Przesunięty przez: roch_27 22-09-2008, 19:50 |
Centralny zamek |
Autor |
Wiadomość |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 20:19 Centralny zamek
|
|
|
Witam Panowie! Mam pytanie czy ktos kiedys przerabial, albo wie jak to zrobic, zeby podczas otwierania/zamykania drzwi migaly kierunkowskazy, a nie oswietlenie wnetrza (room light) W dzien poprostu tego oswietlenia nie widac i za kazdym razem musze sie zastanawiac czy zamknelo sie auto czy nie. Czy tak bylo standardowo w Galach Jak to zrobic |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 10-09-2006, 20:28
|
|
|
Simones napisał/a: | Czy tak bylo standardowo w Galach | potwierdzam
ps. mi to nie przeszkadza, że zamknięcie centrala sygnalizuje oświetlenie wnetrza.
Ale przeróbka raczej jest możliwa, trzeba tylko zagłębić się w schemat elektryczny
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-10-2006, 13:07
|
|
|
alarm moze nie miec sterowania oswietleniem wnetrza, wiec by trzeba podlaczyc sygnal z nowego do starego tak aby wyzwalal swiatelko, lub poprostu nie podlaczyli - co za alarm?? firma model itp.
Bartek_nkm do tablicy |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2006, 22:40
|
|
|
Ale pewnie ma sterowanie kierunkami, wiec jak chcesz zeby sygnalizowal to oswietleniem wewn. to mozna chyba tak podlaczyc zamiast do migaczy. Ja chcialbym tylko wiedziec gdzie jest wyjscie z fabrycznego centralnego na oswietlenie wnetrza, przekierowalbym wtedy sobie to na kierunkowskazy. |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2008, 17:14
|
|
|
Simones napisał/a: | Ja chcialbym tylko wiedziec gdzie jest wyjscie z fabrycznego centralnego na oswietlenie wnetrza, przekierowalbym wtedy sobie to na kierunkowskazy. | odgrzeje kotleta . ktos cos wie w tej kwestii |
|
|
|
 |
migro
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W kombi Avance
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 16-01-2009, 01:23
|
|
|
Zamówiłem sobie takie cuś , a montuje się to tak .
Przy zamykaniu i otwieraniu drzwi mrugają kierunkowskazy oraz przy krótkim nacisnięciu dźwigienki migacza mruga 2-4 razy. |
_________________ Defraudacja pieniędzy jest wtedy, kiedy żona ma dostep do twojego konta (Frau, z niem.: żona, kobieta) |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 698 Skąd: Warszawa [WF]
|
Wysłany: 16-01-2009, 12:47
|
|
|
kurcze, dobrze by było jak by ktoś jednak powiedział gdzie szukać wiązki od centralnego... można by wtedy jakoś dojść gdzie podaje sygnał na oświetlenie wewnętrzne i przekierować to na migacze... |
_________________ Najlepsze miejsce na namiot jest zawsze trochę dalej...
 |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2009, 17:58
|
|
|
migro napisał/a: | Zamówiłem sobie takie cuś | musze podpytac w IC o to ale na szybko moze podpowiesz na jaki wydatek trzeba sie szykowac |
|
|
|
 |
migro
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-01-2009, 22:47
|
|
|
Ja kupiłem TU , ale oni niestety nie wysyłają do Polski.
[ Dodano: 19-01-2009, 01:02 ]
W schematach elektrycznych na stronie 31 znalazłem coś (wyjście z centralnego na "interior lights system")
Na str. 25 też jest coś (wyjście z "keyless entry receiver")
Niestety nie mam pojęcia, gdzie szukać tych kabli, ale moduł od centralnego jest chyba gdzieś pod radiem od strony pasażera.
Nie znam się za bardzo na tych planach, ale dla mnie wyglada to tak, że jeden kabelek (str. 25, keyless entry receiver, nr. 11grn/org) daje sygnał "zakluczone" (nie wiem, czy jest to już to mruganie, czy poprostu impuls, który dopiero jest przerobiony w sterowniku oswietlenia na mruganie), a drugi (2 grn/red) razem z kabelkami od drzwi daje sygnał otwarte/odkluczone. |
_________________ Defraudacja pieniędzy jest wtedy, kiedy żona ma dostep do twojego konta (Frau, z niem.: żona, kobieta) |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2009, 11:37
|
|
|
to mi kierunkami sygnalizuje centralny ale to dlatego ze mam alarm a oswietleniem wnetrza to nigdy nie zauwazylem wiec chyba nie ma tego u mnie. |
|
|
|
 |
migro
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-01-2009, 02:21
|
|
|
pompec napisał/a: | kurcze, dobrze by było jak by ktoś jednak powiedział gdzie szukać wiązki od centralnego... można by wtedy jakoś dojść gdzie podaje sygnał na oświetlenie wewnętrzne i przekierować to na migacze... |
Przy montowaniu tego pudełka musiałem podpiąć się pod kable z centralnego zamka i od migaczy. Sygnał od centralnego zamka wziąłem z wtyczki przy drzwiach kierowcy (jest zaraz przy tej dziurze, która przechodzą kable do drzwi) kabel niebieskoczarny (niebieski z czarnym paskiem): otwieranie, niebieskoczerwony (niebieski z czerwonym paskiem) zamykanie. Na kostce z bezpiecznikami (po lewej od kierowcy) są dwie duże wtyczki (nad nimi są trzy mniejsze). W tej lewej (C 134) pin nr. 1 kierunkowskazy prawe (kabel różowoczerwony), pin nr .15 kierunkowskazy lewe (kabel zielono czarny).
Możesz np. podłączyć zamkanie na lewą stronę, a otwieranie na prawą. Nie chciało mi się już mierzyć, ale jest tam na pewno kabelek od migaczy awarjnych, czyli wystarczyłoby podłączyć impuls "zamykanie" na ten pin i powinny mrugnąć kierunkowskazy. Muszę tam i tak jeszcze raz zajrzeć, to pomierzę i powiem Ci co i jak. |
|
|
|
 |
Matik608
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Posty: 433 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 12-08-2010, 22:57
|
|
|
odgrzeje temat, migro napisał/a: | Przy montowaniu tego pudełka |
o jakim pudelku mowa? bo linki nie dzialaja...
tez chciał bym żeby mrugały mi kierunki |
_________________ Był EA2A '98
 |
|
|
|
 |
QwiateQ
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2006 Posty: 220 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 30-12-2010, 21:33
|
|
|
Matik608 napisał/a: | bo linki nie dzialaja |
http://www.waeco.com/en/5863.php
Waeco MagicTouch
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-12-2010, 21:59
|
|
|
Myślę że dało by się to zrobić za pomocą przekaźnika z dwiema parami styków z ewentualnie podłączonym przez mostek prostowniczy ale kierunki migały by po razie przy zamykaniu i przy otwieraniu. Części kosztowały by z 10 zł w sklepie elektronicznym. |
|
|
|
 |
QwiateQ
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2006 Posty: 220 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 01-01-2011, 15:59
|
|
|
plecho1 napisał/a: | przekaźnika z dwiema parami styków z ewentualnie podłączonym przez mostek prostowniczy ale kierunki migały by po razie przy zamykaniu i przy otwieraniu |
Lepiej IMHO wykorzystać ATTiny 10 13 coś małego nawet 2313. Zaimplementować algorytm i uwzględnić funkcjonalność powyższego + swoje funkcje |
|
|
 |
|