[Cari 1.8 GDI] Dziagnoza dziwnego zachowania zimnego silnika |
Autor |
Wiadomość |
luki19323
Nowy Forumowicz luki19323

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 122
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2010, 10:56 [Cari 1.8 GDI] Dziagnoza dziwnego zachowania zimnego silnika
|
|
|
Witam!!!
Może jest ktoś w stanie mi pomóc i zdiagnozować przyczynę niepoprawnej pracy zimnego silnika w mojej Carisi.
Chodzi o to że gdy rano zapale autko na samym początku jest wszystko w porządku. Znaczy ssanie działa bo obrotu dochodzą do około 2000(zależny od tego jaka jest temperatura na zewnątrz) po chwili trochę spadają. Przez pierwsze 2-3 sekundy słychać popychacze-no ale to norma bo nie mają oleju. Potem po chwili gdy obroty spadają i już jadę autkiem słychać dziwną pracę zaworów... znaczy takie stukanie co to o tym piszecie we wszystkich prawie postach ale jakieś takie dziwne - bo silnik pracuje głośniej, ma sporo mniej mocy, ale gdy osiągnie swoją temperaturę wszystko wraca do normy i chodzi ładnie cichutko no i wszystkie TDI zostają w tyle:) Poziom oleju jest prawidłowy- dokładnie na środku między kreseczkami(ale zmieniam olej w przyszłym tygodniu) Filtr powietrza czysty(także go zmienię) nie wiem jaki jest filtr paliwa ale to nie powinno mieć wpływu na taką pracę silnika. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o sugestie.
Co może być przyczyną? Czy to może być wina jakiejś cewki? Być może ma jakieś przebicie albo coś w tym stylu? Ale nie wiem czy to by wpływało na głośniejszą pracę mechanizmu zaaworów.... a może mi się tylko wydaje że to zawory.
Z góry dziękuje |
_________________ Zawsze miałem sentyment do miśków:)
 |
|
|
|
 |
bombello
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI S.L
|
Wysłany: 16-09-2010, 14:17
|
|
|
Jak sie nie myle to są to kieliszki na popychaczach też tak miałem że mi stukało niezależnie od pory roku lub temperatury. Pozostaje Ci ich wymiana. |
|
|
|
 |
luki19323

|
Wysłany: 16-09-2010, 14:42
|
|
|
Ale nie tylko stuka bo również ma mniej mocy ale to tylko wtedy jeśli jest zimny, jak osiągnie temperaturę problem znika,
A powiedz mi jeszcze czy Ty wymieniałeś te kieliszki? Jeśli tak to jaki to był koszt?? |
 |
|
|
|
 |
bombello
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI S.L
|
Wysłany: 17-09-2010, 00:28
|
|
|
Nie nie wymieniłem dalej mi stuka. A brak mocy może być z innej przyczyny jeśli masz tak tylko na zimnym. |
|
|
|
 |
luki19323

|
Wysłany: 17-09-2010, 08:23
|
|
|
No właśnie, a generalnie chodzi mi o to że na zimnym chodzi jakoś dziwnie i nie ma mocy.... przypuszczam że to m oże być cewka na świecy... chociaż w sumie to już nie wiem.... Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły...?? |
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
|
|
|
 |
luki19323

|
Wysłany: 17-09-2010, 14:05
|
|
|
Ok. Rozumiem....
Jeśli chodzi o zawory - to się tym nie przejmuje.
Jeśli chodzi o zdiagnozowanie to nie świeci mi się żadna kontrolna silnika-nie pokazuje błędu.... nie wiem czy to 'wypikanie' zda egzamin... Ale wydaje mi się że problem może leżeć we wtryskach lub w cewkach..... na jedno i na drugie ma wpływ temperatura.... posprawdzam przewody.... i zobaczę co to może być.... jak nić nie da chyba będe musiał jechać żeby podłączyli go pod kompa.... to jak wiadomo wiąże się z kosztami ale ten problem mnie irytuje a nie chciałbym aby moja Miśka zawiodła mnie gdzieś na drodze..... Dzięki za podpowiedź. |
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 17-09-2010, 16:30
|
|
|
jak ci się nie siweci kontrolka silnika to nie znaczy że wszystko ok są błędy które wywalają od razu lampkę i są tak zwane oczekujące które wywalają lampke jak im się podoba(zazwyczaj lampka zapal jka nie hula czujnik odpoiwadający za emisje spalin) . W manulae jest podane które awarie zapalają lampkę check engine
Co do diagnozy na spinacz jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz
Co do kompa to poszukaj kogoś z evoscanem i kablem vag kkl |
|
|
|
 |
|