników toczy się od lat to, w GDI to w DID i tak dalej a zbiorniki są takie same przed i po lifcie itd.

Zniornik ma 60l raz na zawsze.

Rezerwa ok. 8l i przebieg na niej ok. 140km
Komornik zapala się jak wskazówka jest bardzo na czerwonym.

Co do spalania i osiągów opiszę swoje:

Carisma DID ok. 140KM:

Trasa : Marki - Warszawa , cztery osoby w samochodzi i przeważnie pełen bak (tankowanie co dwa tygodnie do pełna)
Paliwo Shell ON, w zimie GTL tylko z 1 stacji

Samochód: garażowany,
w zimie 195/60/15" Fulda
w lato 215/45/16" Uniroyal Sport Rain

Jazda bez specjalnego zwracania uwagi na to czy się nagrzał, czyli normalnie : 1,2,3, może nie raz 4 i 5 się trafi światła i znowu to samo.

Prędkości : ... 8)
Spalanie lato: 7.0l sprawdzone z licznika i tankowania
Zima: max. 7.8l do 8l.
Trasa czyli coś co ma ok. 200km
Spalanie 5,3 przy prędkościach ok. 100km/h i więcej

Obecnie zrobiło się cieplej i jak jeźdzę jak kapelusznik czyli ok. 100km/h to mam 6.3l.

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2010, 11:45   

U mnie w zasadzie rezerwa działa podobnie jak pisaliście wyżej. Pierwsze zapalenie rezerwy najczęściej występuje przy ostrzejszym skręcie lub hamowaniu i kontrolka gaśnie po kilku chwilach lub przy ponownym odpaleniu silnika. Zapalenie się kontrolki na dobre - czyli nie gaśnie już w ogóle - to u mnie jest około 10 litrów w baku, a wskaźnik poziomu paliwa leży już za czerwoną skalą :P . Od zapalenia się kontrolki przejeżdżam jeszcze około 100-130 km i jadę na stację - wówczas wchodzi mi do baku jakieś 55-57 litrów. Tuż przed tankowaniem wskaźnik paliwa jest już baaardzo za czerwoną skalą :wink:

Pozdrawiam
Arthus

shymo 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 2002 DID, 115KM
Wysłany: 22-03-2010, 13:49   

Ostatnio zaraz po zapaleniu się ciągłym [nie mrugnięciu] kontrolki rezerwy pojechałem na stację (ok. 3km) i po zatankowaniu do pełna okazało się że było jeszcze ok. 13l w baku z tym że kilka litrów pewnie w przewodach+filtr

Paffcio 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9DID AVANCE 2001r
Wysłany: 22-03-2010, 14:54   

carismax w zimie jak dojeżdżałem do pracy, bardzo krótkie odcinki to spalanie miałem na poziomie 7,3-8,3l, także tankowanie miałem już po ok. 850km. Twoje odcinki są zbyt krótkie żeby silnik nagrzał się. A im zimniej tym więcej żre. Na odcinkach 20km schodziłem do 5,5l. Latem nawet do 4,8l. Wszystko przy jeździe 100-130km/h. W zimie jeden kolega mechanik poradził mi żeby karton wsadzić przed chłodnice co by nie chapał za dużo zimnego powietrza.

PS moja Ccarisma jest jak twoja 2001 DID 115kM

PS Student Te opony co masz nie trą ci przy 4-5 osobach ??

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 22-03-2010, 19:24   

Nie zauważyłem ale ja mam delikatnie klepane ranty.

Odpowiedz do tematu