wyBUHHowa Carisma GDI |
Autor |
Wiadomość |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

Auto: Carisma 1.8 GDI 125 KM EXE
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-10-2010, 17:12 wyBUHHowa Carisma GDI
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie !
Ciężko zacząć taką "krótką historię" więc postaram się jak najbardziej konkretnie gdyż z reguły jestem gadułą
5 miesięcy temu podjąłem decyzje o zakupie auta, rozważałem wiele marek oraz modeli, wszystko analizowałem szczegółowo przy czym w wymuszonej przerwie w studiach praca jaką wykonywałem nie przynosiła mi "prezesowskich" wypłat więc musiałem liczyć się ze wszystkim co w aucie istotne a przede wszystkim z wydatkami.
Uznałem, że jestem przecież jeszcze bardzo młody więc nie satysfakcjonuje mnie przejechanie "1mln kilometrów" na jednym baku super oszczędnym i mułowatym dieslem a zarazem nie stać mnie na auto palące 20-30 litrów. W moich poszukiwaniach czegoś pomiędzy "ECO - mułem" a "pociskiem" z zasięgiem 150 km moja Dziewczyna podsunęła mi "od tak" pomysł na carisme. Nie wiedzieć czemu wcześniej nawet nie wszedłem w kategorie ogłoszeń z carismą, marzyłem sobie tylko o EVO IX i takie auta oglądałem "dla rozrywki".
Po zagłębieniu się w temat, przede wszystkim silnika GDI uznałem, że sprawne GDI jest czymś dla mnie. Postanowiłem szukać. Jako, że nie miałem dużo pieniędzy na start zdecydowałem się podnieść sobie poprzeczkę w poszukiwaniach i "celować" w coś w co trzeba włożyć trochę pracy, czasu i najwięcej serca (lubię to). Okazało się, że "to" auto pojawiło się na otomoto.pl na początku października, do tego 30 km od Łodzi gdzie obecnie mieszkam.
Pojechałem, oglądałem wszystko 3 godziny szczegół po szczególe. Sprowadziłem tam mechanika na następny dzień po zaliczkowaniu facetowi i sprawdziły się moje amatorskie "testy". Auto wymaga szeroko rozumianej kosmetyki ale technicznie jest sprawne (przede wszystkim silnik).
Kupiłem mój pocisk ( ) 12.10.2010r o ogdzinie 10:45
Rok produkcji czerwiec 1999r - 9300 zł
Wymieniłem wkład lusterka lewego oraz wymieniłem kompletnie tłumik, od katalizatora po końcówkę. Wstawiłem na parking strzeżony i dziś zrobiłem zdjęcia które prezentuje poniżej.
Jest w nim sporo roboty ale myślę, że powoli to wszystko "ogarnę" i liczę, żę to forum oraz Wy będziecie mi pomocni Ja ze wswojej strony służę pomocą z dziedziny montaży zestawów satelitarnych oraz montaży okablowania radiowo telewizyjnego w domach i mieszkaniach. Tyle mogę dać od siebie jako, że jestem nowy i na pewno w temacie mitsubishi mogę się jedynie uczyć.
Kilka zdjęć po 3 dniach i wymianie tłumika:
Pozdrawiam ! |
_________________ Długie proste są dla szybkich samochodów.
Ciasne zakręty są dla szybkich kierowców.
Gość poznaj historie mojej Carismy i oceń!
 |
Ostatnio zmieniony przez buhhu 24-05-2011, 16:30, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-10-2010, 16:25
|
|
|
Uuu, podgrzewane fotele. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

|
Wysłany: 17-10-2010, 01:08
|
|
|
Widzę, że na zaintersowanie trzeba sobie tutaj zasłużyć albo mieć od razu super odpicowane auto za min 50 tys...
warto było spróbować
pozdro |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 17-10-2010, 09:23
|
|
|
buhhu napisał/a: | Widzę, że na zaintersowanie trzeba sobie tutaj zasłużyć albo mieć od razu super odpicowane auto za min 50 tys... | Foch
Cari jak Cari - zadbana, Nic szczególnego jej jednak nie wyróżnia. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 17-10-2010, 10:16
|
|
|
buhhu napisał/a: | Widzę, że na zaintersowanie trzeba sobie tutaj zasłużyć albo mieć od razu super odpicowane auto za min 50 tys... | he he myślę że nie o to chodzi.
Cari poza błotnikiem całkiem zadbana i fajna. I co najważniejsze fotele i kanapę ma taką jak moja cari. Czyli najładniesza tapicerka jaka wychodziła w Cari i do tego deska czarna a nie niebieska...
Trochę ci zazdroszczę klimatronika (bo mam manualną).
Mi się podoba. A jak silnik? sprawdzałeś z kimś kto się na tym silniku zna? Bo cena...dziwnie niska. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 17-10-2010, 11:39
|
|
|
buhhu, to, że mało kto pisze w temacie nie znaczy, że go nie czyta |
|
|
|
 |
mystek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 2014
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 1933 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-10-2010, 11:45
|
|
|
True, true... Również przeczytałem wątek, oglądnąłem fotki, ale co tu dużo pisać? Napiszę standardowe "witamy na forum"?
Czekamy na jakieś operacje chirurgiczne na miśku, chcemy krwiiii!!! |
_________________ Mitsubishi Colt CJ4A 01.2010 - 01.2012
Mitsubishi Mirage Turbo 02.2012 - 10.2013
Rover 216 Tomcat 02.2014 - 09.2014
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...
|
|
|
|
 |
STomasz7
Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 17-10-2010, 13:17
|
|
|
Cari ładna
Tak się zastanawiał skąd niektórzy mają takie grille? w 99 r. zmienili na takie, czy po prostu są to dokupione? Widziałem tez całe w chromie... Wyjaśni mi to ktoś? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

|
Wysłany: 17-10-2010, 13:45
|
|
|
buhhu napisał/a: | Widzę, że na zaintersowanie trzeba sobie tutaj zasłużyć albo mieć od razu super odpicowane auto za min 50 tys...
warto było spróbować
pozdro |
Nie chodzi o focha, po prostu decydując się na auto przejrzałem różne fora, najdłużej siedziałem na forum renaullaguna i tym, zauważyłem, że tutaj jest tak jakoś "rodzinnie", każdy każdemu pomaga itd, podobało mi się to bardzo bo pomyślałem sobie, że zainteresuje Was moje auto mimo, że jest chyba najtańsze ze wszystkich. Dla mnie jest oczkiem w głowie bo jest "za swoje"... Dlatego postanowiłem umieścić tą "krótką historie" i poczułem się olany jak wchodziłem w miśki i outlandery za grubą kasę czy galanty po 170 KM mają setki odpowiedzi i tysiące przeglądających a moja Carisma 1 odpowiedź i 25 wizyt.
Widzę że jednak ktoś ją obejrzał i nawet nie wiecie jak się ucieszyłem wstając dzisiaj rano (o 13:20 ) i czytająć te odpowiedzi
Krew będzie już niebawem jak zarejestruje i ubezpiecze (w tym tyg).
Oglądał mechanik który podobno zna się na GDI i stwierdził, że silnik jest "wyjątkowo zdrowy" natomiast osprzęt wymaga pracy Tzn. mam wymienić olej, przeczyścić przepustnice, zawór ERG i filtr powietrza. Powiedział mi to na szybko, wspomniał coś o rozrządzie który też planuje zmienić jaknajszybciej. Cena niska bo tej "kosmetyki" jest na 3 tyg zabawy ciągłej ale ja dam rade powoli
Tapicerkę też uważam za jedną z ładniejszych chociaż jest tutaj jeden człowiek na forum który ma jasną skóre i ona bije wszystko na głowę
Z zewnątrz, malowanie odbędzie się raczej w okoliach styczni ale może niebawem będzie widać postępy kosmetyczne.
Jeśli chodzi o grill to z tego co wiem to jest fabryczny w tej wersji
Mam problem ze spryskiwaczem tylniej szyby, nie mam tego plastiku, jest tam dziurka i zadnego przewodziku nie widze i nie mogę zahaczyć :/ nie wem jak się tam dostać :/ |
 |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 17-10-2010, 14:04
|
|
|
Cytat: | Tapicerkę też uważam za jedną z ładniejszych chociaż jest tutaj jeden człowiek na forum który ma jasną skóre i ona bije wszystko na głowę | Jasną skórę ma Piwor w swojej Carismie i jako pierwszy się wypowiedział w twoim temacie |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-10-2010, 14:08
|
|
|
buhhu, zadowolenia z nabytku, poprawisz pare rzeczy i bedziesz się cieszył |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 17-10-2010, 14:09
|
|
|
buhhu napisał/a: | że zainteresuje Was moje auto mimo, że jest chyba najtańsze ze wszystkich. |
Mój lancer był tańszy:P
buhhu napisał/a: | Dlatego postanowiłem umieścić tą "krótką historie" i poczułem się olany jak wchodziłem w miśki i outlandery za grubą kasę czy galanty po 170 KM mają setki odpowiedzi i tysiące przeglądających a moja Carisma 1 odpowiedź i 25 wizyt. |
Od czegoś trzeba zacząć:)
Cena faktycznie niska jak za taką Cari z tym silnikiem i wyposażeniem (!). |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-10-2010, 14:15
|
|
|
buhhu napisał/a: | Dlatego postanowiłem umieścić tą "krótką historie" i poczułem się olany jak wchodziłem w miśki i outlandery za grubą kasę czy galanty po 170 KM mają setki odpowiedzi i tysiące przeglądających a moja Carisma 1 odpowiedź i 25 wizyt. |
A tym powodem jest to, że Cari jest autem takim spokojnym, opanowanym, rodzinnym, które nie ma się wyróżniać spośród tłumu i ciągnąć do siebie złodziei tylko być autem w miarę bezawaryjnym i tak jak pisałem wyżej
Miłego pracusia przy autku |
|
|
|
 |
buhhu
Mitsumaniak GDI fanatic

|
Wysłany: 17-10-2010, 14:24
|
|
|
siwek napisał/a: | Cytat: | Tapicerkę też uważam za jedną z ładniejszych chociaż jest tutaj jeden człowiek na forum który ma jasną skóre i ona bije wszystko na głowę | Jasną skórę ma Piwor w swojej Carismie i jako pierwszy się wypowiedział w twoim temacie |
Ale "wtopa" faktycznie Dzieki PIWOR ! Twoja skóra wymiata !
Dzięki wszystkim za komentarze Pomóżcie mi z tym spryskiwaczem Miśki Jak ten wężyk znaleźć:) Chyba, że mam osobny temat założyć do tego ! |
 |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 17-10-2010, 15:00
|
|
|
Na tych zdjęciach wygląda conajmniej dobrze. Ta cena jest bez opłat związanych z importem? |
|
|
|
 |
|