|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dziwny turkot po wciśnięciu sprzęgła - docisk??? |
Autor |
Wiadomość |
Straszny
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-05-2012, 22:35 Dziwny turkot po wciśnięciu sprzęgła - docisk???
|
|
|
Witam serdecznie
Wkrótce miną mi 3 lata posiadania Outka 2,0 DID i wobec bliskiego końca okresu gwarancji niepokoi mnie jedna rzecz. Już od jakiegoś czasu przy przełączeniach biegów, szczególnie między 1 a 2 oraz 2 i 3 po wciśnięciu sprzęgła słychać taki dziwny dzwięk, jakby jakiś turkot. Nie jest specjalnie głośny ale słychać go i wewnątrz i na zewnątrz (sprawdzałem po otwarciu szyby) i trwa między 0,5 do 1 sekundy, taki "zwalniający" turkoczący, niezbyt głośny dźwięk. Czy ktoś wie co to może być? Może docisk sprzęgła? Poza tym dźwiękiem nic się innego nie dzieje, przyspiesza bez problemu, sprzęgło się nie ślizga.
Serwis w pewnym momencie zaczął to słyszeć, ale twierdzi, że jak nic innego się nie pojawia to nie ma sensu rozbierać pół auta, żeby znaleźć przyczynę. Fakt, już kilka tysięcy z tą przypadłością zrobiłem, ale boję się, że w końcu coś z tego wyjdzie a po gwarancji to koszty niestety po mojej stronie.
Z góry dzięki za poradę.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 25-05-2012, 05:54
|
|
|
Straszny napisał/a: | Czy ktoś wie co to może być? Może docisk sprzęgła? | Nie docisk tylko łożysko wyciskowe. Nie trzeba rozbierać pół auta aby określić przyczynę - objawy masz bardzo charakterystyczne, niestety trzeba rozebrać pół auta, aby je wymienić. Niech dadzą Ci na piśmie, że turkotanie przy wyciśnięciu sprzęgła to normalny objaw w tym aucie i w czasie gwarancji odmawiają rzetelnej diagnozy i naprawy z uwagi na konieczność rozebrania pół auta. Ciekawe, czy się odważą. tu jest zdjęcie przykładowego http://www.motoneo.pl/k-a...ociskowe-j.html . Zazwyczaj jest wymieniane razem ze sprzęgłem, często jest w komplecie. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Straszny
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
|
Wysłany: 25-05-2012, 11:15
|
|
|
Wielkie dzięki za info. Nigdy w poprzednich autach się z tym nie spotkałem i dziwi mnie tylko, że jakoś serwis słyszał, ale zdiagnozować nie potrafił (lub nie chciał). Pewnie, że lepiej przeczekać właściciela do końca gwarancji a po tym grubo skasować. Szkoda mi tylko, że trzeba będzie tyle przy nim pogrzebać i mam nadzieję, że po ponownym złożeniu nie zosaną jakieś części
Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 25-05-2012, 11:41
|
|
|
Ja bym się upierał na gwarancji żeby to "naprawili", w końcu od tego jest gwarancja. Ew podjedź po opinię gdzieś gdzie są fachowcy od skrzyni biegów. Za parę złotych osłuchają całości i będziesz miał niezależną opinię. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 25-05-2012, 14:14
|
|
|
Straszny napisał/a: | Szkoda mi tylko, że trzeba będzie tyle przy nim pogrzebać i mam nadzieję, że po ponownym złożeniu nie zosaną jakieś części | na to nic nie poradzisz. Jak już ich przekonasz, aby je wymienili to jeżeli masz przejechane pow. 60-70Mm rozważ wymianę przy okazji tarczy sprzęgła. Może się zgodzą to zrobić "przy okazji" Łożysko dostaniesz w komplecie ze sprzęgłem. Ja wymieniałem na takie http://www.verstaerkte-ku...333effa10631c2b ale już po gwarancji |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
|
|