Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Drgania na postoju i falowanie obrotów
Autor Wiadomość
Sebek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI 2002 Eleg Autm
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-04-2010, 20:53   [Cari 1.8 GDI] Drgania na postoju i falowanie obrotów

Witam,

Krótka historia.
Moja Cari własnie przeszła tzw. "Duży przegląd" po 90tys km czyli wymianę oleju silnikowego, płyn ham, oleju przekładniowego, filtru oleju przekładniowego, filtru oleju, filtru powietrza, filtr p/pyłkowy + dezynfekcja klimy, świece NGK irydowe, pasek rozrządu oryg., rolka 2 szt, napinacz paska rozrządu oryg, uszcz. wałka rozrządu 2 szt, uszcz wału korbowego, pasek wielorowkowy oraz naprawiony został alternator.
Trzy tyg wcześniej naprawiana i przeczyszczona przepustnica (odklejony magnes).

Wyglądałoby na to, że wszystko powinno działać jak należy ale ja mam pewne zastrzeżenia.

Mianowicie, podczas np. stania na światłach czuje drgania kierownicy i samochodu, obroty ok 300-400 stabilne. Nie twierdzę, że to się pojawiło po przeglądzie ponieważ miałem już takie objawy wcześniej. Myślałem, że przegląd i te wszystkie wymiany to wyeliminują ale nic z tego. Na pewno trochę zmalało ale nadal są drgania. Mam też wrażenie, że silnik pracuje trochę głośniej niż powinien. Taki efekt jest na wyłączonej klimie.
Natomiast jeśli włączę klimę to czasami dochodzi jeszcze do tego falowanie obrotów np od 300 do 1000. Nie jest to sytuacja tragiczna ale przyznam, że trochę mi przeszkadza.

Przypominam, że drgania są tylko na postoju. W czasie jazdy może co najwyżej delikatnie doskwierać głośniejsza praca chyba silnika? Po resecie komputera przejechałem 1000km

Pytanie: Co to może być? :?

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 27-04-2010, 22:20   

co do drgań to normalne przy takich obrotach, ale obroty są nie normalne bo powinno być ok. 800 . Pamiętaj że druga kreska to 500 obr. , może źle odczytujesz

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 27-04-2010, 22:24   

A po czyszczeniu przepustnicy obroty były uczone?

Sebek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2010, 11:51   

przemekx303 napisał/a:
co do drgań to normalne przy takich obrotach, ale obroty są nie normalne bo powinno być ok. 800 . Pamiętaj że druga kreska to 500 obr. , może źle odczytujesz

Źle odczytywałem. :oops: Nie byłem pewien co do drugiej kreski (teraz już wiem). Zatem bez klimy obroty ok 600-700 z klimą falują od 600 do 1000.
Wcześniej (z pół roku temu) jak wchodził w drgania to po chwili komputer regulował je tak, że nic nie było czuć. Teraz pomimo samoregulacji pozostają . :doubt:

[ Dodano: 28-04-2010, 11:58 ]
mlun napisał/a:
A po czyszczeniu przepustnicy obroty były uczone?

Masz na myśli czy po zdjęciu klem i ponownym założeniu zapaliłem silnik i włączyłem wszystkie możliwe odbiorniki na 10-15 minut? Jeśli o to pytasz to było to robione ale po naprawie przepustnicy. Mimo to zostało jak jest. Potem był ten duuuuży przegląd w AUTO TW na Puławskiej z którego generalnie jestem zadowolony) i naprawa alternatora (też tam) - reset kompa i już potem go nie uczyłem -- powinienem? Jeśli już przejechałem 1000km i dalej są takie objawy to czy ma to sens?

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 28-04-2010, 12:26   

po każdym resecie trzeba nauczyć obrotów według procedury podanej na forum

wojtas0101 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 18 gdi
Wysłany: 20-05-2010, 21:49   

mam GDI od trzech dni oddałem auto do mechanika na wymianę rozrządu i innych sprawek mechanik wyczyścił mi krokowy a mimo to po uruchomieniu silnika (zimny) trzy razy mi zgasł po chwili jednak było wszystko ok. czytam o tych wszystkich regulacjach i czyszczeniach bo mam te same objawy. mam pytanie czy laik może sam wyczyścić przepustnicę jeżeli tak to jak?

Sebek 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-06-2010, 20:18   

Odwieżę temat.

Jedyne co pozostało to drgania podczas postoju. Co może być bezpośrednią przyczyną? Może to coś na czym osadzony jest silnik?

Jedyną rzeczą której nie zrobiłem podczas wymiany 90k to wymiana filtru paliwa. :?

Pytanie dodatkowe. Czy np do oleju można dolać jakiegoś specyfiku (ceramizer) aby silnik chodził ciszej? :roll:

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 27-06-2010, 20:27   

Ceramizera nie lej, raczej nic nie da. Drgania i ja mam przy tych obrotach. Niestety Mitsu ma drgania na wolnych, można sprawdzić poduszki silnika ale moim zdaniem...

Sebek 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-06-2010, 22:39   

Budrys napisał/a:
Ceramizera nie lej, raczej nic nie da. Drgania i ja mam przy tych obrotach. Niestety Mitsu ma drgania na wolnych, można sprawdzić poduszki silnika ale moim zdaniem...

Przy takich obrotach niestety lub stety kilka miesięcy temu nie miał żadnych drgań (a jeśli już miał to po sekundzie je sam regulował), więc wiem, że coś się zużywa. Tylko co?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 28-06-2010, 17:31   

Sebek napisał/a:
Budrys napisał/a:

Przy takich obrotach niestety lub stety kilka miesięcy temu nie miał żadnych drgań (a jeśli już miał to po sekundzie je sam regulował), więc wiem, że coś się zużywa. Tylko co?

Tak jak pisał Sebek, mogą to być poduszki silnika albo skrzyni. Ale nie muszą.

Odpowiedz do tematu