Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia, sprzęgło a może co innego ?
Autor Wiadomość
Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2007, 15:41   Skrzynia, sprzęgło a może co innego ?

Cosik padło, pytanie tylko co. Ni z tego ni z owego zaczął sie problem z wrzuceniem 1 i 2. Potem po prostu zaczęły wyskakiwać. Jak się wyłączy silnik to wchodzą ładnie, ale zaraz po włączeniu i odpuszczeniu sprzęgła wyskakują. Na zimno jak dusiłem sprzęgło, to ze 2 razy wchodziło normalnie a potem tak w połowie był opór.

Do tego wszystkiego na niskich obrotach gasł silnik. Akumulator jest słaby, więc nie wiadomo czy to jego wina, czy coś się sypie ogólnie.

Dzięki za wszelką pomoc co to.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2007, 21:57   

synchronizatory biegów padł moim zdaniem.......

zeb74477 
Nowy Forumowicz
zeb74477

Auto: Lancer 1,6 16v listopad '92r
Wysłany: 13-11-2007, 19:49   

możliwe, że prócz synchronizatora padać zaczyna siłownik wysprzęglika -- u mnie się zaczynało podobnie
pozdrawiam !!!

Hornet 
Forumowicz

Wysłany: 18-11-2007, 09:20   

Wczoraj byłem odpalić Miśka-tak na próbę. Po chwili od zapalenia zaczęło coś dzwonić. Najpierw myślałem że coś luzem leży na silniku czy coś jest nie dokręcone. Ale nic nie znalazłem. Dźwięk ustał po naciśnięciu sprzęgła! Dalej po 2 dwóch wciśnięciach pedał "staje" w połowie, a jak w tym momencie się mocniej naciśnie to Miśkiem trzęsie.

Z innego źródła dowiedziałem sie że to może pęknięty docisk sprzęgła. Pasuje to do objawów ??

I tak pytanie poza konkursem. Jeżeli to sprzęgło, to jaki jest zakres prac. Nie żebym chciał sam robić, po prostu nie chcę być nabitym w butelkę w warsztacie.

Pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-11-2007, 10:21   

Wszystko wskazuje na poważne uszkodzenie sprzęgła. Dobre kompletne sprzęgło kosztuje ok. 350 zł a robocizna maksymalnie drugie tyle.

Hornet 
Forumowicz

Wysłany: 29-11-2007, 20:30   

Misiek zrobiony :D

Padło łożysko sprzęgła, przy okazji załatwiło docisk. Kierowca ( nie ja go akurat wtedy prowadziłem) załatwił jeszcze łapę sprzęgła.

Ale już jest wsio cacy :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-11-2007, 20:45   

A jednak miałem rację :D

Lukasz8484 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 95r 1,3 4G13
Wysłany: 18-06-2010, 11:52   

Witam mam problem z swoim miskiem 95r 1,3 12v w czasie jazdy chaczy cos w skrzyni na kazdym biegu,
gdy wrzuce luz to nic nie slychac w czasie postoju tez cisza podnioslem miska odpaliłem i wrzucilem na bieg odglosy napewno dochodza z okolicy skrzyni,wydaje mi sie ze to mechanizm różnicowy a dodam ze mam dosyć duzy luz na połosiach biegi wchodza normalnie sprzegło jest ok najbardziej slychać to w czasie przyśpieszania miał ktoś z tym problem. :?

tomekk 
Forumowicz

Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Wysłany: 21-06-2010, 22:00   

podejrzewam, że padają łożyska w skrzyni - jej remont jest raczej nieopłacalny i taniej wychodzi kupić używaną skrzynię w dobrym stanie. W sumie możesz zmienić olej (chociaż pewnie to nic nie da), ale nie wiem czy pokusiłbym się na ten, jaki powinien w niej być (80zł 75w90 gl-4 np vavoline) tylko wlałbym tańszy np hipol, bo jej to już raczej nic nie pomoże, a na olej stracisz kasę. Ale poczekaj z tą decyzją na ewentualne wypowiedzi kolegów!
ile ma przebiegu i czy ma w ogóle olej w skrzyni?
mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844

Lukasz8484 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 95r 1,3 4G13
Wysłany: 22-06-2010, 10:58   

Tak olej jest sprawdzalem a przebiegu ma 260 000tys.km prawie.

Odpowiedz do tematu