Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zderzak tylny + wymiana, zna ktoś cenę?
Autor Wiadomość
sn 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2010, 23:13   zderzak tylny + wymiana, zna ktoś cenę?

Witam,

dziś miałem niezbyt ciekawy przypadek na trasie.. po zatrzymaniu się przed przejściem dla pieszych gość za mną nie zdążył wyhamować i misiek trochę oberwał po tyłku :(

w związku z tym mam pytanie, czy wie ktoś ile kosztuje w serwisie nowy zderzak + robocizna (wymiana)?
niedługo pewnie zawita rzeczoznawca i przydało by się wiedzieć jak mniej więcej te ceny się kształtują...

pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony przez mkm 12-01-2010, 16:50, w całości zmieniany 1 raz  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-01-2010, 23:17   

Strzelam tylny z malowaniem około 4000zł (2600 zderzak, 1000zł malowanie, 400zł robocizna). Z jakiej firmy ubezpieczenie jeśli jakieś poważniejszej to zleź bezgotówkowo (najmniej nerwów to będzie Cie kosztować).

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2010, 23:22   

krzychu napisał/a:
Z jakiej firmy ubezpieczenie jeśli jakieś poważniejszej to zleź bezgotówkowo (najmniej nerwów to będzie Cie kosztować).

tzn wypłata pieniędzy z ubezpieczalni to ciężka sprawa?
dobrze że da się jeździć, tablica się trzyma i w sumie szczęście w nieszczęściu że układu wydechowego jakimś cudem nie zahaczyło...

w chwili obecnej nie wiem jeszcze nawet w jakiej firmie był ubezpieczony gość, mam nadzieję że nie jakaś "firma kogucik"

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2010, 23:26   

No ale wezwałeś policję? Bo jak nie to jaki to protokół spisałeś czy coś?

Jak PZU czy coś podobnego to zapytaj czy mają z ASO podpisaną umowę jeśli tak to jedź niech zamówią zderzak pomalują a Ty tylko przyjedziesz na podmiankę.

Znaczy z ubezpieczycielami jest różni mi policzyli za przedni zamiennik i jakieś dziwne koszty malowania (tylko akurat mi pyknęło 3 lata) w końcu oddałem do ASO i tam załatwili bez problemu faktura 3x to co było na kosztorysie.

Można brać kosztorys ale opłacać się może tylko wtedy kiedy jakiegoś używka dopadniesz i to najlepiej w tym samym kolorze.

sn 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2010, 23:48   

krzychu napisał/a:
No ale wezwałeś policję? Bo jak nie to jaki to protokół spisałeś czy coś?

tak była policja, wszystko jest udokumentowane, w poniedziałek mam podejść po numer polisy na komisariat, przykra sprawa bo koleś był w porządku ale nie chce płacić za czyjąś głupotę..

co do zderzaków to w sumie na allegro można coś znaleźć, potem oddać do pomalowania i wstawienia, ale najpierw powalczę trochę z ubezpieczalnią :)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 08-01-2010, 23:57   

krzychu napisał/a:
Strzelam tylny z malowaniem około 4000zł (2600 zderzak, 1000zł malowanie, 400zł robocizna). Z jakiej firmy ubezpieczenie jeśli jakieś poważniejszej to zleź bezgotówkowo (najmniej nerwów to będzie Cie kosztować).

Mój zderzak oryginalny zamknął się w kwocie 3000zł (gdzieś mam fakturę) z malowaniem i robocizną. Oryginalny.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2010, 23:58   

sn napisał/a:

tak była policja, wszystko jest udokumentowane, w poniedziałek mam podejść po numer polisy na komisariat, przykra sprawa bo koleś był w porządku ale nie chce płacić za czyjąś głupotę..

No ja się wściekłem ale ogólnie nie wzywałem policji, ochrona też mówiła żeby się dogadać więc spisaliśmy jakiś tam protokół ale było prościej bo gość pracował prawie po sąsiedzku.

waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 09-01-2010, 00:08   

tez mam ten problem, ktoś mi puknął w zderzak i nie wiem kto bo na parkingu przed carrefourem jak byłem w środku i nie wiem czy robić z AC czy samemu, nie mam zadnych zniżek a czy przez coś takiego mogę mieć zwyżkę? generalnie tego nie widać bo jest lekko pękniety na górze przy klapie bagaznika ale ja wiem o tym ze jest pękniete i mnie to wkurza :/

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:13   

waldinio, Poczekaj do wiosny - może Ci sie jeszcze ktoś w zimie trafi jak autorowi wątku. Ja miałem w ciągu 4 dni strzelony zderzak tylny (był sprawca) i zostałem staranowany na skrzyżowaniu jadąc od rzeczoznawcy :P Zrobiłem zderzak i prawy przedni błotnik. W miesiąc czy też dwa później w dniu kiedy dostałem ostateczne rozliczenie od ubezpieczyciela znowu mnie ktoś pod blokiem po zderzaku przejechał (tym razem sprawca zbiegł) - zostawiłem jak jest w zimie szkoda robić.

waldinio 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:16   

własnie też o tym myslałem :P że moze ktoś jeszcze w zimie wjedzie w mi tyłek to wtedy pójdzie z jego ubezpieczenia :P genralnie jak się w ogole takie sprawy załatwia? to mój pierwszy własny samochód i jestem zielony w tych sprawach, najpierw zgłaszam ubezpieczycielowi czy jak to jest?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:20   

Jak masz sprawcę to robisz na 2 sposoby:
- gość coś kręci albo jest dziwny z daleka, sprawa nie jest jednoznaczna itd to dzwonisz po policję
- gość jest w porządku prosi żeby nie dzwonić po policję bierzesz jego dokumenty jedziesz skserować, spisujecie protokół kto, gdzie, kiedy co się stało z dokładnymi danymi (są też wzory do ściągnięcia z neta) i wtedy idziesz do jego ubezpieczyciela a jak ma kiepskiego to jest jeszcze furtka że idziesz do swojego AC a oni robią regres na OC sprawcy i nie tracisz zniżek (ja tak zrobiłem bo nie chciałem się użerać z AXA a z PZU mam dobre doświadczenia).

waldinio 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:21   

dzieki za odp ale jak nie ma sprawcy? może jak bym wyszedł wczesniej z tego carrefoura to sprawca by się znalazł :P

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:24   

Monitoring jeśli jest, ktoś mi kiedyś radził policję (jak by ktoś zgłosił podobną szkodę z drugiej strony ale szansa chyba 0,05%)...
A tak to AC zgłaszasz do ubezpieczyciela i w sumie tyle oni kierują do warsztatu albo rzeczoznawca robi wycenę. 10% idzie papa, zwyżki też istnieją tylko zastanawiam się co z przejściem to innego ubezpieczyciela chyba o zwyżkach się nie musi dowiedzieć (co innego o zniżkach).

Ps. A wątek chyba lada moment wyleci do podforum ubezpieczeń.

waldinio 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:28   

ok, dzieki, to żeby się offtopic nie zrobił to już cichosza na temat ubezpieczeń :P

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2010, 00:29   

krzychu napisał/a:
Monitoring jeśli jest, ktoś mi kiedyś radził policję (jak by ktoś zgłosił podobną szkodę z drugiej strony ale szansa chyba 0,05%)..

Dokładnie. Zapis z monitoringu udostępniają tylko na wezwanie policji - na gębę nie ma szans.

Odpowiedz do tematu