OC kobieta vs mężczyzna czyli parytety równouprawnienia itp |
Autor |
Wiadomość |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 07-09-2010, 18:46 OC kobieta vs mężczyzna czyli parytety równouprawnienia itp
|
|
|
Witam
niedawno siostra kupiła autko. Ponieważ świeży kierowca i <26 obawiała się jak to będzie z ubezpieczeniem. Tak więc był plan by ktoś ze zniżkami figurował jako współwłaściciel. Do czasu aż przeprowadziliśmy sobie symulację na www kosztów ubezpieczenia. I oto jak ciekawie się to układa:
- siostra: kobieta, prawo jazdy od 2 lat, 0 aut na siebie, zero zniżek, <26 lat - 540zł
- ja: mężczyzna, prawo jazdy 12 lat, 5 lat auto na siebie, 50% zniżek, 0 szkód, >25lat - 740zł
Auto: Colt '97, 1.3
O co kaman? Facet aż tak się rozbija czy jaki gips? |
_________________ Gaz jest... tani
Mój Galant |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 07-09-2010, 19:21
|
|
|
Jakie towarzystwo? |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-09-2010, 19:30
|
|
|
AXA. Reszta odpadła w poprzednich latach i rok rocznie się to powtarza, że u nich mam najtaniej Colta i Galanta (no Liberty Direct o dziwo raz było tańsze na Colta)
Aha. Na www to nieważne? Na telefon wyszło tak samo. |
Mój Galant |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2010, 01:50
|
|
|
za rok będziesz miał taniej niż siostra zazwyczaj towarzystwa podpierają się tym że do 26 roku w mężczyznach buzuje dużo testosteronu.... bo co z tego że teraz masz 50% zniżek które nazbierałeś skoro dostajesz 50% zwyżki za wiek |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 08-09-2010, 02:27
|
|
|
Derpin napisał/a: | za rok będziesz miał taniej niż siostra |
No nie wiem. Tam gdzie ja ubezpieczyłem babka powiedziała mi, że planują podnieść tę granicę do 28lat |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-09-2010, 10:11
|
|
|
Derpin napisał/a: | za rok będziesz miał taniej niż siostra zazwyczaj towarzystwa podpierają się tym że do 26 roku w mężczyznach buzuje dużo testosteronu.... bo co z tego że teraz masz 50% zniżek które nazbierałeś skoro dostajesz 50% zwyżki za wiek |
Mam 29 czyli >25 więc nic więcej za wiek nie dostanę.
Z drugiej strony dziwne to, że Colta miałbym drożej od siostry skoro za Galanta w tym roku zapłaciłem 580zł jak teraz patrzę w polisę... To już w ogóle jaja moim zdaniem. |
Mój Galant |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
|
Wysłany: 08-09-2010, 10:31
|
|
|
Należy zacząć od tego, że podnieśli stawki ubezpieczeń. Ja w zeszłym roku płaciłem 581zł a teraz 589 |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 08-09-2010, 12:12
|
|
|
londolut napisał/a: | Należy zacząć od tego, że podnieśli stawki ubezpieczeń. Ja w zeszłym roku płaciłem 581zł a teraz 589 |
Mi też tak ściemniali. Z roku na rok płaciłem coraz więcej i ciągle te tłumaczenia, że drożeją składki, nawet jak taniały. Zadzwoniłem jako nowy klient i spytałem o OC, wyliczyli coś ok 600 zł, wcześniej płaciłem coś koło 750 zł. Potem zadzwoniłem przedłużyć umowę i zaśpiewali mi ponad 800zł...
Wtedy spytałem jak to jest, że jako stały klient mam coraz drożej a jako nowy miałbym sporo taniej i dlaczego mówią, że składki wzrosły skoro inny konsultant powiedział, że staniały?
Pani poprosiła o chwilkę, po czym zapytała, czy 500 zł w dwóch ratach i NNW gratis mi odpowiada...
Generalnie mogą dawać spore zniżki ale tylko takim "niezadowolonym" klientom. Jak się będziemy potulnie na wszystko zgadzać to nie dostaniemy zniżki, a będzie coraz drożej... |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-09-2010, 13:11
|
|
|
No to opowiem jeszcze jedną ciekawostkę, myślałem to gdzieś zgłosić do jakiegoś UOKiK albo gdzieś bo 2 razy to za dużo na przypadek. Co roku nie czekam na propozycję przedłużenia OC tylko miesiąc przed końcem umowy rozglądam się za ofertami. Niestety wychodzi tak, że i tak zostaję w AXA ale... w tym roku po raz kolejny zrobiła taki numer: miesiąc przed końcem umowy telefonicznie wyszło 580zł. Tydzień przed końcem dostaję pocztą propozycję ~670zł, dzwonię więc na infolinię i pytam o co biega bo drugi raz mnie tak chcą w trąbę zrobić. Pan zmieszany za 5 min do mnie oddzwoni. Po 10 min telefon "wysyłam Panu końcową ofertę, o tamtych proszę zapomnieć". Z poprzednim autem był ten sam numer tylko wtedy pani mi powiedziała, że system się pomylił i wszyscy dostali zawyżone, oczywiście obowiązuje niższa stawka.
Co do wypowiedzenia. W zeszłym roku wykupiłem polisę jednak w Liberty Direct polisę (ździebko taniej), faksem wysłałem wymówienie do AXA ale chciałem potwierdzić, że faks mają (zapłaciłem raz podwójnie w Linku i Hestii :/). Pani mi wciskała, iż mimo mój fax wydrukował potwierdzenia poprawnej transmisji oni nie mają nawet błędnej transmisji ani połączenia. Po 3 dniach pan informatyk z AXA'y znalazł fax... Wymówienie umowy najlepiej podbić u lokalnego przedstawiciela. |
Mój Galant |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 09-09-2010, 23:17
|
|
|
Nie wiem, ja z AXA nie mam problemów, zawsze jest najtaniej. Przysyłają mi umowę miesiąc przed i dalej wszystko gra. |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-09-2010, 07:45
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Nie wiem, ja z AXA nie mam problemów, zawsze jest najtaniej. Przysyłają mi umowę miesiąc przed i dalej wszystko gra. |
You missed the point. Przesyłają umowę miesiąc wcześniej z zawyżoną, jak się okazuje, składką. |
Mój Galant |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 10-09-2010, 09:39
|
|
|
brodzky napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Nie wiem, ja z AXA nie mam problemów, zawsze jest najtaniej. Przysyłają mi umowę miesiąc przed i dalej wszystko gra. |
You missed the point. Przesyłają umowę miesiąc wcześniej z zawyżoną, jak się okazuje, składką. |
Hehe no ale mówię, że u mnie była tendencja, że dostawałem coraz niższą stawkę. Zobaczymy jak w tym roku : ) |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-09-2010, 12:40
|
|
|
Co do niższej składki to ja też z roku na rok mam niżej. Od 1500zł za 1.5 do 580zł za 2.5 V6. Fakt faktem, że obniżają ale jak sprawdzisz to zawyżają. |
Mój Galant |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 12-09-2010, 11:01
|
|
|
teraz za gala za rok samo oc 416zł |
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
|