|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jak podłączyć tube SOLING CP1000 200W-RMS |
Autor |
Wiadomość |
Laviva [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 09:14 Jak podłączyć tube SOLING CP1000 200W-RMS
|
|
|
Witam,
Wczoraj zakupiłem tube SOLING CP1000 200W-RMS ale nie dostałem instrukcji i nie wiem jak podłączyć.
Poniżej załączam linka jak tuba wygląda na zadjęciu. (to nie od niego kupowałem)
http://allegro.pl/item122...ie_gratis_.html
Bardzo prosze o wytłumaczenie do czego służą te łącza z tyłu tuby (gdzie i jak podłączać)
HIGH INPUT - ........? (są tam cztery wejścia na kable 2x czerwone i 2x czarne)
LOW INPUT - .........? (są tam dwa wejścia chinch 1x białe i 1x czerwone) (w zestawie mam taki kabel z jednej i drugiej strony 2xchinch)
BIAŁA KOSTKA - domyślam się że to jest gniazdo zasilania ale co dokładnie oznaczają te symbole:
B+ (do tego gniazda dochodzi czerwony kabel - więc chyba podłączam do akumulatora biegun +)
REM (do tego gniazda dochodzi niebieski kabel - nie mam pojecia - ale chyba do akumulatora biegun -)
GND (do tego gniazda dochodzi czarny kabel - uważam że masa do podłoczenia pod obudowe auta)
To jest moje piersze instalowanie tuby - nie chce nic popsuć i porządnie to podłączyć więc bardzo prosze znających temat o pomoc.
Bardzo dziękuje za wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie Barti |
|
|
|
 |
young
moderator mitsumaniak jaki tu spokój...

Auto: ISF
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 635 Skąd: Łódź/Gdańsk
|
Wysłany: 23-08-2006, 11:04
|
|
|
Jeśli masz z radia wyjście (sygnał) na wzmacniacz chinchowe to tak najlepiej podłacz. Czyli chinch-chinch.
Ponieważ to jest woofer aktywny (czyli z wbudowanym wzmacniaczem) są tam różne formy podłączenia sygnału. Podłącz tak jak opisałem wyżej i resztą gniazd się nie przejmuj.
Jeśli chodzi o zasilanie to jest to dość proste (biała kostka)
- B+ PLUS najlepiej bezpośrednio z akumulatora z bezpiecznikiem najdalej 20 cm od klemy (są takie gotowe zestawy kabli)
- REM (remote) to zasilanie z radia (taki niebieski kabelek) które powoduje włączenie woofera wraz z włączeniem radia
- GND czyli po prostu minus musisz podłączyć możliwie najkrótszym kablem z masą auta |
|
 |
Laviva [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 18:44
|
|
|
young napisał/a: | Jeśli masz z radia wyjście (sygnał) na wzmacniacz chinchowe to tak najlepiej podłacz. Czyli chinch-chinch.
Ponieważ to jest woofer aktywny (czyli z wbudowanym wzmacniaczem) są tam różne formy podłączenia sygnału. Podłącz tak jak opisałem wyżej i resztą gniazd się nie przejmuj.
Jeśli chodzi o zasilanie to jest to dość proste (biała kostka)
- B+ PLUS najlepiej bezpośrednio z akumulatora z bezpiecznikiem najdalej 20 cm od klemy (są takie gotowe zestawy kabli)
- REM (remote) to zasilanie z radia (taki niebieski kabelek) które powoduje włączenie woofera wraz z włączeniem radia
- GND czyli po prostu minus musisz podłączyć możliwie najkrótszym kablem z masą auta |
Witam ponownie i dziękuje za odpowiedz,
Mam jedyne ostatnie pytanko odnośnie podłączenia do zasilania:
To co napisałeś:
"- B+ PLUS najlepiej bezpośrednio z akumulatora z bezpiecznikiem najdalej 20 cm od klemy (są takie gotowe zestawy kabli)"
Ten kabel czerwony który wychodzi z białej kostki jest pojedynczy. Mam go podłączyć pod akumulator ale w jaki sposób...? tylko pod jeden biegun?
Bardzo prosze o odpowiedz.
Czekam z niecierpliwością ponieważ sprzecior kupiłem i leży i narazie nie działa
Pozdrawiam
Barti
[ Dodano: 23-08-2006, 19:20 ]
AAaaaaa ostatnie pytanko
Jesli chodzi o chinche z tuby:
LOW INPUT - (są tam dwa wejścia chinch 1x białe i 1x czerwone)
(w zestawie mam taki kabel z jednej i drugiej strony 2xchinch)
Radio mam LG LAC-M1500R
I są tam z tyłu cztery wyjścia chinch "To AUDIU AOUT"
białe Front Left i czerwone front Right i białe Front Left i czerwone front Right czyli razem 4wyjscia z radia a od tuby wychodzą tylko 2 chinche i mam kabel z jednej strony 2 chinche i z drugiej też 2 chinche.
czy teraz mam podłączyć pod radio tylko te dwa chinche czy kupić przejściówke z 4 chinch na 2 chinche?
Pomóżcie plizzzzzz
Pozdro Barti
[ Dodano: 23-08-2006, 19:59 ]
w tym zdaniu jest błąd:
białe Front Left i czerwone front Right i białe Rear Left i czerwone Rear Right czyli razem 4wyjscia z radia a od tuby wychodzą tylko 2 chinche i mam kabel z jednej strony 2 chinche i z drugiej też 2 chinche. |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 22:32
|
|
|
podłącz je pod rear right i rear left zgodnie z kolorami a ten kable masz podłączyć do akumulatora tylko pod biegun + |
|
|
|
 |
young
moderator mitsumaniak jaki tu spokój...

Auto: ISF
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 635 Skąd: Łódź/Gdańsk
|
Wysłany: 24-08-2006, 15:08
|
|
|
Jurop napisał/a: | podłącz je pod rear right i rear left zgodnie z kolorami a ten kable masz podłączyć do akumulatora tylko pod biegun + |
Dokładnie
Podłącz ten czerwony kabelek, który wychodzi z białej kostki w wooferze, do klemy + w akumulatorze i zamontuj na tym kablu bezpiecznik 20 cm od tej klemy.
I tak jak jurop napisał chinche podłącz pod rear zgodnie z kolorami.
Jeszcze tylko został niebieski kabelek "remote" zgodnie z kolorem (nie powinno być innego niebieskiego)
I minus możliwie najkrótszym kablem z karoserią auta (w którym montujesz tubę ) |
|
 |
Laviva [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2006, 11:04
|
|
|
Witam,
Dzięki za porady.
Udało się, bardzo ładnie gra teraz.
DZIĘKI |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 00:25
|
|
|
Laviva napisał/a: | bardzo ładnie gra teraz |
No no, w Colcie pewnie tak, ale nie radze komus do auta typu Galant to kupowac, ja mialem na chwile podlaczona jeszcze nieco mocniejsza niz ta i sie zalamalem - gdyby lezala na tylnim siedzeniu to spoko, ale z bagaznika to trzeba bylo jej nasluchiwac |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 02:07
|
|
|
nieeee, Simones, jak Ty cos takiego podlaczales....to nie ma prawa grac..raz ze to Tuba a pisales o skrzyni...dwa ze to ma moze max 50 wat rms... |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 10:22
|
|
|
nippo napisał/a: | max 50 wat rms | no bez kitu takie odnioslem wrazenie ale widzisz Nippo na to o czym Ty pisesz trzeba by wydac juz z 700PLN, a to troche za droga impreza teraz dla mnie. A sluchalem dokladnie tego APACHE'a zwroc uwage co napisali oczywiscie na aukcji - 200W RMS / 400W MAX buahahahaha |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 10:31
|
|
|
no wiem wiem, Simones, kasa...:( tylko widzisz...takie cos to wyrzucanie pieniedzy w bloto...nei lepiej wyrzezbic jakas skrzynke, glosnik i wzmak? skyrznke ze stolarzem sie dogadac za 50zeta zrobi, glosnik za 150...wzmak za 100 to masz 300zł, tylko 100 wiecej od tego badziewia a juz masz dzwiek i to przyzwoity
ten APACHE..to moze i ma 200wat mocy ciaglel ale dla 1KHz i THD 10%...to sie zgodze...ale dla calego pasma i THX 0.1% to bedzie mial z 80 max...i przy dobrym glosniku (skutecznym np: pioneer ws 302c) to by starzcylo, wiem, bo robilem takie cuda w sedanie reanulta ze wzmakiem 30wat rms, 94decybelowy pioneer w zamknietej skrzyni chodzil bardzo ladnie, i przyznam ze bylo go slychac w kabinie wystarczajaco dobrze, zeby "szpanowac" ...no...ale nie licz ze ten buszmen ma 90dB.... |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 00:16
|
|
|
Kruca fix, Nippo no i jak Ci mam nie przyznac racji? no jak?? ale mysle, ze bede zadowolony z tego co mi teraz zasugerowales - wszak jednostka wykonawcza bedzie juz w srodeczku, a nie za oparcio-wall'em, a to mysle sporo da. |
|
|
|
 |
|
|