|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zużycie oleju silnikowego. |
Autor |
Wiadomość |
Goliasz
Forumowicz
Auto: Pajero I wagon 3000 V6
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 05 Cze 2011 Posty: 70 Skąd: Wielkopolska/powiat śremski
|
Wysłany: 08-09-2011, 16:45 Zużycie oleju silnikowego.
|
|
|
Witam,
wiadomo, że każdy silniki podczas cyklu swojej pracy zużywa olej silnikowy, czsami jest to na tyle niewiele, że od wymiany do wymiany nie trzeba nic dolewać, czasami jednak tak.
Ciekawi mnie, jakie macie drodzy Miśkomaniacy zużycie oleju silnikowego w Waszych michach?
Mnie, w moim 2,8 TD (ok. 180 kkm przebiegu), zalanym castrolem magnatec diesel 10W40, jak dzisiaj sprawdzałem, to wyszło ok. 250 ml na 4000 km.
Zakładam, że pomiędzy min. a max. jest litr różnicy - ubyło 1/4 różnicy pomiedzy min. a max. (miałem zalane do max).
Z tych obliczeń wynika, że jeżeli takie zużycie będzie się utrzymywało, to od zmiany do zmiany nie powinienem nic dolewać . |
|
|
|
 |
Robert09
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 31 Maj 2009 Posty: 117 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-09-2011, 19:52
|
|
|
Taka dolewka - nie jest źle. Ja nie mam zużycia tzn. na pewno jest ale niewidoczne na miarce. Przebieg 260 tyś. Powiecie niemożliwe.... a jednak. Oleum zmieniam raz do roku bez dolewki. |
|
|
|
 |
Tomasz Grochola
Forumowicz
Auto: PAJERO II 2,8 TD GLX 1995 r.
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 60 Skąd: Galway
|
Wysłany: 12-09-2011, 23:03
|
|
|
Robert09 napisał/a: | Taka dolewka - nie jest źle. Ja nie mam zużycia tzn. na pewno jest ale niewidoczne na miarce. Przebieg 260 tyś. Powiecie niemożliwe.... a jednak. Oleum zmieniam raz do roku bez dolewki. |
Jak wyżej. |
_________________ Roch.
 |
|
|
|
 |
|
|