Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny turkot po wciśnięciu sprzęgła - docisk???
Autor Wiadomość
Straszny 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2012, 22:35   Dziwny turkot po wciśnięciu sprzęgła - docisk???

Witam serdecznie

Wkrótce miną mi 3 lata posiadania Outka 2,0 DID i wobec bliskiego końca okresu gwarancji niepokoi mnie jedna rzecz. Już od jakiegoś czasu przy przełączeniach biegów, szczególnie między 1 a 2 oraz 2 i 3 po wciśnięciu sprzęgła słychać taki dziwny dzwięk, jakby jakiś turkot. Nie jest specjalnie głośny ale słychać go i wewnątrz i na zewnątrz (sprawdzałem po otwarciu szyby) i trwa między 0,5 do 1 sekundy, taki "zwalniający" turkoczący, niezbyt głośny dźwięk. Czy ktoś wie co to może być? Może docisk sprzęgła? Poza tym dźwiękiem nic się innego nie dzieje, przyspiesza bez problemu, sprzęgło się nie ślizga.
Serwis w pewnym momencie zaczął to słyszeć, ale twierdzi, że jak nic innego się nie pojawia to nie ma sensu rozbierać pół auta, żeby znaleźć przyczynę. Fakt, już kilka tysięcy z tą przypadłością zrobiłem, ale boję się, że w końcu coś z tego wyjdzie a po gwarancji to koszty niestety po mojej stronie.

Z góry dzięki za poradę.
Pozdrawiam.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-05-2012, 05:54   

Straszny napisał/a:
Czy ktoś wie co to może być? Może docisk sprzęgła?
Nie docisk tylko łożysko wyciskowe. Nie trzeba rozbierać pół auta aby określić przyczynę - objawy masz bardzo charakterystyczne, niestety trzeba rozebrać pół auta, aby je wymienić. Niech dadzą Ci na piśmie, że turkotanie przy wyciśnięciu sprzęgła to normalny objaw w tym aucie i w czasie gwarancji odmawiają rzetelnej diagnozy i naprawy z uwagi na konieczność rozebrania pół auta. Ciekawe, czy się odważą. tu jest zdjęcie przykładowego http://www.motoneo.pl/k-a...ociskowe-j.html . Zazwyczaj jest wymieniane razem ze sprzęgłem, często jest w komplecie.

Straszny 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Wysłany: 25-05-2012, 11:15   

Wielkie dzięki za info. Nigdy w poprzednich autach się z tym nie spotkałem i dziwi mnie tylko, że jakoś serwis słyszał, ale zdiagnozować nie potrafił (lub nie chciał). Pewnie, że lepiej przeczekać właściciela do końca gwarancji a po tym grubo skasować. Szkoda mi tylko, że trzeba będzie tyle przy nim pogrzebać i mam nadzieję, że po ponownym złożeniu nie zosaną jakieś części :wink:

Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 25-05-2012, 11:41   

Ja bym się upierał na gwarancji żeby to "naprawili", w końcu od tego jest gwarancja. Ew podjedź po opinię gdzieś gdzie są fachowcy od skrzyni biegów. Za parę złotych osłuchają całości i będziesz miał niezależną opinię.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-05-2012, 14:14   

Straszny napisał/a:
Szkoda mi tylko, że trzeba będzie tyle przy nim pogrzebać i mam nadzieję, że po ponownym złożeniu nie zosaną jakieś części
na to nic nie poradzisz. Jak już ich przekonasz, aby je wymienili to jeżeli masz przejechane pow. 60-70Mm rozważ wymianę przy okazji tarczy sprzęgła. Może się zgodzą to zrobić "przy okazji" Łożysko dostaniesz w komplecie ze sprzęgłem. Ja wymieniałem na takie http://www.verstaerkte-ku...333effa10631c2b ale już po gwarancji

Odpowiedz do tematu