Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Dziagnoza dziwnego zachowania zimnego silnika
Autor Wiadomość
luki19323 
Nowy Forumowicz
luki19323

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 122
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-09-2010, 10:56   [Cari 1.8 GDI] Dziagnoza dziwnego zachowania zimnego silnika

Witam!!!
Może jest ktoś w stanie mi pomóc i zdiagnozować przyczynę niepoprawnej pracy zimnego silnika w mojej Carisi.
Chodzi o to że gdy rano zapale autko na samym początku jest wszystko w porządku. Znaczy ssanie działa bo obrotu dochodzą do około 2000(zależny od tego jaka jest temperatura na zewnątrz) po chwili trochę spadają. Przez pierwsze 2-3 sekundy słychać popychacze-no ale to norma bo nie mają oleju. Potem po chwili gdy obroty spadają i już jadę autkiem słychać dziwną pracę zaworów... znaczy takie stukanie co to o tym piszecie we wszystkich prawie postach ale jakieś takie dziwne - bo silnik pracuje głośniej, ma sporo mniej mocy, ale gdy osiągnie swoją temperaturę wszystko wraca do normy i chodzi ładnie cichutko no i wszystkie TDI zostają w tyle:) Poziom oleju jest prawidłowy- dokładnie na środku między kreseczkami(ale zmieniam olej w przyszłym tygodniu) Filtr powietrza czysty(także go zmienię) nie wiem jaki jest filtr paliwa ale to nie powinno mieć wpływu na taką pracę silnika. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o sugestie.
Co może być przyczyną? Czy to może być wina jakiejś cewki? Być może ma jakieś przebicie albo coś w tym stylu? Ale nie wiem czy to by wpływało na głośniejszą pracę mechanizmu zaaworów.... a może mi się tylko wydaje że to zawory.

Z góry dziękuje

bombello 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI S.L
Wysłany: 16-09-2010, 14:17   

Jak sie nie myle to są to kieliszki na popychaczach też tak miałem że mi stukało niezależnie od pory roku lub temperatury. Pozostaje Ci ich wymiana.

luki19323 
Nowy Forumowicz
luki19323

Wysłany: 16-09-2010, 14:42   

Ale nie tylko stuka bo również ma mniej mocy ale to tylko wtedy jeśli jest zimny, jak osiągnie temperaturę problem znika,

A powiedz mi jeszcze czy Ty wymieniałeś te kieliszki? Jeśli tak to jaki to był koszt??

bombello 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI S.L
Wysłany: 17-09-2010, 00:28   

Nie nie wymieniłem dalej mi stuka. A brak mocy może być z innej przyczyny jeśli masz tak tylko na zimnym.

luki19323 
Nowy Forumowicz
luki19323

Wysłany: 17-09-2010, 08:23   

No właśnie, a generalnie chodzi mi o to że na zimnym chodzi jakoś dziwnie i nie ma mocy.... przypuszczam że to m oże być cewka na świecy... chociaż w sumie to już nie wiem.... Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły...??

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 17-09-2010, 10:03   

co do dziwnej pracy zaworów i hydraulicznych popychaczy http://forum.mitsumaniaki...ight=popychacze

Co do diagnozy http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

w gdi sposób na spinacz działa chyba do 2001 roku do kiedy wprowadzili obdII

luki19323 
Nowy Forumowicz
luki19323

Wysłany: 17-09-2010, 14:05   

Ok. Rozumiem....
Jeśli chodzi o zawory - to się tym nie przejmuje.
Jeśli chodzi o zdiagnozowanie to nie świeci mi się żadna kontrolna silnika-nie pokazuje błędu.... nie wiem czy to 'wypikanie' zda egzamin... Ale wydaje mi się że problem może leżeć we wtryskach lub w cewkach..... na jedno i na drugie ma wpływ temperatura.... posprawdzam przewody.... i zobaczę co to może być.... jak nić nie da chyba będe musiał jechać żeby podłączyli go pod kompa.... to jak wiadomo wiąże się z kosztami ale ten problem mnie irytuje a nie chciałbym aby moja Miśka zawiodła mnie gdzieś na drodze..... Dzięki za podpowiedź.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 17-09-2010, 16:30   

jak ci się nie siweci kontrolka silnika to nie znaczy że wszystko ok są błędy które wywalają od razu lampkę i są tak zwane oczekujące które wywalają lampke jak im się podoba(zazwyczaj lampka zapal jka nie hula czujnik odpoiwadający za emisje spalin) . W manulae jest podane które awarie zapalają lampkę check engine

Co do diagnozy na spinacz jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz

Co do kompa to poszukaj kogoś z evoscanem i kablem vag kkl

Odpowiedz do tematu