|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
jajko na karoserii ... czym usunac |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-07-2010, 17:12 jajko na karoserii ... czym usunac
|
|
|
jak w temacie.
ktos rzucil jajko na karoserie, jajko zmyte,natomiast na lakierze pozostaly "plamy" w postaci rozbryzgnietego jaja .
czym to usunac ?
probowalem juz karcherem nic nie dalo
do tego ciepla woda i pasta tempo ,rowniez nic ...
na palcu nie czuc,roznicy w lakierze,tak jak by jajko wgryzlo sie w lakier ...
help moze znacie jakies sposoby na pozbycie sie tych "plam" |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2010, 17:47
|
|
|
Może spróbuj odtłuścić spirytusem albo wysokooktanową benzyną |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 04-07-2010, 20:19
|
|
|
Rafal_Szczecin, to było na elemencie malowanym, czy z oryginalną powłoką Bo jeżeli na elemencie malowanym, to mozna spróbować delikatnie papierkiem wodnym przytrzeć i przepolerować, jeżeli na oryginalnym, to taki zabieg można wykonać tylko na własną odpowiedzialność, podejrzewam, że uzyskałeś efekt jakby zniekształcenia lakieru, ewentualnie spróbuj jeszcze wodą z octem w stosunku 3:1 (np.300ml wody, 100ml octu), wilgotną szmatka nacierasz, i odrazu suchą zmywasz. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 04-07-2010, 21:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2010, 20:35
|
|
|
robertdg napisał/a: | afal_Szczecin, to było na elemencie malowanym, czy z oryginalną powłoką |
element malowany - maska |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 04-07-2010, 20:58
|
|
|
Rafal_Szczecin, najbezpieczniej będzie jak udasz się do swojego lakiernika na porade i niech on swoim sprawnym okiem oceni co z tym zrobić. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2010, 21:11
|
|
|
robertdg napisał/a: | (np.300ml wody, 100ml wody) | czy 300ml octu i 100wody czy na odwrot.
przed chwila sprobowalem 300ml octu i 200ml wody, efekt taki, ze jak by cos zeszlo,ale nie do konca, i dalej mamy plamy, mimo ze juz troche mniej rzucajace sie w oczy.
probowac jutro 300/400ml octu i 100 ml wody ??
a co myslicie o probie denaturatem ?
Cytat: | Rafal_Szczecin, najbezpieczniej będzie jak udasz się do swojego lakiernika na porade i niech on swoim sprawnym okiem oceni co z tym zrobić. |
tylko boli, to ,ze moj lakiernik z tego co mi wiadomo, to juz zapisuje na sierpien ... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 04-07-2010, 21:14
|
|
|
Rafal_Szczecin, wybacz mą pomyłke, chodziło mi oczywiście o 300ml wody i 100ml octu, ja takim roztworem wyje szyby samochodowe, po umyciu auta, bo schodza wszelkie plamy z szyb po kwasnej i ciężkiej wodzie, nie podejmowałbym się próby denaturatem, bo nie mam pojecia jak to sie zachowa z lakierem, a nie chcialbym abys narobił sobie szkody. |
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2010, 21:25
|
|
|
robertdg napisał/a: | Rafal_Szczecin, wybacz mą pomyłke, chodziło mi oczywiście o 300ml wody i 100ml octu, |
hmm a ja zrobilem wprost odwrotnie czyli 300ml octu i 100ml wody, i jednak do konca nie zeszlo .
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 04-07-2010, 21:45
|
|
|
Proponuje delikatną polerke, po ptasich kupach także potrafia się dziać cyrki z powłoką lakierniczą, w delikatnym przypadku jest to odkształcenie powloki, dostrzegalne wizualnie - jak u Ciebie, w najgorszym wypadku odparza lakier, kiedys przy jednym aucie nie sciagnalem ptasiej kupy na czas i odparzylo lakier, jajko w kontakcie z rozgrzanym lakierem i poddane dzialaniu słońca potrafi wprowadzic właśnie takie zniekształcenia, podobnie jak farby na bazie nitro - nawet na lakierze bardzo wysezonowanym (wieloletnim). Moj sasiad mial dokladnie to samo ze swoim autem - także barwy czarnej, podejrzewam ze sprawe doprowadzi do porzadku polerka. |
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2010, 21:55
|
|
|
polerka reczna wykonana, plus do tego tempo.
no nic widze, ze jednak bez maszyny ni dy rydy.
jutro bede z tym walczyc ,tylko ogarne kogos kto ma maszynke . |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
|
Wysłany: 04-07-2010, 21:59
|
|
|
a jakimś cifem czy czymś może mniej żrącym próbowałeś ? Takim domowym środkiem ?
Czym się zasłużyłeś komuś ? |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2010, 22:04
|
|
|
Cytat: | a jakimś cifem czy czymś może mniej żrącym próbowałeś ? Takim domowym środkiem ? |
cif ? na lakier ?
chodzi mi o sprawdzone metody, moga byc chalupnicze, a nie takie, po ktorych potem zostanie mi biala smuga i maska bedzie do ponownego lakierowania.
dalem auto szefowi,bo on mi dal swoje, zeby nikt nic nie zrobil galowi,to nie postawil go na parkingu, a pod blokiem, (juz kilkakrotnie tez stawial tam swoj samochod ) no i z rana ktos postanowil walnac jajo na gala tak ooo , a co !
jak bym zlapal to bym mu to jajo wcisnal w 4 litery. |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
|
Wysłany: 04-07-2010, 22:07
|
|
|
Usuń cały wosk i inne powłoki zabezpieczające w tym miejscu. Zwykły płyn do mycia szyb i miękka gąbka powinny sobie poradzić. spłucz wodą (jak będą się nadal zbierać kropelki w tym miejscu to powtórz operację z płynem do mycia szyb do skutku)
Pastę Temp odłóż na później bo ta się tutaj nie przyda ze względu na zawartość wosku.
Potrzebna Ci będzie pasta lekko-ścierna (bez wosku!)
Najtaniej Automax (w tubce), SafeCut (w tubce) albo G3 Fercela. (też w tubce)
Nałóż niewielką ilość pasty na małą gąbkę (może być taka do mycia naczyń) albo tampon z pieluchy lub starego bawełnianego prześcieradła.
Okrężnymi ruchami poleruj to miejsce aż do uzyskania zadawalającego efektu. Nie naciskaj mocno !
Za każdym razem jak pasta zacznie przesychać na lakierze to ścieraj ją suchą szmatka (fibra się nada do tego najlepiej, pielucha albo jakakolwiek inny kawałek miękkiej bawełny)
NIE UZYSKASZ IDEALNEGO EFEKTU ! więc nie przesadzaj z polerowaniem Lakier jest uszkodzony na całej głębokości aż do bazy.
Na koniec umyj całość normalnie szamponem i spłukaj bierzącą wodą. Wosk na wierzch i gotowe.
hehehe instrukcja prawie jak z naklejki na butelce jakiegoś specyfiku do lakieru
To co jajko zrobiło z Twoim lakierem to wina Twojego lakiernika. Lakier nie został prawidłowo utwardzony przez co jest podatny na takie defekty. Musisz uważać na ptasie kupy bo będą zostawiać takie same ślady. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2010, 22:14
|
|
|
HouseM, bardzo dziekuje, jutro w takim razie biore sie za to co napisales.
co do tego plynu do szyb, to na samym poczatku probowalem wlasnie z plynem do mycia szyb, i lipa.
teraz zabiore sie za polerowanie tak jak napisales, nie tempo a jakas lekko scierna, zobaczymy jutro jak bedzie wygladac sytuacja, napewno dam znac !
Robert , Patryk dziekuje, szkoda ,ze na ogolnym nie ma "pomogl" |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 04-07-2010, 22:38