[EA2A 2.0] Check engine |
Autor |
Wiadomość |
jafo2
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2009, 22:55 [EA2A 2.0] Check engine
|
|
|
Witam wszystkich.
Moje autko to galant 99 po lifcie 2.0 benzyna
Wczoraj wracając do domu po wyprzedzeniu jak odpuściłem gaz zaświeciła mi się kontrolka
"check engine" i misiek stracił moc w kołach, nie reagował zbytnio na pedał gazu. Na 3-ce ledwo toczył się 60. Miałem niedaleko do domu jakieś 500 m więc się powoli dotoczyłem. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownie kontrolka już się nie zapaliła a z autkiem było wszystko ok. Choć może nie .. jest chyba lepiej niż było. Niedawno sprawdzałem osiągi autka 0-100 żeby ocenić czy nic mu nie dolega i miałem 10s z dwiema osobami na pokładzie. Ale po tym manewrze z błędem autko jeździ jak szatan ma dużo lepszego kopa niż wcześniej, aż się zdziwiłem. Zastanawia mnie tylko skąd ten błąd i czy nie będzie się to powtarzać. Może ktoś miał już takie doświadczenia.
Znajomy mechanik mówił, że jak to pierwszy taki przypadek to żeby sobie głowy tym nie zawracać. Co wy o tym sądzicie?
Z góry dzięki za podpowiedzi
A i jeszcze jedno pytanko. Jaki macie napięcie ładowania w swoich galantach bo mam wrażenie że u mnie jest troszkę za niskie 13,97V na zimnym silniku i 13,7V na rozgrzanym. |
_________________ Nie ma to jak miś!!! |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 12-05-2009, 23:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 12-05-2009, 23:37
|
|
|
jafo2 napisał/a: | Jaki macie napięcie ładowania w swoich galantach bo mam wrażenie że u mnie jest troszkę za niskie 13,97V na zimnym silniku i 13,7V na rozgrzanym. |
Nie przesadzaj w poszukawiach problemów, masz >13V więc jest OK i nie ma co dywagować czy 13,5 jest ok czy nie bo to nie ma znaczenia. |
|
 |
pepi
Forumowicz

Auto: gitarowe
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 519 Skąd: zabrze
|
Wysłany: 13-05-2009, 08:17
|
|
|
cześć
generalnie tez bym sie tym nie przejmował
u mnie czasem sie zapala dokładnie w tym momencie o jakim piszesz
sonda czyta ci spaliny i przy ściągnięciu nogi z gazu one sie zmieniają co może powodować bledy (wedlug niej) ze cos jest nie halo
u mnie sie to pokazuje częściej bo mam gaz te spaliny sa troszkę inne
wtedy na luzie prze gazuje go kilka razy i jest juz oki
napiecie mam takie samo od 12,9 do 13 z groszami wiec luz
ale tak jak pisze owczar jak potrafisz zczytac bład to zrob to - bedziesz pewny - no i nauczysz sie na przyszlosc - zawsze nowe doswiadczenie
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2009, 11:17
|
|
|
wymrugaj bledy, prawdopodobnie to lambda , jak problem bedzie sie powtarzal to wymiana
odnosnie napiecia ladowania alternatora to wg. manuala zalezy ono miedzy innymi od temeratury otoczenia :
 |
|
|
|
 |
jafo2
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A
|
Wysłany: 13-05-2009, 17:41
|
|
|
Witam ponownie. Wymigałem błąd i jest to błąd nr 44 - cewka zapłonowa lub tranzystor mocy dla cyl 1 i 4 . Czy to oznacza że cewka do wymiany, czy jak nic dalej nie będzie się działo to na razie zostawić w spokoju? Odczytałem przy okazji błędy z abs-u i mam problem z :
21, 22, 23, 24 - identycznie jak 11-14, ale zwarcie. Co z tym abs jechać do jakiegoś mechanika czy da się to jakoś jeszcze sprawdzić? Niedawno wymieniałem klocki czy to może być przyczyną błędu? Na jakiej zasadzie te czujniki działają bo razem z klockami miałem konserwację podwozia może przy okazji zakonserwowali czujniki
Na razie odłączę klemę żeby skasować błędy i zobaczę czy znowu się pojawią. |
_________________ Nie ma to jak miś!!! |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 13-05-2009, 17:48
|
|
|
ABS ignoruj, błędy powstają gdy koła zblokują, mogą to być pozostałości po zimie. Problem jest gdy kontrolka ABS świeci się cały czas.
Narazie zostaw w spokoju. Możesz przejrzeć styki, coś przeczyścić. Być może była to chwilowa niedyspozycja. Teraz przynajmniej wiesz co się dzieje. |
|
|
|
 |
greg6969
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.4 GDI EA3W Tiptronic
|
Wysłany: 15-05-2009, 08:21
|
|
|
Właśnie dziś i mnie zdarzył sie taki przypadek jak koledze jafo2 . Podczas jazdy zapalił się Check Engine i auto straciło moc. Ledwo sie doczołagałem na stacje benzynową. Za trzecim odpaleniem wszystko wróciło do normy, kontrolka juz sie nie zapaliła. Mam nadzieje, że na tym będzie koniec. |
_________________ Od dziś jestem Galernikiem
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2009, 10:15
|
|
|
greg6969 u Ciebie może być coś z przepustnicą. Czyściłeś ją kiedyś? |
|
|
|
 |
greg6969
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.4 GDI EA3W Tiptronic
|
Wysłany: 15-05-2009, 10:23
|
|
|
Czyściłem w ostatnią niedzielę. Ale może zerknę raz jeszcze. |
_________________ Od dziś jestem Galernikiem
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2009, 10:24
|
|
|
Albo wymrugaj błędy jeśli masz gala starszego niż 2001 rok. Nie będziesz szukał w ciemno Takie jednorazowe problemy czasem można zignorować, ale już bym szukał przyczyny, bo gorzej jak auto stanie na drodze... |
|
|
|
 |
Voltron
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 98r.
|
Wysłany: 15-05-2009, 11:38
|
|
|
W moim galu z gazem często zaświeca się kontrolka silnika, wtedy przełączam na benzynę z powrotem na gaz i kontrolka znika. |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 15-05-2009, 16:49
|
|
|
Voltron, no w twoim przypadku to albo wtryski albo lambda....
Swoją droką jak by mi tak sie zaświecala kontrolka, i po każdym takim zaświeceniu silnik byl mocniejszy -- to czemu nie! |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
misiu-bisi
Forumowicz
Auto: galant EAXX
|
Wysłany: 16-10-2010, 23:57
|
|
|
jafo2 napisał/a: | Witam ponownie. Wymigałem błąd i jest to błąd nr 44 - cewka zapłonowa lub tranzystor mocy dla cyl 1 i 4 . Czy to oznacza że cewka do wymiany, czy jak nic dalej nie będzie się działo to na razie zostawić w spokoju? Odczytałem przy okazji błędy z abs-u i mam problem z :
21, 22, 23, 24 - identycznie jak 11-14, ale zwarcie. Co z tym abs jechać do jakiegoś mechanika czy da się to jakoś jeszcze sprawdzić? Niedawno wymieniałem klocki czy to może być przyczyną błędu? Na jakiej zasadzie te czujniki działają bo razem z klockami miałem konserwację podwozia może przy okazji zakonserwowali czujniki
Na razie odłączę klemę żeby skasować błędy i zobaczę czy znowu się pojawią. |
dziś miałem to samo, jadę ok 150 na h i puszczam gaz zapala mi sie chceck, po zatzrymaniu silnika i odpaleniu ponownym wszystko gra do czsu gdy znowu sie rozpedzam do 150 i puszczam gaz, toczac sie wyłączam zapłon i od razu wlaczam-problem znika- zauważyłem że to tylko gdy sie rozpędzę do 150 i wyżej-wymrugany błąd 23 i 44-czy u Ciebie sie to jeszcze powtorzyło?? 44 to kod cewki 23 położnia wału-czy coś wymieniałeś? czy to po prostu olać? |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 17-10-2010, 12:44
|
|
|
JaGrab3 napisał/a: | Voltron, no w twoim przypadku to albo wtryski albo lambda....
Swoją droką jak by mi tak sie zaświecala kontrolka, i po każdym takim zaświeceniu silnik byl mocniejszy -- to czemu nie! |
u mnie jest to samo..ale efekt jest minimalnie odwrotny...;-)
ps. spróbuj go przegazować lekko i też (kontrolka) powinna zniknąć
ja stawiam na sonde...ale dopóki spalanie w normie to nie chce mi się jej wymieniać |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
|