Elektrozawor przestawiacza kata wtrysku carisma 1,9 TD |
Autor |
Wiadomość |
Carismaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 td
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 23-06-2010, 22:55
|
|
|
zawór jest martwy elektrycznie czy tylko zatarty lub przecieka ??
jezeli pomiar omomierzem jest w normie to można naprawić bo zawór jest rozbieralny
tu masz jak się naprawia http://www.v40.pl/viewtop...ghlight=zaw%F3r |
|
|
|
 |
Carismaniak
Forumowicz

|
Wysłany: 23-06-2010, 23:03
|
|
|
u mnie zawor po przekreceniu kluczyka tyknie ze 3- 4 razy i przestaje i koniec
[ Dodano: 23-06-2010, 23:21 ]
jesli moglbym prosic to jeszcze jak sie sprawdza omomierzem ten zawor czy jest dobry w ktory pin sie wpiac i jaka wartosc powinna byc |
_________________ Mitsubishi Carisma 1,9 TD wersja najbogatsza
   |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2010, 23:25
|
|
|
omomierz w rękę i pomiar jak w normie czyli miedzy 10,5-13,5 oma
to wykręcić zamoczyć w jakimś odrdzewiaczu(ja stosuje oliwę do czyszczenia klamki(broni)) potem podłączyć pod zasilacz 12 volt stałe (ja używam do routera) i cyklicznie zapodawać napięcie może odpuści (dla leniwych można zastosować jakiś przerywacz od malucha)
jak nie to rozebrać sposobem z linku z forum v40 |
|
|
|
 |
Carismaniak
Forumowicz

|
Wysłany: 24-06-2010, 00:15
|
|
|
ok jutro biore sie za to sprawdze omomierzem czy jest dobry czujnik ewentualnie jakby nie byl to czy ten za 205 zl by sie nadawal do mojej cari i te ustawienia czy trzeba pozniej cos krecic i przestawiac czy nie
[ Dodano: 24-06-2010, 00:50 ]
ach zapomnialem napisac ze tylko uzytkownicy z odpowiednia iloscia postow moga czytac to forum no zart jakis nie moge na volvo wejsc bo mam za malo postow echmmmmmm |
   |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 07:27
|
|
|
Carismaniak napisał/a: | u mnie zawor po przekreceniu kluczyka tyknie ze 3- 4 razy i przestaje i koniec
[ Dodano: 23-06-2010, 23:21 ]
jesli moglbym prosic to jeszcze jak sie sprawdza omomierzem ten zawor czy jest dobry w ktory pin sie wpiac i jaka wartosc powinna byc |
...czy jak zawór przestaje klikać to jeszcze kontrolka grzania świec się świeci? |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2010, 08:41
|
|
|
Carismaniak napisał/a: |
ach zapomnialem napisac ze tylko uzytkownicy z odpowiednia iloscia postow moga czytac to forum no zart jakis nie moge na volvo wejsc bo mam za malo postow echmmmmmm |
tak juz jest na tym forum ze do tajemnej wiedzy mają dostęp tylko udzielający się
to zdjęcie z forum rozebranego zaworu
http://www.v40.pl/files/t...2009357_106.jpg |
|
|
|
 |
Carismaniak
Forumowicz

|
Wysłany: 24-06-2010, 09:45
|
|
|
owszem swieci sie a powinien zawor klikac dotad az kontrolka zgasnie i tak bylo przed kupnem auta i tak jest u mojego ojczulka w aucie a tez ma cari pawelson dziekuje serdecznie dzis sie zabiore wieczorkiem za ten zawor moze mi sie uda cos zdzialac i napisze ale i tak duze piwko sie nalezy
[ Dodano: 24-06-2010, 20:15 ]
A wiec zrobilem jak powiedziales i efekty sa najpierw omomierzem aprawdzilem bylo 12,7 wiec gites pozniej wykrecilem wsadzilem w olejek do czyszczenia gnata jak mowiles i zaczolem sie bawic ladowarka od alcatela 12v po godzine zamontowalem i jak sie grzeja swiece to tyka zawor az przestana grzac wiec chyba sie naprawilo aczkolwiek po odpaleniu samochodu nie chodzi jeszcze rownomiernie i z wnetrza samochodu przy grzaniu swiec nie slychac go tylko jak sie podejdzie z przodu aczkolwiek po przejechaniu obroty gites nie faluja nie kopci i sie odmulil samochod jakies 350 zl w kieszeni zostalo wykrecillem i sie pobawie jeszcze i na noc zostawie w tym oleju
Do Pawelsonx nie wiem jak dziekowac widze ze lodzkie ja radom na piwko wielkie sie mozemy ustawic DZIEKI WIELKIE POZDR |
   |
|
|
|
 |
|