2,4 gdi smród benzyny |
Autor |
Wiadomość |
cere
Nowy Forumowicz
Auto: GALANT 2,5 v6 *99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-09-2013, 23:12 2,4 gdi smród benzyny
|
|
|
Witam, mam problem w swoim samochodzie polegający na tym ,że strasznie śmierdzi benzyną. podczas zapalonego silnika stojąc za samochodem ładuje spalinami tak intensywnie że nie jestem w stanie oddychać - dodatkowo spaliny z wydechu wyrzucane są z duża siłą (stoję koło metra i czuje jak mi po nogach wieje) do tego kopci. układ wydechowy nie ma żadnych dziur. Dodam, ze otwierając drzwi kierowcy również czuć intensywnie benzynę. Proszę o podpowiedź co wysprawdzać... |
|
|
|
 |
kaleto1233
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6 24V
|
Wysłany: 09-09-2013, 23:59
|
|
|
Obroty są normalne? |
|
|
|
 |
Iron.Falcon
Mitsumaniak Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 427 Skąd: Bad Rothenfelde
|
Wysłany: 10-09-2013, 08:43
|
|
|
w GDI ogólnie spaliny mają intensywnie nieprzyjemny zapach... ale czy jakoś intensywnie się wydobywają |
|
|
|
 |
cere
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-09-2013, 09:24
|
|
|
Obroty są na poziomie 500-700 ale zdarza się, że potrafią zafalować do 1000 raz na minutę, dodam jeszcze, że przepustnica była czyszczona, wymieniona sonda lambda (przed tmi zabiegami było to samo z tym że obroty przestały mniej falować) mechanicy w mojej okolicy rozkładają ręce... |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
Wysłany: 10-09-2013, 09:34
|
|
|
naj lepiej pojechać na stację obsługi, nie włożą sondę w wydech końcowy i sprawdzą skład spalin i wyjdzie czego jest za dużo, i przy okazji wyjdzie czy katalizator kończy swój żywot |
_________________ moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294 |
|
|
|
 |
Iron.Falcon
Mitsumaniak Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 427 Skąd: Bad Rothenfelde
|
Wysłany: 10-09-2013, 09:44
|
|
|
u mnie takie "pofalowywanie" spowodowane było padniętą jedną cewką - po wymianie jest idealnie |
|
|
|
 |
JarAsNo1
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
|
Wysłany: 26-09-2013, 22:54
|
|
|
Ja mam w swoim ten sam problem co Cere..gdy szyby zamknięte to nie czuć nic a jak otworzysz choć na 2centymetry podczas jazdy to wonio jakbyś prosto z dystrybutora niuchal...na postoju nie lepiej przy otwartych oknach..może jakiś pochłaniacz oparów,jakiś przewód paliwowy luźny,przeciekajacy,znajdę karton najpierw pod auto podłoże i zobaczę czy jest wyciek ... |
|
|
|
 |
cere
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2013, 09:59 2,4 gdi smród benzyny
|
|
|
Wszystkie cewki i wtryski ok... jestem po świeżej wymianie kompletnego rozrządu (juz była pora na to) łącznie z pompą wody i napinaczem hydraulicznym.. płukanka i zmieniony także olej na 0W40 silnik pracuje z większą kulturą , brak szarpania i wyrównane obroty bez falowania.niestety problem smrodu spalin i kopcenia pozostał... |
|
|
|
 |
Marcelinho
Mitsumaniak No Risk,No fun
Auto: Mazda 6
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Kwi 2012 Posty: 587 Skąd: Łomianki/W-wa
|
Wysłany: 06-10-2013, 19:08 Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt
|
|
|
Ja też mam taki smrodek jakby nie dopalonej benzyny,ale mam przepaloną złączkę elastyczną i uciekają nią spaliny.Jak wiadomo jest ona gdzieś na wysokości deski rozdzielczej.Także może to jest powód tego zapachu przy otwartym oknie?! |
_________________ BLACK STREET BANDIT
Galant 2.4 GDI RalliArt
 |
|
|
|
 |
cere
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-10-2013, 21:21
|
|
|
złączka elastyczna jest nowa |
|
|
|
 |
JarAsNo1
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
|
Wysłany: 16-10-2013, 11:11
|
|
|
Witam wszystkich....jak już wspomniałem mój Galuś tez na to cierpiał.Cierpiał bo już jest wszystko wyjasnione...gdy wlalem ponad polowe baku zdziwiłem się jeszcze bardziej bo w dwa dni „wyjezdziłem” ¼ baku choc jezdze na gazie...spojrzałem pod auto i faktycznie zobaczyłem lekko mokry bak,pomyslalem,ze może dolot paliwa do baku z dystrybutora albo przetarty gdzies bak(wiedzialem już gdzie szukac)jeszcze tego samego wieczoru jechalem gdzies dość szybko i skrecalem w lewo,wracajac tą samą drogo 10min pozniej widzialem slad szerokosci opony w tym miejscu na calym zakrecie i stwierdzilem ze ja takiego pichu nie zrobilem,stanąłem wychodze macam asfalt,wącham i?....benzyna .nastepnego dnia pojechalem na kanał i faktycznie bak był mokry z dolu ale leciało po nim z gory więc trzebabylo zajrzec pod kanape tylnią...sciągam patrze a dekiel który izoluje kabine od baku był nie przykrecony(złapany na jedną srubke a reszta srub obok),rozbieram dalej i....pompa bo baku wraz z przewodami była tylko wsadzona do baku i nie przykrecona,srubki jak wczesniej lezaly obok...jakis ciarach cos tam grzebał i nieskrecił tego z powrotem...ale to wyjasniło tez smrod w kabinie gdy tylko otworzyłem odrobine okno,podcisnienie wytwarzane wciągalo opary spod kanapy...takze z mojego przypadku proponuje sprawdzic czy bak nie dziurawy lub czy pompa i jej przewody są na własciwym miejscu |
|
|
|
 |
lukasz45674
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant '97 4g63
|
Wysłany: 13-03-2016, 17:13
|
|
|
Witam!
Mój problem na tym że czuć smród benzyny/gazu przy drzwiach kierowcy. Pod maską i z tyłu nic. Zauważyłem też że głośniej chodzi i jakby brakowało mu mocy. Co może być przyczyną?? Kable świece i cewki wymienione niedawno. |
_________________ LUC |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21937 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-03-2016, 19:56
|
|
|
lukasz45674 napisał/a: | Mój problem na tym że czuć smród benzyny/gazu przy drzwiach kierowcy. Pod maską i z tyłu nic. Zauważyłem też że głośniej chodzi i jakby brakowało mu mocy. | Złącze elastyczne wydechu jest dziurawe lub układ wydechowy w innym miejscu. |
|
|
|
 |
|