|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Silnik gaśnie z opóźnieniem.. |
Autor |
Wiadomość |
eXe
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-07-2010, 23:40 [Cari 1.9TD] Silnik gaśnie z opóźnieniem..
|
|
|
Witam ponownie,
Szybko do sedna: Ostanio Cari (96) trochę za bardzo kopcila i było czuć wyraźną dziurę tak między 2300 a 2600 obrotów. Czytałem czytałem ale oczywiście jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem.
Co ustaliłem, może to być przepływomierz, zawór ERG albo wtryski... chyba, tyle wyczytałem.
No więc gdzieś też wyczytałem, że dobrzeby było dodać do ropy trochę środka do czyszczenia wtrysków, a może pomoże. Tak też zrobiłem, zatankowałem dobrego diesla na BP i trochę zacząłem ostrzej jeździć aby to wszystko zaczęło działać. Samochód ogólnie przez cały czas był jeżdżony bardzo spokojnie więc mogło go trochę zmulić. Oczywiście nic na zimnym silniku. Olej był zmieniany 2 miesiące temu.
Problem:
Czasami nawet po wyjęciu kluczyka auto dalej chodzi przez 2-5 sekund.... Dzisiaj chodziło i chodziło i chodziło aż nie wrzuciłem biegu i po prostu go przydusiłem.
Nie mam pojęcia czy w aucie mam zamontowany układ podtrzymujący chłodzenie turbiny w co szczerze wątpię bo nigdy mi się tak nie zdarzyło. Dodam tylko, że czasmi mimo, że przycisnę, gaśnie ładnie, czasami nawet po krótkiej drodze musi z 3 sekundy sobie jeszcze pochodzić. Co to może być?
Ktoś ma jakieś sugestie? Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-07-2010, 11:09 Re: Silnik gaśnie z opóźnieniem..
|
|
|
eXe napisał/a: | Czytałem czytałem ale oczywiście jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem.
Co ustaliłem, może to być przepływomierz, zawór ERG albo wtryski... chyba, tyle wyczytałem.
|
słabo czytałeś albo nie to co trzeba
przepławki ta konstrukcja nie posiada
Egr wyczyść i zaślep
co do problemu z gaszeniem to zawór stop w pompie lucas i sparciała gumka lub stacyjka |
|
|
|
 |
eXe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2010, 14:18
|
|
|
O Carismie i takim problemie było bardzo mało więc czytałem inne fora i inne silniki oczywiście.
Co do problemu, update:
Teraz nie wyłącza się wcale, pomaga tylko ponowne przekręcenie kluczyka tak jakby się go chciało odpalić.... |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-07-2010, 17:49
|
|
|
jak nie możesz zgasić to otwórz maskę i przesuń dźwignie(zwaną stop lub wolnych obrotów) tą inna nie od gazu .
Sprawdź stacyjkę spsikaj jakimś preparatem do czyszczenia styków bo może opiłki dostały do styków
Żeby sprawdzić zawór stop to w czasie pracy odłącz od nie go wtyczkę jak zgaśnie to szukasz przyczyn w elektryce |
|
|
|
 |
eXe
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2010, 21:48
|
|
|
Pytanie tylko, czy ktoś ma fote tego zaworu, gdzie go znaleźć i czy nie trzeba ciąć blachy? A tak gdzieś czytałem... |
|
|
|
 |
|
|