|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EAxx] Problem z zwijaniem pasa bezpieczeństwa |
Autor |
Wiadomość |
skyrider
Forumowicz
Auto: Galant EA2A 2.0 100kW 136km
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 52 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 04-04-2010, 11:09 [EAxx] Problem z zwijaniem pasa bezpieczeństwa
|
|
|
Witajcie,
Mama problem z pasem bezpieczeństwa pasażera. Tylna kanapa, pas po lewej stronie. Wyciągnął się na maksimum i nie chce się zwinąć
Macie może jakiś pomysł co z tym zrobić ?
Jak się dobrać do tego pasa ? Trzeba by chyba zdemontować ten boczek od kanapy przy drzwiach, a potem plastikową zaślepkę z tyłu za kanapą ?
Nie wiem jak się za to zabrać, bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Z pasem nigdy nie było problemu. Chował się i rozwijał bez problemu. Po prostu żona go rozwinęła podczas jazdy i już się nie chce schować.
pozdrawiam |
_________________ Galant EA2A 2.0 100kW 136km 1997 r |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 09-08-2010, 10:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-04-2010, 11:32
|
|
|
Musisz sciagnas tylna kanape, są tam 2 takie guziki, jeden w połowie szerokosci zaglebienia na nogi za siedzeniem kierowcy i drugi tak samo po stronie pasażera, te guziki jak dobrze pamietam się naciska i spod tylnej kanapy wychodzi, nastepnie musisz posciagac boczki tylnej kanapy, ktore sa przykrecone na dole śrubka z lbem 14, odkrecasz srubke i wysuwasz boczek do góry, najlepiej położ sobie tylne oparcia, no i teraz masz dwu czesciowa plastykowa maskownice na obkroju bagaznika, ona ma zatrzaski tylko na gorze i jest laczona po srodku, wiec odpiasz zatrzaski w kierunku do siebie a pozniej sciagasz obie czesci maskownicy.
Plastykowe maskownice tylnych słupków sa na kołkach wiec musisz delikatnie je posciagac wypychajac w kierunku do srodka auta obak tak samo, wszystkie kołki sa po skraju maskownic, nastepnie przechodzisz do bagaznika i kluczem dziesiadka po srodku podszybia odkrecasz swiatlo stop, 2 nakretki, wykrecasz zarowke i od strony kabiny wyciagasz lampke.
Wracasz sie do bagaznika i srubokretem krzyżakowym po 1 obrocie odkrecasz czarne srubki co trzymaja maskownice gośnikow, wystarczy je delikatnie poluzowac i maskownica wyskakuje od strony kabiny.
Jak zrobisz te wszystkie rzeczy to wykładzine podszybia masz juz na wierzchy, jak dobrze pamietam jest ona chyba mocowana jeszcze na 2 kolkach tam dzie byla mocowana maskowanica przestrzeni bagazowej, wiec odczepisz te kolki i wysuwasz wykladzine w kierunku do srodka auta, pasy masz juz calkiem na wierzchu.
Teraz masz nastepujace mozliwosci:
pas się zablokował
pekla sprezyna zwijajaca w pasie
Jak zabierzesz sie do rozkrecania pasa to rób to bardzo ostroznie, bo sprezyna jest zwijana spiralnie i jest bardzo ostra, jak to zrobisz nie delikatnie a sprezyna wyskoczy to przy rozwijaniu moze poprzecinac ci odloniete czesci ciała, tak więc uwazaj i rób to ostroznie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
skyrider
Forumowicz
Auto: Galant EA2A 2.0 100kW 136km
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 52 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 04-04-2010, 14:04
|
|
|
dzięki za odpowiedź. udało się odblokować pas. pas na końcu był delikatnie postrzępiony z boku i został opalony. teraz rozwija się i zwija bez problemu. |
_________________ Galant EA2A 2.0 100kW 136km 1997 r |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 04-08-2010, 21:52
|
|
|
Co by nie zakładać oddzielnego tematu podłączę sie tutaj.
Rzecz ma się następująco :
zarówno pas tylny lewy jak i prawy rozwija się prawidłowo. jednak kiedy rozwinę pasa troszkę więcej niż przypada na przeciętnej budowy pasażera i zatrzymam rozwijanie, pas nie chce się dalej rozwinąć, a kiedy się zwija to pstryka w zwijaczu. I żeby rozwinąć go więcej muszę pozwolić mu się zwinąć prawie do końca, i rozwijać jeszcze raz, w związku z czym montaż fotelika wymaga 2 osób i anielskiej cierpliwości. I teraz moje pytanie - czy w eaxw tak ma być, czy mam rozglądać się za pasami?? |
|
|
|
 |
jkrzysztof80
Forumowicz vrmaniak

Auto: Białe i czerwone
Kraj/Country: UK
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1127 Skąd: UK, West Midlands
|
Wysłany: 04-08-2010, 23:43
|
|
|
Psikus, wydaje mi się że u ciebie jest coś nie tak, u mnie nie ma takiego problemu, co prawda mam ec5w ale myślę że jeśli chodzi o pasy to jest to samo. |
_________________ LEGNUM VR4 2009-2013
FOCUS MK2 2013-?
3000GT 2013-?
 |
|
|
|
 |
Constans
Forumowicz

Auto: Galant GLS 2.0 TD 98 EA6W 4D68
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 47 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 08-08-2010, 13:04
|
|
|
U mnie jest dokładnie tak samo. Na tylnych pasach jest jakaś notka na temat bezpieczeństwa dzieci. Zdaje się, że jest to specjalny patent, żeby dziesiaki nie mogły się bawić pasami, albo żeby się fotelik przez przypadek nie rozluźnił. Ja już się nauczyłem zapinać fotelik i nie przeszkadza mi to rozwiązanie |
|
|
|
 |
|
|