[Cari 1.9TD] Ogrzewanie ,termostat,olej |
Autor |
Wiadomość |
maroo123
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD GL
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:35 [Cari 1.9TD] Ogrzewanie ,termostat,olej
|
|
|
Witam panowie,
Mam taki problem po wymianie termostatu samochod grzal troche juz nawet gdy silnik nie byl nagrzany do 90C a teraz cieple powietrze leci dopiro gdy osiagnie 90C czy to jest prawidlowe zachowanie ?? Jak jest u was?
A druga sprawa jest taka jaki lepiej olej zalac ? w tej chwili mam CASTROL MAGNATEC 10w40 i silnik dosc glosno pracuje jak na moje odczucia.
Przy najblizej wymianie ElF Competiton STi 10W40 bedzie lepszy? przebieg 223tys (niby) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:50
|
|
|
Przed chwilą było o oleju http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#647599 ElF napewno bedzie lepszy, gdzy jest dedykowany do tego silnika, odnosnie chłodzenia tez bylo sporo tematów, chocby tutaj http://forum.mitsumaniaki...light=termostat polecam użycie funkcji szukaj, jest bardzo sprawna , sprawdz sobie poziom plynu chlodniczego. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 18-02-2010, 18:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maroo123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:52
|
|
|
Płyn tak jak powinnien byc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:53
|
|
|
A uzupełniałeś płyn po wymianie termostatu i sprawdzales jego poziom po zagrzaniu i ostudzeniu silnika |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
maroo123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:58
|
|
|
Po wymianie termostatu wszystko zalane opowietrzone tak jak powinno byc i jakis tydzien awet jaki silnik nie osiagla 90 to juz lecialo jakies troche cieplwe powietrze a teraz dopiero jak osiagnie 90 zaczyna leciec cieple wiec nieweim czym to spowodowane jest termostat padl? |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 18-02-2010, 19:00
|
|
|
Termostat nie ma tu nic do gadania. Ja bym zobaczył tak dla pewności jeszcze raz do tego płynu. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
maroo123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2010, 19:04
|
|
|
Plyn ciagle obserwuje i jest jak narazie ok tak jak powinnien byc. A moze tak byc ze sama nagrzewnica sie zapowietrzyla? |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-02-2010, 19:50
|
|
|
Co do nagrzewnicy to na wszelki wypadek ją możesz jeszcze raz odpowietrzyć. Procedura taka sam jak przy wymianie termostatu.
Zaznaczyłem białym kółkiem co trzeba odkręcic przy odpowietrzaniu nagrzewnicy
 |
_________________ ===========================
carisma i ja
 |
|
|
|
 |
maroo123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2010, 20:05
|
|
|
OK jutro biore sie za odpowietrzenie i zobaczymy jak to bedzie. Dzieki wielkie za foto |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-02-2010, 20:15
|
|
|
Witam
Mój GL 1,9TD zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem zdecydowanie wcześniej niż 90º.
Pytanie: mówimy o kiepskim grzaniu w odstępie jakiegoś czasu czy według obserwacji tego co wskazuje wskaźnik po wymianie termostatu?
Po osiągnięciu właściwej temperatury przez silnik powinno dmuchać zdecydowanie ciepłym strumieniem, jeśli tak nie jest to coś z nagrzewnicą.
Co do oleju.
Nie jestem pracownikiem filharmonii jak i też nie mam nic wspólnego z laryngologią.
Niektóre opisy dotyczące oleju i poziomu hałasu można między bajki wsadzić - pewnie wywołam burzę.
Różnica między olejami dobrych koncernów jest w zasadzie tylko w nazewnictwie.
Jeśli ktoś wyczuwa różnicę 2 - 3 decybeli przy poziomie hałasu 40 decybeli to powinien pomyśleć o konserwatorium lub co najmniej o "szansie na sukces" u pana Manna.
Odbiegłem od zasadniczego pytania, więc wracam. Osobiście używam oleju Total i jestem zadowolony.
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
maroo123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2010, 20:19
|
|
|
Znaczy tak wczesniej jak wskakiwala strzalka temp.na jakies 3 kreski to juz po przylozeniu reki do nawiewu czulo sie ze cos zaczyna grzac a teraz zimnym wali dopiero przy ok.90 cieple zaczyna dmuchac ;/
[ Dodano: 21-02-2010, 15:19 ]
Panowie POmocy!!!
Zauwazylem teraz ze plyn ze zbiorniczka znika w bardzo szybkim tempie i niewiem gdzie ;(
Przwody sprawdzalem nic niewidac w oleju tez niewidac poziom ciagle ten sam a plynu nima ;/
O co chodzi w takim razie?? |
|
|
|
 |
goblin_85
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD, Hatchback
|
Wysłany: 10-03-2010, 08:52
|
|
|
Witam, mam podobny problem z ogrzewaniem.
Jestem po wymianie uszczelki pod glowica, zalany nowy olej, nowy termostat, nowy plyn, nowa chlodnica. Samochod odebralem w piatek i do wczoraj wszystko bylo ok. Pokonywalem nieduze (20-30 km) trasy w miescie- ogrzewanie dzialalo, nie stalem w korkach
Wczoraj wyjechalem troche dalej (obwodnica)i w pewnym momencie w samochodzie zrobilo sie zimno, myslalem ze uklad jest zapowietrzony wiec go odpowietrzylem. Przez jakis czas bylo ok i znow zimno.
Na ostatnim odcinku stalem z 5-7 minut w nieduzym korku, wskazowka temp oczywscie nie wychylila sie poza polowe, wiatraka tez nie slyszalem.
Po zakonczeniu jazdy chcialem znow odpowietrzyc uklad chlodzacy, otworzylem maske i odkrecilem zaworek przy nagrzewnicy, przewody przy nagrzewnicy byly cieple. Chwile pozniej patrze a przy chlodnicy zaczyna unosic sie biala para (nie dosc intensywnie ale jednak)- zrodlo: gdzies od spodu. Zajrzalem do zbiorniczka, plyn sie nie gotowal.
Co sie moze dziac? czy to normalne ze jak Cari postoi nawet jakis czas na biegu jalowym to wiatrak sie nie wlacza? Nigdy wskazowka temp nie wychylila mi sie poza polowe, nie slyszalem rowniez w ostatnim czasie wiatraka najbardziej niepokoi mnie ta para wydowywajaca sie przy chlodnicy.
Bardzo prosze o pomoc,
Dzieki, pozdrawiam! |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-03-2010, 11:17
|
|
|
Witam.
Jeśli nie można zlokalizować wycieku płynu chłodniczego to najczęściej wina uszczelki pod glowicą, płyn przedostaje się do komory spalania i wydostaje się razem z dymem, przeważnie auto wtedy dymi na biało i z tlumnika czuć dziwny, nie naturalny dla dymu zapach. Można też poczuć zapach dymu po odkręceniu korka chłodnicy czy zbiorniczka wyrównawczego. |
|
|
|
 |
goblin_85
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD, Hatchback
|
Wysłany: 10-03-2010, 11:40
|
|
|
To znaczy ze znow uszczelka do wymiany? kurcze pojezdzilem 4 dni i znow na warsztat? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-03-2010, 12:08
|
|
|
U Ciebie raczej nie. Jeśli poziom płynu się nie zmniejsza to uszczelka jest ok. Może poprostu pierwszy raz otworzył Ci się termostat, wcześniej nie właściwie odpowietrzono układ. W tym przypadku też powinno ubyć sporo płynu w zbiorniczku, ogrzewanie może słabiej działać.
A ta para na chłodnicy mogła się wziąć z tego że jak otworzył się termostat to gorący płyn poszedł na chłodnice która była wilgotna i stąd ta para. |
|
|
|
 |
|