Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-09-2008, 19:50
Centralny zamek
Autor Wiadomość
Simones
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2006, 20:19   Centralny zamek

Witam Panowie! Mam pytanie czy ktos kiedys przerabial, albo wie jak to zrobic, zeby podczas otwierania/zamykania drzwi migaly kierunkowskazy, a nie oswietlenie wnetrza (room light) :?: W dzien poprostu tego oswietlenia nie widac i za kazdym razem musze sie zastanawiac czy zamknelo sie auto czy nie. Czy tak bylo standardowo w Galach :?: Jak to zrobic :?:

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-09-2006, 20:28   

Simones napisał/a:
Czy tak bylo standardowo w Galach
potwierdzam :mrgreen:

ps. mi to nie przeszkadza, że zamknięcie centrala sygnalizuje oświetlenie wnetrza.
Ale przeróbka raczej jest możliwa, trzeba tylko zagłębić się w schemat elektryczny :wink:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 16-10-2006, 13:07   

alarm moze nie miec sterowania oswietleniem wnetrza, wiec by trzeba podlaczyc sygnal z nowego do starego tak aby wyzwalal swiatelko, lub poprostu nie podlaczyli - co za alarm?? firma model itp.

Bartek_nkm do tablicy :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2006, 22:40   

Ale pewnie ma sterowanie kierunkami, wiec jak chcesz zeby sygnalizowal to oswietleniem wewn. to mozna chyba tak podlaczyc zamiast do migaczy. Ja chcialbym tylko wiedziec gdzie jest wyjscie z fabrycznego centralnego na oswietlenie wnetrza, przekierowalbym wtedy sobie to na kierunkowskazy.

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2008, 17:14   

Simones napisał/a:
Ja chcialbym tylko wiedziec gdzie jest wyjscie z fabrycznego centralnego na oswietlenie wnetrza, przekierowalbym wtedy sobie to na kierunkowskazy.
odgrzeje kotleta . ktos cos wie w tej kwestii :?:

migro 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W kombi Avance
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 16-01-2009, 01:23   

Zamówiłem sobie takie cuś , a montuje się to tak .
Przy zamykaniu i otwieraniu drzwi mrugają kierunkowskazy oraz przy krótkim nacisnięciu dźwigienki migacza mruga 2-4 razy.

pompec 
Mitsumaniak
misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Wysłany: 16-01-2009, 12:47   

kurcze, dobrze by było jak by ktoś jednak powiedział gdzie szukać wiązki od centralnego... można by wtedy jakoś dojść gdzie podaje sygnał na oświetlenie wewnętrzne i przekierować to na migacze...

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2009, 17:58   

migro napisał/a:
Zamówiłem sobie takie cuś
musze podpytac w IC o to ale na szybko moze podpowiesz na jaki wydatek trzeba sie szykowac

migro 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2009, 22:47   

Ja kupiłem TU , ale oni niestety nie wysyłają do Polski.

[ Dodano: 19-01-2009, 01:02 ]
W schematach elektrycznych na stronie 31 znalazłem coś (wyjście z centralnego na "interior lights system")
Na str. 25 też jest coś (wyjście z "keyless entry receiver")
Niestety nie mam pojęcia, gdzie szukać tych kabli, ale moduł od centralnego jest chyba gdzieś pod radiem od strony pasażera.
Nie znam się za bardzo na tych planach, ale dla mnie wyglada to tak, że jeden kabelek (str. 25, keyless entry receiver, nr. 11grn/org) daje sygnał "zakluczone" (nie wiem, czy jest to już to mruganie, czy poprostu impuls, który dopiero jest przerobiony w sterowniku oswietlenia na mruganie), a drugi (2 grn/red) razem z kabelkami od drzwi daje sygnał otwarte/odkluczone.

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2009, 11:37   

to mi kierunkami sygnalizuje centralny ale to dlatego ze mam alarm a oswietleniem wnetrza to nigdy nie zauwazylem wiec chyba nie ma tego u mnie.

migro 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-01-2009, 02:21   

pompec napisał/a:
kurcze, dobrze by było jak by ktoś jednak powiedział gdzie szukać wiązki od centralnego... można by wtedy jakoś dojść gdzie podaje sygnał na oświetlenie wewnętrzne i przekierować to na migacze...

Przy montowaniu tego pudełka musiałem podpiąć się pod kable z centralnego zamka i od migaczy. Sygnał od centralnego zamka wziąłem z wtyczki przy drzwiach kierowcy (jest zaraz przy tej dziurze, która przechodzą kable do drzwi) kabel niebieskoczarny (niebieski z czarnym paskiem): otwieranie, niebieskoczerwony (niebieski z czerwonym paskiem) zamykanie. Na kostce z bezpiecznikami (po lewej od kierowcy) są dwie duże wtyczki (nad nimi są trzy mniejsze). W tej lewej (C 134) pin nr. 1 kierunkowskazy prawe (kabel różowoczerwony), pin nr .15 kierunkowskazy lewe (kabel zielono czarny).
Możesz np. podłączyć zamkanie na lewą stronę, a otwieranie na prawą. Nie chciało mi się już mierzyć, ale jest tam na pewno kabelek od migaczy awarjnych, czyli wystarczyłoby podłączyć impuls "zamykanie" na ten pin i powinny mrugnąć kierunkowskazy. Muszę tam i tak jeszcze raz zajrzeć, to pomierzę i powiem Ci co i jak.

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 12-08-2010, 22:57   

odgrzeje temat,
migro napisał/a:
Przy montowaniu tego pudełka

o jakim pudelku mowa? bo linki nie dzialaja...
tez chciał bym żeby mrugały mi kierunki :P

QwiateQ 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Wysłany: 30-12-2010, 21:33   

Matik608 napisał/a:
bo linki nie dzialaja

http://www.waeco.com/en/5863.php

Waeco MagicTouch

:)

Mitsubishi Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Mitsubishi Colt 1.6 16v GLX CJ0 4g92 [CJ4A] - EX

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-12-2010, 21:59   

Myślę że dało by się to zrobić za pomocą przekaźnika z dwiema parami styków z ewentualnie podłączonym przez mostek prostowniczy ale kierunki migały by po razie przy zamykaniu i przy otwieraniu. Części kosztowały by z 10 zł w sklepie elektronicznym.

QwiateQ 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Wysłany: 01-01-2011, 15:59   

plecho1 napisał/a:
przekaźnika z dwiema parami styków z ewentualnie podłączonym przez mostek prostowniczy ale kierunki migały by po razie przy zamykaniu i przy otwieraniu

Lepiej IMHO wykorzystać ATTiny 10 13 coś małego nawet 2313. Zaimplementować algorytm i uwzględnić funkcjonalność powyższego + swoje funkcje

Mitsubishi Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Mitsubishi Colt 1.6 16v GLX CJ0 4g92 [CJ4A] - EX

Odpowiedz do tematu