Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej w MO 3.0
Autor Wiadomość
anapol 
Nowy Forumowicz

Auto: MO II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-03-2010, 08:46   Jaki olej w MO 3.0

Hej ,

Już chyba w środe stanę sie posiadacze MO z silnikiem 3.0 , :mrgreen: i chcę zacząć od podstawowej rzeczy - zmiana oleju filtrów i tp . Autko ma przejechane 38 000 km . czy może ktoś mi podpowiedzieć co, gdzie , kiedy i za ile ....? :)

Pozdrawiam

PS. Linki do częsci mile widziane :rolleyes:

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 27-03-2010, 11:51   

Olej do O2 3.0
Ale tak naprawdę to możesz wlać cokolwiek, w specyfikacji pisze że możn lać nawet 20W40.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-03-2010, 12:19   

Zalej coś dobrego, oczywiście syntetyk dostosowany do naszej strefy klimatycznej. Zresztą poszukaj na forum, sporo jest tu na ten temat.

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 03-04-2010, 21:19   

wysmok 
Forumowicz

Auto: OII 3.0 V6
Wysłany: 01-12-2010, 14:26   

Podepnę się pod temat. Będę pierwszy raz wymieniał olej silnikowy w moim OII 3.0 i pytanie do Was, czy macie doświadczenia z używaniem oleju Motul.
W poprzednich moich autach go używałem i byłem zadowolony, z tym, że były to diesle z grupy VW. Do Outków z 2.0D volkswagenowskim znalazłem tu o Motulu opinie, ale jak on się sprawuje w 3.0 benzyniaku z USA?
Polecany przez producenta Castrol jednak nie cieszy się dobrymi opiniami na różnych forach, więc może Motul Specyfic będzie dobrą alternatywą. Ewentualnie może Shell Helix Ultra?

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 01-12-2010, 14:35   

wysmok napisał/a:
Polecany przez producenta Castrol jednak nie cieszy się dobrymi opiniami na różnych forach, więc może Motul Specyfic będzie dobrą alternatywą. Ewentualnie może Shell Helix Ultra?

Lej jakikolwiek byleby spełniał normę producenta.

Dominik

wysmok 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2010, 14:38   

mitsu00, a czy to nie Ty chwaliłeś Shella, w którymś z wątków? :)

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-12-2010, 14:41   

wysmok napisał/a:
mitsu00, a czy to nie Ty chwaliłeś Shella, w którymś z wątków? :)

Jeżdżę od nowości w 2.2 HDI na SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W30 i jest GIT. Nie zmienia to jednak faktu ze kazdy olej który spełnia normę producenta zalecaną do konkretnego modelu silnika, bedzie działał, niezaleznie od marki.

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 01-12-2010, 20:18   

wysmok napisał/a:
pytanie do Was, czy macie doświadczenia z używaniem oleju Motul.
też leję do 2.0DID. A do swojego to zalej wg specyfikacji dla 3.0 i będzie OK. Benzyna wolnossąca jest mniej wymagająca niż doładowany diesel.

wysmok 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2010, 20:39   

mitsu00 napisał/a:
Nie zmienia to jednak faktu ze kazdy olej który spełnia normę producenta zalecaną do konkretnego modelu silnika, bedzie działał, niezaleznie od marki.

Ale po opiniach przeczytanych o Castrolu, nawet na tym forum, na pewno silnika nim nie zaleję. :)
Jeżeli chodzi o normę jaką musi spełniać olej silnikowy, podaną w instrukcji... tia... nie wiem, czy widzieliście amerykańską instrukcję. :roll: Jak to dla amerykańców inteligentnych inaczej - nie znajdziecie tam żadnych oznaczeń norm, jak w polskiej (europejskiej) instrukcji, typu 505.01, 506.01. Rekomendują używać olej z takim znakiem certyfikatu na opakowaniu:

I wszystko w tym temacie. :D
Na szczęście jest też mowa o tym, że w temperaturach poniżej 38 st. C mocno rekomendują używać 5W-20. Co ciekawe w polskiej instrukcji jest mowa o 5W-40.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-12-2010, 20:48   

wysmok napisał/a:
mitsu00 napisał/a:
Nie zmienia to jednak faktu ze kazdy olej który spełnia normę producenta zalecaną do konkretnego modelu silnika, bedzie działał, niezaleznie od marki.

Ale po opiniach przeczytanych o Castrolu, nawet na tym forum, na pewno silnika nim nie zaleję. :)
Jeżeli chodzi o normę jaką musi spełniać olej silnikowy, podaną w instrukcji... tia... nie wiem, czy widzieliście amerykańską instrukcję. :roll: Jak to dla amerykańców inteligentnych inaczej - nie znajdziecie tam żadnych oznaczeń norm, jak w polskiej (europejskiej) instrukcji, typu 505.01, 506.01. Rekomendują używać olej z takim znakiem certyfikatu na opakowaniu:
[url=http://img403.images....th.jpg]Obrazek[/URL]
I wszystko w tym temacie. :D
Na szczęście jest też mowa o tym, że w temperaturach poniżej 38 st. C mocno rekomendują używać 5W-20. Co ciekawe w polskiej instrukcji jest mowa o 5W-40.

A ja powiem ci tak. Opinii o olejach jest tyle ile wlaściceli aut i jakby się przejmowac negatywami nt Castrola, to dawno juz 3 moje wcześniejsze benzyniaki nie przeżyłyby 50kkm. A tak np na Castrol SLX 5W30 525i i potem 530i BMW przejechały łącznie 400kkm bez jakiegokolwiek zająknięcia. Castrol Edge tez sie nada do twojego. Potem masz Mobil1 i inne. Lej smiało do benzynki jakikolwiek olej spelniający normę minimum Long Life 2.

Dominik

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 02-12-2010, 08:22   

mitsu00 napisał/a:
A ja powiem ci tak. Opinii o olejach jest tyle ile wlaściceli aut i jakby się przejmowac negatywami nt Castrola

Ja mam zalany Castrolem / 2.0 DID / i nie widzę nic negatywnego w tym oleju.

andrzejGb 
Forumowicz

Auto: www
Wysłany: 02-12-2010, 22:44   

wymieniałem olej , w 3.0 dzwoniłem do Mitsubishi polecili castrol producent zaleca 5w20 w ASO polecili 5w30 i taki nalałem , filtry / 3 sztuki oleju 10zł :) powietrza i przeciwpyłkowy reszte/ zapłaciłem około 80zł w ASO mitsubishi mówili o kwocie 350zł

pablo_escobar 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008 3.0l 4WD
Wysłany: 03-12-2010, 02:25   

ciekawe, jak bedzie chodził na 5w30..

ja zalewam jedynym wskazanym przez amerykański manual, czyli syntetyk 5W20 Quaker State. Wchodzi 5butelek po 0,9L.
Filtr oleju K&N HP-1008.
Co 10tkm zmiana

Marka japońska, ale silnik 3,0 V6 (6B31) jest skonstruowany i produkowany w stanach raczej pod ich oleje.

ASO i Castrol przypadek? ;)

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-12-2010, 10:40   

pablo_escobar napisał/a:
ciekawe, jak bedzie chodził na 5w30..

Uważam że bardzo dobrze będzie jeżdził. Cyfry znajdujące się po „w”, oznaczają lepkość w wysokiej temperaturze. Im większa cyfra, tym wyższa może być temperatura otoczenia, przy której olej nie traci swych właściwości smarnych. A jak wszyscy wiemy od kilku lat pogoda u nas wariuje i latem temperatury dochodzą do 40st, a zimą spadają poniżej -25st. :wink:

Dominik

Odpowiedz do tematu