|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] chłodnica? termostat? coś innego? |
Autor |
Wiadomość |
Allin
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-06-2010, 10:37 [Cari 1.9DI-D] chłodnica? termostat? coś innego?
|
|
|
Witajcie,
mam kłopot z moją Carismą. Mianowicie zauważyłem ostatnio, że temperatura silnika wzrosła do prawie 90% skali, ale w tedy jechałem bardzo "dynamicznie" i pomyślałem, że poprostu przecholowałem. Problem zaczął się niestety powtarzać. Teraz jest tak codziennie - nawet mimo spokojnej jazdy. Wygłąda to w ten sposób, że podczas jazdy np do pracy (mam ok 22 km) przez ok 3/4 drogi wszystko jest ok (fakt, że w tym czasie raczej nie stoje w korku), a jak tylko zatrzymuję się od razu temperatura rośnie.
Nie jestem pewien czy jest to wina chłodnicy czy tylko termostatu. Płyn chłodniczy nie uchodzi.
Jest jakiś "domowy" sposób by to sprawdzić ??
Czy może to być coś innego??
Auto to jest z 2001 r . silnik 1,9 did -102 km , przejechane ma 300 tys.
Dodam jeszcze, że auto jest w rodzinie od 2004 r, a w moich rękach od ok 2 miesięcy. - przez ten cały okres nie było podobnej sytuacji.
Z góry dzieki za wszystkie sugestie. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 30-06-2010, 10:46
|
|
|
może dmuchawa ?? |
|
|
|
 |
Allin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-06-2010, 10:58
|
|
|
schychać, że działa - przynajmiej jak się zatrzymam i otworze drzwi by posłuchać. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-06-2010, 11:23
|
|
|
Sprawdź czy się termostat nie blokuje, ewentualnie wymień go, sprawdż także róznice na weży odchodzacym od termostatu do chłodnicy i wężu powrotnym z chłodnicy. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Allin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2010, 07:49
|
|
|
ok dzięki za podpowiedź. Postaram się dzisiaj wieczorem to posprawdzać. Dam znać jak wyszło. |
|
|
|
 |
|
|