Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:55
Wreszcie kupuję - niuanse
Autor Wiadomość
lypstek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2010, 14:18   Wreszcie kupuję - niuanse

Witajcie

od około 2 lat czytam sobie i czytam Wasze forum ... i odkładam pieniążki na Carismę :)
no i odłożyłem :)

z tego forum - zrodziła się najpierw ogromna sympatia a potem chęć posiadania Carismy.
Jako postać zachowawcza i praktyczna - zawsze konserwatywnie brałem wszystko co popularne, dostępne itp typowe wozidła bez duszy. Ale powiedziałem DOŚĆ ! biorę Cari !

Ta decyzja to również zasługa forumowiczów którzy nikogo nie zostawiają bez pomocy, co pozwala całkiem wyzbyć się obaw co do ewentualnych problemów ;)
Naczytałem się masę opinii, ogłoszeń - mam uśrednione zdanie - ale ile można ...

czyli wyszło na to że jadę za kilka dni na obadanie i zakup maszyny.

chciałem zadać pytania ostateczne - które postawią kropkę nad "i" :)

- nie będę pytał jaki silnik - biorę 1.6 i jestem pewien wyboru :)
- nie będę chyba pytał co sprawdzać standardowo - mam wypasioną listę :)
- mam wybrane auto - nie podrzucam linków do wyboru najlepszego
- dot. carisma 1.6 / 2002 / 120 tys przebieg / auto z zagranicy (jest w Polsce)

1) tylko jak sprawdzać ?
standardy posprawdzam - ale jak i gdzie podpiąć pod komputer ?
chcę aby sprawdzić poduszki , abs, błędy itp
a) czy wystarczy normalny w miarę warsztat (stacja kontroli) czy jednak musi to być ASO ?

b) brać wydruki z kompa i diagnostyki ?

2) mam nr VIN - to czego się najbardziej boję to że będzie kradzione - i wtopa całej kasy. Jak sie będzie sypać to coś zawsze można zrobić. A zresztą co może lecieć w 1.6 ..? ;)
- chciałbym sprawdzić legalność na podstawie VIN. W necie bazy są słabe.

a) Czy iść na policję ? sprawdzą mi ? czy oleją ?
- jak oleją - to dadzą mi zaświadczenie ze nie chcieli sprawdzić ? (na wypadek gdybym miał udowadniać że kupiłem kradzione nieświadomie) ?

b) w ASO telefonicznie (pewnie nie będą chcieli) ? w ASO osobiście (pewnie zechcą kasy) ?

czy ja mogę zrobić coś w tych kwestiach ?

doradźcie coś - może o czymś ważnym muszę wiedzieć ?

dajcie znać proszę !! wierzę że i mnie poratujecie odpowiedziami - z góry dzięki.

PS: czuję nosem że będzie nowa Cari na forum w przyszłym tygodniu ;) !

kosek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9TD
Wysłany: 13-07-2010, 16:23   

lypstek napisał/a:
1) tylko jak sprawdzać ?
standardy posprawdzam - ale jak i gdzie podpiąć pod komputer ?
chcę aby sprawdzić poduszki , abs, błędy itp
a) czy wystarczy normalny w miarę warsztat (stacja kontroli) czy jednak musi to być ASO ?
b) brać wydruki z kompa i diagnostyki ?

Wszędzie tam gdzie mają program na Carismę, oni już wiedzą gdzie podpiąć, a Ty zobaczysz. Pewnie będzie ciut taniej niż a ASO, choć nie koniecznie
Jednak jeśli czytałeś to forum to pewnie wiesz, że w benzynie wystarczy odpiąc akumulator by wykasować błędy. Niestety takiej opcji nie ma w mojej 1,9TD, i kosztuje mnie to 50 zł. Wydruki brać, one nie kosztują.
lypstek napisał/a:

Jeden impuls telefoniczny i dowiesz się co może zrobić policja. Po prostu zadzwoń do nich.

pozdr.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 13-07-2010, 16:33   

lypstek napisał/a:
Witajcie

od około 2 lat czytam sobie i czytam Wasze forum

Witaj :D
Od dwóch lat czytasz Nasze - Twoje również Forum :)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2010, 16:54   

lypstek napisał/a:
A zresztą co może lecieć w 1.6 ..? ;)

na 99% skrzynia biegow

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2010, 17:00   

Jeżeli byłby kradziony w Polsce, to policja pomoże, jeżeli na zachodzie, to nie bardzo. Najlepiej wyślij e-maila z zapytaniem do ASO w kraju skąd został ściągnięty o historię samochodu. Polskie ASO Mitsubishi nie mają niestety powiązań z ASO na zachodzie. Jeżeli był serwisowany do końca w ASO, to podadzą ci wszystko, łącznie z datami i przebiegiem, przy jakim było coś robione.

lypstek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-07-2010, 19:02   

Dzięki wielkie za porady.

Brak powiązań ASO u nas i ASO na zachodzie to ważne info. Własnie tak coś chyba gdzieś czytałem. Pomysł z mailem do ASO Niemcy super - ślę zaraz !!

słuszna uwaga - faktycznie pytanie co może policja nie wykręcając do nich numeru to kretynizm z mojej strony ... wizja zakupu auta odbiera zdolność logicznego myslenia ...
żebym przez to nie kupił 4 cari w jednej ...

zdam relację jak mi coś odpiszą

pzdr

Faraday 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Wysłany: 14-07-2010, 09:10   

lypstek napisał/a:
- jak oleją - to dadzą mi zaświadczenie ze nie chcieli sprawdzić ? (na wypadek gdybym miał udowadniać że kupiłem kradzione nieświadomie) ?

Jeśli boisz się, że auto było kradzione, to warto iść na policję i je sprawdzić.
Nie daje to 100% pewności, że kupujesz "legalne" auto, ale dzięki temu unikniesz oskarżenia o paserstwo... gdyby coś było nie tak 8)

domel_radom 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 14-07-2010, 11:31   

tylko, ze na policje (przynajmniej w moim wypadku tak bylo) musisz przyjsc ty, wlasciciel od ktorego kupujesz i dopiero zaczna cos robic. musza zajrzec do samochodu.

na oko albo jak z samymi dokumentami podjedziesz to nic nie zrobia ;)

lypstek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2010, 16:23   

mmmm taaaak .... a ja właśnie z samym nr VIN chciałem podążyć :)

kurcze ale może nie dać się zwariować ?
...skoro będzie wszystko:
- brief, mały brief
- wymeldowanie z niemieckiego Wydziału Komunikacji (czy to nie oznacza że nie kradziony skoro wymeldowali ?)
- 2 x kluczyki,
- książka serwisowa - tylko w ASO,
- umowa sprzedaży ...

??

no fakt że można spreparować co trzeba ...

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 14-07-2010, 16:58   

Jeśli auto będzie sprawadzone z zagranicy, to najprawdopodobniej dostaniesz umowę z Niemcem :P
Większość handlarzy tak robi, co jest niezgodne z prawem tak w ogóle... bo nazwisko nowego właściciela dopisują w Polsce, a na umowie w Niemczech widnieje zupełnie ktoś inny... no a miały być dwa jednobrzmiące egzemplarze :mrgreen:

Ja tam wole unikać handlarzy :)
Czasami da się rozpoznać człowieka jeśli kupuje się auto u niego w domu :)

Carismaniak 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 td
Wysłany: 14-07-2010, 17:50   

hmm jakby to napisac kupujac poprzednie autko rowniez mialem klopot czy nie kradzione jeden numer na policje podanie vin-u i po klopocie auto sprawdzone i u nich w zadnej bazie nie widnieje tak samo zrobilem z telefonem komorkowym rowniez na policje tylko tu osobiscie poszedlem i dostalem kwitek ze kom nie widnieje u nich w bazie :)

pochwal sie oczywiscie jak kupisz autko:D

lypstek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2010, 18:46   

Rozmawiałem o tym z kim będzie umowa ... ma być jak ja zechcę - zgodził się na rejestrację na siebie bez problemu. Z tym, że teraz sam się zastanawiam - zanim wszystko pozałatwia (ze 2 tygodnie, decyzje itp)) to Cari może nie być ... choć wiadomo żę auta się tak nie sprzedają szybko ...ale tu mam przeczucie i na to auto wygląda - że może pójść ... a mam dość już szukania ...

pojade zobacze wybadam co się da ... najwyżej stracę za podróż i diagnostykę.

Dzwoniłem na komendę ... tak jak pisaliście mam przyjechać z autem, papierami i właścicielem ...
bazę mają na cała europę - także to plus.
kurna to ciekawe czy handlarz będzie chciał pojechac na komendę jak nie ma rejestracji i ma pusto w umowie .... :)
albo wpisze siebie a potem sobie zrobi drugą ...

jedno jest pewne: jak nie będzie chciał podjechać ze mną na policje - kupuje bilet powrotny na pociąg :)

aaaa jeszcze jedno mnie nurtuje ... diagnostyka / komputer:
- jak uniknac akcji kiedy koleś wiezie mnie do "swojej" stacji kontroli ??
- miasto obce ... chcieć innego jak podjedzie pod pierwsze ?
- czy zczaić najpierw w necie i tam kazac jechaćnawet jak dalej (w sumie co mi benzyna jego ) ;)

Faraday 
Forumowicz

Wysłany: 14-07-2010, 20:40   

Ja bym sprawdził najpierw w internacie :)
Możesz znaleźć serwisy, stacje diagnostyczne, elektryków do sprawdzenia komputera i innych ludzi. Można nawet autoeksperta zamówić... to wcale nie jest taki głupi pomysł!

Ktoś kiedyś na forum pisał o swojej metodzie na handlarzy:
"Mowi się wprost: "jedziemy do serwisu, jeśli coś wykryją, to naprawiasz to z własnej kieszeni i wtedy dopiero kupię auto" jeśli sprzedawca nie będzie stwarzał problemów, to prawdopodobnie jest ok." ;)

Myślę, że to dobra metoda.

Centosz 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Wysłany: 14-07-2010, 22:15   

A ja kupiłem od handlarza i jestem zadowolony. :) Jest to moje pierwsze auto.Przejezdziłem narazie lub aż rok czasu i wszystko ok.Byłem w takiej samej sytuacji jak Ty lypstek. Moge ci opowiedziec jak ja do tego podszedłem.

lypstek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-07-2010, 19:42   

"Centosz" - dzięki za cheć opowiedzenia o swoich perturbacjach - chętnie ale już nie zdążę :) - trza się wyspać przed podróżą jutro :)

jeszcze prośba do Was:
- będzie chyba minus od razu dla sprzedawcy ....napisane że 4 poduchy a są chyba 2 ..

zobaczcie proszę ..
http://img708.imageshack....041/poduchy.jpg

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi