Wskaznik poziomu paliwa |
Autor |
Wiadomość |
michalpan [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 19:44 Wskaznik poziomu paliwa
|
|
|
Zauwazylem pewna rozbieznosc pomiedzy wskazaniem komputera (zasieg, czyli ile moge jeszcze przejechac km na tym co jest w baku) a tym co wskazuje wskaznik poziomu paliwa.
I tak:
- komputer informuje (takze sygnalem dzwiekowym) ze moge pokonac jeszcze 25 km a wskaznik paliwa jest sporo powyzej 0, jak zatankowalem (moglem pokonac jeszcze 5 km w/g komputera) to weszlo 55 L paliwa (czyli moglem zrobic prawie 100km)
- innym razem komputer pokazywal ze moge pokonac jeszcze 200 km a do baku rowniez weszlo 55 L paliwa.
- wreszcie sama wskazowka, przez pierwsze 300-400 km wskazuje max a potem coraz szybciej dazy w kierunku 0, ostatnie milimetry pokonujac wrecz na oczach kierowcy..
- cokolwiek by sie nie dzialo nie zapala sie kontrolka o malej ilosci paliwa (chyba ze jeszcze nie zszedlem do takiego poziomu w baku)
mozna to jakos wyskalowac/ ustawic itd?
Michal
Carisma 1.6, 2000r |
|
|
|
 |
ryso
Mitsumaniak ryso
Auto: Carisma 1,6 16v automat HB
|
Wysłany: 05-08-2006, 20:01
|
|
|
Cześć, wszystko masz w porządku, kontrolka rezerwy zapala się, gdy wskazówka jest poniżej zera i wtedy w baku powinno być paliwa na jakieś 80 km, oczywiście spokojnej jazdy.
Pozdrawiam |
_________________ Carisma 1,6 GLX automat 95r,HB. |
|
|
|
 |
robo_k [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 20:04
|
|
|
Rozumiem ze zero na wksażniki paliwa oznacza dopiero rezerwę a nie faktycznie zero paliwa |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 05-08-2006, 21:25
|
|
|
U mnie lampka rezerwy się zapala na jakies 3-4 malutkie kreseczki do zera.
Gdy kiedyś tankowałem mając na 2 kreseczki o zera, to weszło 58litrów. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 22:20
|
|
|
U mnie jak sie zapala rezerwa to wchodzi mi ok 57-58litrow. Czyli w baku zostaje jeszcze ok 7 litrow. Wiec spokojnie na ponad 100km. I tez to zauwazylem ze na poczatku wskazowka stoi sobie a potem gwaltownie spada. I tak kilka razy w drodze do zera. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 06-08-2006, 02:19
|
|
|
zalewasz za kazdym razem auto do pelna, i po kazdym tankowaniu do pelna resetujesz komputer? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
adbe1 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2006, 11:13
|
|
|
Matejko napisał/a: | zalewasz za kazdym razem auto do pelna, i po kazdym tankowaniu do pelna resetujesz komputer? |
czy rzeczywiście za każdym razem, gdy tankuję do pełna powinienem resetowac komputer? W sumie jest to prosta operacja, ale przecież taki system chyba potrafi dodawac, przeliczac i wyświetlac AKTUALNE dane. Przecież po to on tam z założenia jest... a swoją drogą wskaźnik w mojej carismie też pokazuje full przez ok 200-300 km a potem spada szybko w lewo... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 06-08-2006, 14:02
|
|
|
ale tu chodzi o komputer, jego algorytmy i wlasnie to liczenie, brakuje mu troszke inteligencji w przeliczaniu, zalanego paliwa jesli nie do pelna i przejechanych kilometrow, poza tym jeszcze dochodzi blad pomiaru itp. a to jest tylko urzadzenie, ktore 'myslenie' ma narzucone z gory, z tego co sie orientuje po znajomych to po zalaniu kazdorazowo do pelna i resetowaniu kompa, blad pomiaru i tak dochodzi do ok. 0.5l/100km |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
adbe1 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2006, 17:00
|
|
|
średnią spalania pokazuje mi dobrze jak dotąd. Nie sprawdzałem dokładnie, ale wskazanie miałem 6,9 l/100 i po przejechaniu 498 km weszło mi 33,5litra benzyny |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 06-08-2006, 17:38
|
|
|
A nie jest przypadkiem tak iż wskaźnik paliwa jest logarytmiczny i dlatego najpierw nic się nie dzieje a potem szybko spada ? |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 00:30
|
|
|
woxy napisał/a: | A nie jest przypadkiem tak iż wskaźnik paliwa jest logarytmiczny i dlatego najpierw nic się nie dzieje a potem szybko spada ? |
nie, za wskazanie poziomu paliwa odpowiedzialna jest w baku paliwa taka wajcha, która utrzymuje się na powierzchni paliwa - jak spada poziom paliwa, wajcha się obniża i tak też pokazuje wskazówka, i teraz dodając do tego nierównomierny kształt baku paliwa, suma sumarum wychodzi tak, że przez pierwsze 200km wskazówka nic nie spada, a potem leci szybko. |
|
|
|
 |
robo_k [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 10:41
|
|
|
A komputer na jakiej podstawie wylicza ilość km do przejechania ?? Też bazuje na tym wskazaniu, czy dokonuje pomiaru w inny sposób ??? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 08-08-2006, 11:53
|
|
|
Nie jest złem że po zatankowaniu komputer wskazuje taki czy siaki przebieg i nie spada wskaźnik a potem spada szybko. Dobrym założeniem jest też to że w momencie kiedy zużyjemy więcej niż 1/2 baku wskaźnik zaczyna być bardziej dokładny, złem natomiast jest to iż mając 5l paliwa nie zapaliła się rezerwa a powinna.
Założenie jest takie aby nie jeździć na rezerwie i dla tego większość kompów w chwili zapalenia się rezerwy lub krótko przed nia pokazuje 0 litrów, jest to naturalne ostrzeżenie dla kierowcy aby szukał stacji benzynowej, sytuacja utraty paliwa w baku staje się szczególnie niebezpieczna dla diesli gdzie praktycznie po wyjechaniu wszystkiego i zapowietrzeniu układu bez serwisu się nie obejdzie a to już są kłopoty.
Zresztą ktoś kto rozbierał wskaźnik paliwa w baku wie jak to działa i dla czego na początku( bak pełen ) wskaźnik jest mniej dokładny i samo skalowanie wskaźnika w liczniku mało pomoże. Zresztą u mnie jak jest full to wskaźnik tak pokazuje, jak jest 1/2 to wskaźnik tak pokazuje (w tym przypadku myli się o ok. 1-2 litrów dokadność na pochylenia i te inne sprawy), a jak jest wskaźnik na 0 i zapala się rezerwa to mam jeszcze 6-7litrów paliwa. Jak spadnie poniżej 0 jakieś 2mm to trzeba szukaś szybko stacji benzynowej i wchodzi do baku ok. 58l
Zresztą w Vecter C jast tak samo
Nie czepiać się tylko nauczyć z tym żeć. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 08-08-2006, 12:24
|
|
|
Student napisał/a: | sytuacja utraty paliwa w baku staje się szczególnie niebezpieczna dla diesli gdzie praktycznie po wyjechaniu wszystkiego i zapowietrzeniu układu bez serwisu się nie obejdzie a to już są kłopoty. | Tu zdaje się zdania były podzielone - był opisywany przypadek konieczności interwencji serwisu i faktura na nie małą kwotę.
Moje doświadczenia dotyczą tylko starego Forda 1.6 D gdzie bez problemu przy -20'C zaciągnął dolanego paliwa z kanistra. No problemo.
Z DID-em jednak wolę nie próbować.
Student napisał/a: | Nie czepiać się tylko nauczyć z tym żeć. | Fakt. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 08-08-2006, 13:11
|
|
|
ja mam rezerwę ok 10-12 litrów. przejechałem na rezerwie jakieś 60 km i zalałem 43 l (wyszło spalanie ponad 8l/100km).
ale fakt: jak jest do pełna to wolno spada, a potem szybko |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|