Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] 1,6 16V '97 ECU a spryskiwacz przedniej szyby
Autor Wiadomość
Maks 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V '97
Kraj/Country: UK
  Wysłany: 02-08-2010, 20:45   [Carisma] 1,6 16V '97 ECU a spryskiwacz przedniej szyby

Witam.

Jestem na etapie walki z kontrolką "check engine". Bląd nr 14 - Położenie sensora przepustnicy. Przepustnicę wyczyściłem, dwóch fachowców próbowało ustawić sensor na przyrządach wg swojej wiedzy a także wg opisu znalezionego na forum(tłumaczenie z manuala). Niestety kontrolka nadal świeci. Przed próbami ustawiania TPS'a kontrolka gasła po niewielkim wciśnięciu pedału gazu, teraz świeci na stałe - ale gaśnie po użyciu spryskiwacza przedniej szyby :shock: - raz natychmiast po jego użyciu a raz po ok 30 sekundach do minuty. Kiedy kontrolka gaśnie silnik reaguje tylko na bardzo lekkie przyciśnięcie pedału gazu, kiedy wcisnę pedał trochę mocniej silnik się dusi jakby nie dostawał paliwa. Według mnie kiedy kontrolka gaśnie następuje brak połączenia TPS'a z ECU? i silnik nie otrzymuje wystarczającej ilości paliwa.(na wolnych obrotach silnik nie gaśnie w żadnej z sytuacji). Po nocy wszystko wraca do normy, kontrolka świeci auto jeździ normalnie. Sądziłem, że to zbieg okoliczności ale ostatnio miałem okazję sprawdzić raz jeszcze - 400km - nic, przed domem spryskiwacz w ruch i kontrolka gaśnie :mrgreen:

Wypatrzyłem na alledrogo ECU za 50zł z gwarancją(niby), które numery na obudowie mają kluczowe znaczenie przy wymianie(nie mam immo)?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 02-08-2010, 21:01   

samochód w uk anglik czy polski
jak w uk i anglik to nie opłaca się reanimować

Jak na polskich blachach to jeszcze opłaca co do ecu są dwie szkoły jedni twierdzą że wystarczy wymienić a inni że razem z systemem immo

co do przepustnicy może opłaca się kupić za parę funtów gdzieś używaną

Maks 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-08-2010, 21:14   

anglik, wymiana ECU za 50zł to nie wydatek, a może warto spróbować, tylko które numery na ECU są istone, wszystkie trzy czy nie? Skoro nie mam immobilizer'a przy kluczyku to chyba wymiana jest całkiem prosta.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 02-08-2010, 22:09   

jak dobrze kojarzę to nie było wersji bez immo
zdejmij osłonę pod kierownicą i sprawdź czy nie ma wtyczki do ringu od immo bo byc może ktoś dorbił pestkę i podkleił ją do pętli a kluczyki wtedy taniej wychodzą

tak wygląda kluczyk z immo

poz atym jak kupisz ecu do którego idzie sygnał z immo to nie odpalisz

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2010, 09:19   

Maks, Dlaczego chcesz wymienić ECU, zamiast TPS? Po drugie sprawdź okablowanie, czy nie jest gdzieś przerwane, lekko zwarte, stopione, zalane jakimś płynem czy olejem. Co ma spryskiwacz do ECU i TPS? Masz jakiś bajzel w kablach. Miałeś wypadek? Jeżeli tak szukaj w miejscu naprawy, niestety fachowcy często jedno naprawią , a drugie sp.. zepsują.

Maks 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2010, 16:31   

Bajzel w kablach jest najbardziej prawdopodobny - więc będę szukał. TPS'a już zmieniałem, jeden fachowiec twierdzi że ten jest dobry a ten zepsuty, natomiast drugi fachman twierdzi odwrotnie. Szlag mnie trafia, że tak trudno tu o rzetelnego elektromechanika. Póki co dzięki za pomoc.

Odpowiedz do tematu