|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA1A 1.3] Kilka pytań do fachowców. |
Autor |
Wiadomość |
Inglor
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CA1A 94'
|
Wysłany: 27-06-2010, 13:08 [CA1A 1.3] Kilka pytań do fachowców.
|
|
|
Witam.
Mam Colta 94' 1.3. mam go już drugi rok,ale kłopoty zaczęły się tej zimy.
Diametralny wzrost spalania, wcześniej 8-9 w mieście, teraz około 12-13.
Wymieniałem sprzęgło(komplet) właśnie w zimie, i na początku wszystko było ok, ale po niecałych 15k km znowu zacząłem je słyszeć. Czy to możliwe żeby tak szybko??
Często zacina mi się jedynka. Dopiero jak puszczę sprzęgło i wcisnę to wchodzi. Ze wstecznym taka sama historia.
Jak jadę w trasie i wcisnę gaz do deski to jest basowy dźwięk ale samochód słabo przyspiesza(dotyczy to wszystkich biegów oprócz 1;P)
Na dwójce przy zimnym silniku gdy przyspieszam czasami(nie zawsze) zaczyna mi szarpać.
Proszę o pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez Inglor 27-06-2010, 16:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 27-06-2010, 13:19
|
|
|
wzrost spalania i niejako oslabienie moze byc wynikem uszkodzonej sady lambda i przelewaniem silnika benzyna.
Czy halas od sprzegla pochodzi jak jest wcisniety pedal czy jak jest luzne a cichnie jak sie lekko nacisnie pedal (srzypienie zgrzytanie albo piszczenie)
jesli opisane w 2 sytuacji dzwieki to lozysko oporowe i tak moze juz halasowac ale poza drazniacym dzwiekem nic nie robi (chyba ze nie zmieniales lozyska to wtedy oznacza ze popelniono blad i znowu trzeba robic.
Co do dlawienia sprawdzil bym jeszcze swiece i kable bo nic nie napisales o tym . 1 i wsteczny w colcie czasami lubia nie wejsc za 1 razem w mysl zasady ten typ tak ma Zmiana oleju moze troche poprawic sytuacje. Kiedy wymieniales olej w skrzyni czy kiedykolwiek to robiles ? moze wlasnie nadszedl czas? |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
Inglor
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CA1A 94'
|
Wysłany: 27-06-2010, 16:09
|
|
|
Jeśli chodzi o lambdę to byłem u mechanika(przypadkowego) i powiedział że sprawdzał sondę i nie pokazywała błędów, ale nie mogę mu ufać w 100%:(
Co do hałasu od sprzęgła muszę sie wsłuchać bo nie potrafię sprecyzować teraz w stu procentach:P
Świece i kabel były wymieniane i sporo pomogło dużo rzadziej się dławi gdy przyspieszam na dwójce, ale jak wciskam gaz do deski to i tak przyspieszenia nie ma i jak wspomniałem jest taki basowy dźwięk.
Właśnie co do skrzyni to teraz chce zmieniać olej ale mechanik twierdzi że coś tam jeszcze nie działa i że koszt tego może wynieść 400 zł.
[ Dodano: 28-06-2010, 22:43 ]
Dzięki za pomoc:) Sprzęgło cichnie przy wciskaniu(więc chyba dobrze:P), olej w skrzyni wymieniony dzisiaj i pomogło na wskakiwanie biegów, ale nie wspomniałem o dziwnym zgrzytaniu(podobnym do tego ze sprzęgła) podczas jazdy. Kiedy przyspieszam, gdy wcienę sprzęgło hałas ustaje z prawej strony(takie mam wrażenie). To może być sprzęgło, czy raczej obstawialibyście coś w skrzyni(łożyska konkretnie)?? |
|
|
|
 |
|
|